chleb przepis - 2500 przepisów (strona:33/167)

Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 170

zaproszenie Ani, organizującej akcje wspólnego pieczenia blogerów Piekarnia Amber , upiekłam wyjątkowy chleb. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie. Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego(...)drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Formowanie bochenków: Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składać jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca), obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Pozostawić pod przykryciem

Codziennik Kuchenny
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 186

ciemny miód gryczany nadały mu ciepłego, br ązowego koloru, a chrupiąca skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal mi było chleb rozkroić do degustacji :)  Wypiek na pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym(...)minut.   Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce na 45 -60 minut do wyrośnięcia - nie przykrywałam tu już

Grunt to przepis!
Chleb z ciecierzycy z garnka na drożdżach 222

już kolejny mój chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleby pieczone w garnku żeliwnym mają chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękki miękisz, są wyśmienite. Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa i eksperymentów z mąkami. Mój chleb tym razem ma dodatek mąki z ciecierzycy, która jest zdrowa, ma cudny kolor i nadaje wypiekom charakterystycznego aromatu, trzeba spróbować aby poczuć ten smak. Polecam gorąco własny(...)wypiek. Chleb z ciecierzycy z garnka na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
kluseczki z chleba 148

Składniki: na 4 porcje 0,5 kg chleba  z dnia poprzedniego ,lub czerstwego) 8.5 deko masła mleko do zalania chleba 1 łyżeczka ekstraktu warzywnego ,lub mięsnego 4 jajka gałka muszkatołowa do smaku 4 łyżki startego sera na tarce jarzynowej Grana Padano biały pieprz sól ser grana padano zrobić posypania Wykonanie Chleb ułożyć w miseczce ,zalać mlekiem i przykryć pokrywką(...)Pozostawić na 30 minut.Po tym czasie dobrze wycisnąć ,aby pozbyć się jak najwięcej mleka. Na patelni rozgrzać masło i dołożyć do niego chleb.. Następnie gotować całość na małym ogniu, dokładnie mieszając ,aż mleko całkowicie odparuje, ale uważając,aby masa pozostała miękka. W misce dokładnie wymieszać starty ser z całymi jajkami, doprawić sola i pieprzem do smaku. Dodać odrobinę gałki

w mojej kuchni
Pachnie jesienia. Buchty z powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.63 171

rozdział życia ale dzisiaj cieszymy się jeszcze wspólnym, nieśpiesznym konsumowaniem posiłków i wypiekaniem o poranku. Nie kupuję dużo kulinarnych książek ale są takie, którym oprzeć się nie potrafię. "O chlebie" Elizy Mórawskiej korciła już od jakiegoś czasu. W końcu ją kupiłam. Część egzemplarzy okazała się być wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną(...)strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była na blogu, i znam je niemalże na pamięć ponieważ korzystam nieustająco

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb irlandzki na maślance 266

ardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo(...)misce  z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką razową, zrobić 4 nacięcia nie nacinając środka. Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce

SzczyptaSmaQ
Chleb mieszany owsiany 224

Inspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach).  Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie(...)Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut. Kolejne 35 minut piekłam w 200 stopniach

apetytnapieczenie
Chleb z semoliny 142

Różne chleby już wypiekałam ale takiego dla diabetyków to jeszcze nie miałam przyjemności a to dlatego że nie miałam dostępu do semoliny. Teraz zakupiłam sporą ilość więc mogę poeksperymentować. Chleb z semoliny jest tak samo pyszny, może tylko trochę bardziej się kruszy. Mnie osobiście smakuje bardzo a Wy spróbujecie to ocenicie. Chleb jest łatwy w wykonaniu więc nie będzie problemu(...)upieczeniem. Chleb z semoliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb Adama 179

pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką Piekarnik rozgrzać do 230 *C i piec bochenek przez 10 min. Później piec kolejne 20-25 min w temp. 200 *C. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy(...)brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce. Ten chleb upiekł Adam, który ostatnio zadziwił mnie przyrządzoną przez siebie karkówką :) A, że wypiek chleba wydaje się dość prosty podaję go do wypróbowania

