chleb przepis - 2500 przepisów (strona:31/167)

Chleb na mące krupczatce z nasionami 177

Chleb idealny - z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pyszny!  Świetnie smakuje posmarowany z samym masłem jak i wszelakimi pastami. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Poniższy przepis bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ ciasta praktycznie nie trzeba ręcznie wyrabiać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia :) Składniki na 1 bochenek (mała forma keksowa): 1,5 szklanki mąki(...)może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC.  Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około 75 minut. Chleb musi wyraźnie się zarumienić. Po upieczeniu, przełożyć go na kratkę i ostudzić. Chleb kroić dopiero wtedy, gdy przestygnie.  Wymieszane ciasto

Ugotować
Letni pudding z lodami karmelowymi 153

efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (do momentu, aż sok z owoców(...)zacznie gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na sito aby oddzielić powstały syrop. Odstawiamy do wystygnięcia.Kromki białego chleba docinamy do kształtu naczynka (u mnie okrągłe kokilki o średnicy 10 cm w oryginale prostokątne). Wykrawamy zatem 8 kółek i paski chleba o szerokości boków kokilki ( potrzebowałam 8 takich pasków).Wykrojony chleb namaczam w przestudzonym syropie (tak aby były dobrze

Magiczna kuchnia Darii
DROŻDŻOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ Z AUTOMATU 214

Jednym z tegorocznych prezentów świątecznych jest automat do wypieku chleba. Marzył mi się od dawna, zwłaszcza, że wszystkie opinie, jakie słyszałam na jego temat od znajomych były bardzo pochlebne. Jak na razie jestem zielona w użytkowaniu, chociaż chleb w maszynie piecze się podobno intuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :)) Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto(...)ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A to już sprawca całego zamieszania :))  i efekt jego pracy

Walijskie Pichcenie
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 203

pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanSkładniki na 2 chlebkipâte fermentée122 g  mąki chlebowej79 g  wody3 g soliszczypta drożdżyciasto właściwe320

Stare Gary
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 208

gałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej  szalotki6 kromek  chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos(...)pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje -  około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać  grill w piecyku.  kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem  do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące  około 3 minut. Uważać

Stare Gary
Bloomer z makiem 184

smaczny gatunek pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli(...)Zrolować od dłuższej strony i uformować bochenek. Ułożyć na oprószonej mąką blasze i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odwracając na drugą stronę przełożyć do foremki na chleb lub piec na blaszce.  Po przełożeniu wierzch chlebów naciąć bardzo ostrym nożem i odstawić w foremkach do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać wodę

Apetyczna babeczka
Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami 258

wyobrażam sobie świąt bez domowego chleba i dlatego z tej okazji powstał  przepis na chleb świąteczny z orzechami, żurawiną na zakwasie żytnim. Myślę, że nawet najbardziej zbiegani znajdą czas na upieczenie domowego pieczywa. Zwłaszcza, że nie wymaga od nas żadnego zarabiania, formowania, składnia. Wystarczy wymieszać składniki i już :) W domu zapach roznosił się wszędzie. Oczywiście jak chcecie dać więcej(...)wodę i ponownie wymieszać tylko do połączania składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczenie folią spożywczą. Ostawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzin lub dłużej, chleb musi wyrosnąć do wysokości keksówki. Mój chleb wyrastał 2,5 godzin. Piec w nagrzanym piekarniku w 210 C przez 1 godzinę. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy

Delicious Titbits
Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 159

Widzisz, jak dziwną maszyną jest człowiek? Pakujesz w nią chleb, wino, ryby, rzodkiewki, a wychodzą z niej westchnienia, śmiech, sny. Cała fabryka! W naszych głowach mieści się zapewne takie kino, co gada." * Tak sobie myślę,  krocząc trochę za tą myślą, że dobrze będzie próbować tak ładować tę maszynę, by filmy w tym kinie były jak najprzyjemniejsze(...)rozbić jajka do przygotowanych odpowiednio foremek, ale można też pokombinować i przygotować jajka odrobinę inaczej. U nas bywają to jajka sadzone na podbudowie pieczywa i wędliny. Kroję kromki chleba, najlepszy jest tostowy, ale nada się prawie każdy. Na początek trzeba odkroić skórki. Następnie nieco  rozwałkowuję chleb. Ponieważ używam silikonowych form, wykładam je od razu  chlebem

