większości sklepów można kupić gotowy)- 60 g (6 x Łyżeczka) Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka) Szczypiorek – dowolna ilość Czas przygotowania: 2 minuty 1. Chleb posmaruj hummusem. 2. Nałóż rzodkiewkę, pomidorki, kiełki i szczypiorek. DRUGIE ŚNIADANIE K:181.7 / B:4.1 / T:2.0 / W:36.1 / Błonnik:4.3 WEGAŃSKIE LODY BANANOWO – TRUSKAWKOWE Borówki amerykańskie(...)Łyżeczka) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Groszek i ziemniaki ugotuj i zrób z nich puree
Powiedz dietom niechłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy(...)się 8 moich kotlecików. Takie podsmażone kotlety wkładam na 3-4 minuty do wciąż gorącego piekarnika. Dodatkowo do złożenia burgerów 16 liści sałaty 16 plastrów pomidora 16 krążków czerwonej cebuli Można później wszystkie składniki ułożyć na stole i pozwolić dzieciom samodzielnie składać bułki. My na przekrojoną ciepłą bułkę kładziemy sałatę, pomidor, następnie kotlecik, krążek cebuli i zamykamy górną częścią bułki
I tu będę miała takie tePierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy przez 2-3 dni pod rząd, ale nie jest ani czaso- ani uwagochłonny. Im dłużej i wolniej odgrzewany, tym bardziej smaki się mieszają, a całość nabiera aromatu, koloru i głębi. U mnie w domu(...)resztę składników. Do 400ml wrzątku wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy je 30-45 minut, prawie do miękkości. Grzyby wyławiamy i kroimy drobniej, na centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso
Karo in the KitchenTYDZIEŃ RESTAURACJIZainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej czwartej edycji.Poprzednia miała miejsce w maju tego roku i okazała się wielkim
Ostra na SłodkoPORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa) RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie) FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb) DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju) BAKE (wypieki) PILAF (pilaw) YOGURT (jogurt) CHILLI (chili) STEAM (para) - „MASTERCHIEF” - funkcja ustawienia czasu i temperatury podczas przygotowania oraz zapisywanie(...)robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką
Di gotujepolewania deserów. Sok 100 % Wielowarzywny Fortuna, ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też(...)zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy.Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie rozsmarowałam go na świeżym chlebie z masłem :) Dżem z Agrestu i Kiwi - Łowicz sporządzono go z agrestu- 20 % i owoców kiwi - 15 %. Substancją zagęszczającą jest guma guar, żelującą pektyna. Patrząc
Proste Potrawykamieniu piekę już od kilku miesięcy i nie wyobrażam sobie pizzy, czy chleba pieczonego inaczej. Wiele można mówić - że piekarniki w nowej technologii pieką już bardzo dobrze, że wystarczy odpowiednia temperatura etc. Ja się zupełnie nie zgadzam. Prawdopodobnie dlatego, że mój piekarnik ma dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę(...)puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy letnie mleko, dodajemy sól i zagniatamy
Kuchenna Kontrrewolucyatylko raz do roku. Wigilia – co powinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej. Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos(...)przed podaniem i gotowe. Oto przepis na wersję bezglutenową kutii . 22.12 Dzień 5: Śledzie Wiadomo, że najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po rolmopsy z suszonymi śliwkami , tatar ze śledzia i śledzie z wódką i cytryną . Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem
Ugotowane pozamiatanewarzywami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Kurczak z wolnego wybiegu Krewetki tygrysie 300 g (ewentualnie krewetki koktajlowe) Szpinak baby 300 Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta Brokuł Dwie cebule dymki lub dwie szalotki Cytryna Pomarańcza 6 średniej wielkości ziemniaków Marchew Pietruszka Seler korzeniowy Mieszanka sałat Grzyby mun Główka czosnku Cieciorka Pęczak Garść suszonych grzybów Koperek lub natka pietruszki Kiełki(...)przyrządzenia – odrobiny mąki, drożdży, oliwy, soli i wody. A co najważniejsze – frajda z pieczenia pitty jest ogromna. Kto jeszcze nigdy nie robił samodzielnie pizzy czy chleba, może potraktować pieczenie pitty jako doskonałe przygotowanie do poważniejszych wypieków. Pittę upiekliśmy już w niedzielę, dlatego we wtorek czekało nas minimum pracy na rzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Wieczorem przygotowaliśmy już
Niedzielny kucharzRozpoczął nam się zatem karnawał, tańce, hulanki, swawola. Jest to idealny czas na to, co chciałam Wam pokazać już od jakiegoś czasu, obok przepisu na idealny
Przepysznik - BLW i nie tylkoWiem, że znienawidzą mnie za to wszyscy wegetarianie, ale ja po prostu uwielbiam pasztet. Taki tradycyjny, dość ciężki. Pasztet konkret. Takiego pysznego, domowego pasztetu nie kupicie
Mieszam w GarnkuOd 1981 roku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności . Święto to zostało proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do
Dzieje kuchennej WiewióryKażda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą
Karo in the KitchenJeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się
Mieszam w Garnku