Proste Potrawy
Czarne bułeczki drożdżowe 237

Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny chleb. Nie razowy, nie żytni, nie ciemnobrązowy chleb słodowy – nie, po prostu czarny chleb. Moją pierwszą myślą było ‘barwniki’, ale sztuczne barwniki mają

Gotuj z Blue Raven
Puszysty chlebek zawijany z bazylią 139

Pieczenie chleba to ostatnio moja pasja,dziś aromatyczny chleb z bazylią….Składniki; 4 dag świeżych drożdży  300 ml mleka łyżeczka cukru  50 dag mąki pszennej  łyżeczka soli  duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl2 łyżki oliwy  jajko łyżka mleka 2 łyżki otrębów pszennych Drożdże rozkrusz i rozmieszaj(...)Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj,  cienko posmaruj pastą z bazylii i zwiń. Chleb ułóż na wysypanych mąką niedużych formach keksowych. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko rozmieszaj z łyżką mleka. Posmaruj wierzch chlebów, posyp otrębami. Piecz 40 minut w piekarniku

Apetyczna babeczka
Mleczny chlebek z cytrynową nutą (z automatu) 237

Wczoraj upiekłam pyszny, mleczny, puszysty chleb z automatu. Dodałam kilka łyżek cukru, dzięki czemu w smaku przypomina mi.. chałkę :) jeszcze gdyby na górze była kruszonka to już całkiem niebo w gębie ;) Trafione okazało się także dodanie aromatu cytrynowego:) Kto lubi słodkawe pieczywo z pewnością powinien wypróbować ten przepis. Składniki: 250ml mleka 3,2% 2 łyżki oleju sezamowego (może być(...)inny) 1 płaska łyżeczka soli 4 pełne łyżki cukru (można dodać więcej jeśli chleb ma być bardziej słodki) 450g mąki pszennej chlebowej - typ 550 10g świeżych drożdży łyżeczka aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy dużej cytryny  Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Do formy wlewamy najpierw składniki płynne: mleko, olej, aromat cytrynowy.Następnie dodajemy sól i cukier

Ze smakiem i z pasją
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 189

Zbliżają się Święta, więc nic dziwnego, że w grudniowej piekarni Amber piekliśmy Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny zaproponowany przez Gucia, autora bloga Kuchnia Gucia . Przez pewien czas zastanawiałam się, czy piec w tym miesiącu, bo chlebek wydawał się raczej deserową formą pieczywa, a ja na czas Adwentu zrezygnowałam ze wszelkiego typu słodkości. Uznałam, że alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia(...)melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży

Weekendy w domu i ogrodzie
Salsa - chyba do wszystkiego 222

salsę :) Bardzo fajna sprawa na śniadanie, na obiad, na podwieczorek... W zasadzie na każda porę dnia. Warzywa, przyprawy i mamy lekki dodatek do dań:) Jadłam ją już z chlebem domowej roboty, jadłam z rybą, fantastycznie smakuje z grzankami - kromki chleba wkładałam do tostera i podgrzewam. Kapitalna jest z serem kozim - chleb żytnio-orkiszowy lub chleb żytni , na to plasterek sera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PAIN PERDU Z OWOCAMI LATA 124

coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowanie 20 min   Dla 6 osób   Pain perdu: ● 12 kromek tostowego chleba lub chałki (najlepiej czerstwego)* ● 100 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła(...)pain perdu » : na dużej patelni rozpuść masło. W misce ubij trzepaczką jajka z mlekiem i cukrem (zostaw odrobinę cukru do posypania). W przygotowanej mieszaninie zanurzaj szybko kromki chleba lub chałki, i smaż na rozgrzanym maśle. Posyp z wierzchu cukrem, przewróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony). Podawaj ze smażonymi

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska