chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:111/153)

Bułki żytnio pszenne 177

Pyszne domowe pieczywo zawsze się cieszy powodzeniem. Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody,  50

chleba naszego
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 235

zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą do przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku zakwasu(...)móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet od 6-miesiąca życia.     0,5 kg buraków 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 4 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 1 łyżka soli około 1,5 litra wody Wyparzamy dwa litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i zgniatamy trzonkiem noża. W dużej

Dieta bez mleka
Minestrone 122

ziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie(...)czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo startego parmezanu Przygotowanie Bób blanszowałem 2-3 minuty w posolonej wrzącej wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem. Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe

R'n'G Kitchen
Pasta do chleba z soczewicą 181

Od kiedy mam wegankę w domu czynię różne "sztuczki" by jedzenie dla niej było apetyczne, a wręcz samo wołało: "zjedz mnie"... Nie zawsze to się udaje

Proste Potrawy
Biały bigos jesienny 192

słoniny na skwarki 0,5 kg wędzonej kiełbasy ( najlepiej okopconej – niestety tym razem była sklepowa ) 4-5 listków laurowych – dużych 6-8 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty 3 cebule średniej wielkości 8-9 suszonych grzybów Boczek , cebulę i kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki(...)chrupiące skwarki . Normalnie , babcia wlewała całą zawartość patelni , razem z wytopionym smalcem , ale ja zdejmuję skwarki łyżką cedzakową , a smalec zlewam do miseczki ( zostawiam do smażenia lub na chleb ) , żeby wątroba mi nie wyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Pudding jaglany z owocami 155

chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować można modę na jedzenie naturalne(...)specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć w ciepłe miejsce. Najstarszą nam znaną kaszą jest kasza jaglana, którą otrzymuje się z ziaren prosa. Gotujemy ją około 20 minut, pod przykryciem. Gdy zostanie nieco wody, najlepiej odstawić ją na całą noc, owiniętą kocem. To doskonały i tani lek na przeziębienie, a przygotowany z kaszy kleik

Moja smaczna kuchnia
Hummus 221

O moich hummusowych poczynaniach pisałam Wam już kiedyś . Wówczas nie mogłam sobie pozwolić z rożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hummus 221

O moich hummusowych poczynaniach pisałam Wam już kiedyś . Wówczas nie mogłam sobie pozwolić z rożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miseczki na sałatkę 380

A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był

Lawendowe Niebo
Pasztet wykwintny z morelą. 220

     Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
Hummus - domowa pasta z ciecierzycy 197

Lubicie czy nienawidzicie ? Próbowaliście, czy to nadal przed Wami ? Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE !Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w

kolorowotorcikowo
Użyj 5 zmysłów i odkryj prawdziwy smak czekolady! 183

najwyższej zawartości kakao, jest znalezienie tej czekolady, która perfekcyjnie odpowiada naszym gustom. Procenty, widoczne na wielu produktach z ciemnej czekolady, odnoszą się do zawartości wszystkich składników pochodzących z ziaren kakaowca. Wyższa zawartość, to więcej czekolady i mniej pozostałych składników, zwłaszcza cukru. Wyższy procent, to także bardziej intensywny, gorzki, czekoladowy smak". I to chyba wszystkim nam wydaje się jasne(...)wyczuwalną nutą wanilii . Czekolada bardzo delikatna w smaku i myślę, że znalazła wielu wielbicieli.  78% zawartości kakao w czekoladzie to mój faworyt. W czekoladzie możecie wyczuć smak przypieczonego chleba czy też herbatników, odnajdziecie nuty prażonego słodu i karmelowy wyraźny aromat. Ten moment kiedy w chwili ugryzienia, jest mocny i słyszalny trzask, lubię tą chrupkość w czekoladzie, wtedy wiem

SMYKWKUCHNI
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 152

Gdybym miała na to czas, podawałabym swieże gorące bułeczki na każde śniadanie :) Te są wyjątkowo wilgotne i pachnące za sprawą zeszklonej cebulki. Natomiast dzięki dynii mają

Mienta blog
Bigos tradycyjny 190

Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie(...)kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie: 1. Cebulkę zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Wlewamy 2 szklanki gorącej wody, solimy, doprawiamy pieprzem i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby

Życie ze smakiem
Chleb na żurku z nasionami 189

naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1opakowanie drożdży instant ( 7g) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w letniej wodzie z dodatkiem 5-6 łyżek mąki pszennej. Odstawić(...)wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut

W garach u Gosi