I tu będę miała takie te
Tosty a'la pizza 203

baaardzo smaczne.  Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza  Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza-  rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis(...)tutaj ) i posypuje startym serem następnie kładę kolejną warstwę chleba i znowu smaruję sosem pomidorowym posypuje serem i układam salami. Druga- rozkładam tylko jedną warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym posypuję serem i układam salami. Ja dodatkowo bardzo lubię na sam koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę  Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę

Kuchnia Viki
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 195

boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety(...)Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy na patelni smalec lub olej i obsmażamy zrazy

Marder&Marder Manufacture
Bardzo Męska Kanapka z Pastrami (meczówka) 209

wyższe kanapki układając więcej plastrów, ja robiłam takie niższe, takie pod swój rozstaw ust :D Składniki: kilka plastrów pastrami deli (wcześniej odparowanego) ogórki kiszone musztarda francuska musztarda Dijon kromki chleba żytniego jasnego (można upiec swój, ale można kupić też gotowy w sklepie) Wykonanie: Na początku trzeba mieć w domu pastrami, można zamówić u chłopaków od Pastrami Deli (spoko jakość(...)sobie odpocznie 30 minut, będzie wtedy soczyste i estetyczne, bo soki ładnie się rozejdą po całym kawałku. No to jak już mamy odparowane pastrami to nie wiem jaki macie chleb, swój, czy ze sklepu, ale i jeden i drugi trzeba pokroić na kromki. Ja kromki włożyłam do tostera, takiego  co jak w amerykańskich filmach tak wyskakują z tostera, takie

Blondynka Gotuje
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 157

domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy pomysł na obiad w stylu  TRADYCYJNE JADŁO Najpierw zrobimy prawdziwy wiejski chleb, naturalny, ciężki i pachnący, z delikatna nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej(...)godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Gdy ciasto wyrośnie należy ponownie je wyrabiać około minuty. Włożyć do keksówki i przykryć ściereczką. Odstawić na następną godzinkę , a nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody

Z Kuchni Do Kuchni
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 212

parze i śniadaniowy konkurs. Jeżeli chodzi o śniadanie, dużo mi do szczęścia nie potrzeba :) Wystarczy pyszne pieczywo i jajecznica na parze :) Kilka dni temu w ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów(...)pomidora przekrojonego na ćwiartki. Kiedy parowar się wyłączy, jajecznicę przekładamy na pieczywo żytnie i rozprowadzamy ją na całą kromkę. Smacznego :)  KONKURS  Z okazji wprowadzenia do oferty sieci chlebów Chrupiące z Pieca nowej receptury bez konserwantów, razem z Lidl Polska przygotowałem dla Was Konkurs:  Poszukujemy inspiracji – z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów Lidl

Parowar Faceta
Chleb marchewkowy na zakwasie 187

Ostatnio milczałam na blogu w kwestii chlebów na zakwasie. Żeby móc je upiec, muszę być dwa weekendowe dni  z rzędu w jednym miejscu. A ja ciągle w trasie, więc piekłam na drożdżach. Ten weekend spędzam w mieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe(...)kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku   ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 3 dorodne marchewki 560 g mąki pszennej typ 750 łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki 3 łyżki sezamu ok. 250 ml wody     W sobotę wieczorem wymieszać w dużym

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu 187

Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni szczęścia wówczas nie potrzeba. Tak się składa, że ostatnio stałam się posiadaczką śliczniutkiego automatu do wypieku chleba :-) Tym samym, w naszym domu zapachniało świeżym pieczywem... Dzisiaj upiekliśmy chleb mieszany na zakwasie(...)muszę chyba pisać, ze był pyszny, zapraszam... Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu SKŁADNIKI : 330 ml wody ciepłej 160 g mąki żytnej typ 720 440 g mąki pszennej typ 550 130 g zakwasu żytniego 5 łyżek oleju rzepakowego  2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE : Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki