chleb przepis - 2500 przepisów (strona:30/167)

Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 154

zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodzi się od zaplecza, ale przed nami długa kolejka. Wszędzie unosi się biały pył z mąki. Na drewnianych regałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki(...)trzeci na drogę i powolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać. Jest początek września. Na drzewach rumienią się jesienne jabłka. Od kilku

Wędrówki po kuchni
Kiełbasa Szlachty według Jacka W 262

Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb bezglutenowy 178

próbowałem już chleba bezglutenowego, jednak przepis Piotra Kucharskiego z książki “ Chleb. Domowa piekarnia. ” jest naprawdę wyjątkowy. Chleb smakuje rewelacyjnie i nie ma kompletnie nic wspólnego ze sztucznymi bochenkami ogólnie dostępnymi w marketach. Dodatkowo nie zawiera przedziwnych, drogich składników, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut (plus chwila na wyrastanie i pieczenie:). Otrzymany bochenek jest idealnie puszysty i ma teksturę typową(...)bochenka pieczonego ze zwykłej mąki żytniej. Aby zastąpić w tym chlebie gluten konieczne jest wykorzystanie odrobiny chemii — gumy ksantanow ej lub gumy guar . Nie ma niestety możliwości obejścia się bez nich. Na szczęście dodaje się ich naprawdę niewiele i są one szeroko dostępne w Internecie. Nowy post Chleb bezglutenowy pojawił się w Wypieki i Rumie

Wypieki i Rumieńce
Chleb pszenny na podmłodzie 153

Ostatnio dużo czytałam o podmłodzie bo wcześniej to słowo było dla mnie nieznane. Zastanawiając się nad tym poszperałam i wzięłam się za upieczenie chleba właśnie na podmłodzie. Podmłoda to proces fermentacji drożdży, pszennej mąki i wody. Zostawia się taki zaczyn na około 10 godzin w pokojowej temperaturze i na tym wyrabia się ciasto na chleb dodając znowu mąkę, wodę, sól(...)drożdże i olej. I muszę przyznać, że choć na taki chleb czeka się długo to warto bo chleb jest o wiele lepszy niż taki na całkiem świeżych drożdżach. Jak spróbujecie to na pewno będziecie piekli chleb na podmłodzie. Do chleba użyłam mąki z Kłos - Pol Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pomidor – kolejna porcja dietetycznych przepisów. 180

dystyngci i prezetntuje się całkiem elegancko. W odróżnieniu od tego samego zestawienia zwyczajnie podanego w dużej misie na stole. Sałatka pomidorowo-chlebowa. Potrzebne nam będą 3 duże kromki razowego chleba, może być taki 3 dniowy, wysuszony. To świetny sposób na wykorzystanie zeschniętych resztek chleba. 2 pomidory, 1 cebulka, 1 gałązka bazylii, 1 liść sałaty, 5 cl oliwy z oliwek(...)łyżeczki octu winnego, sól i pieprz. Przepis: Pociąć kromki chleba w grubą kostkę i rozłożyć w misce. Razem zmiksować pomidor, cebulę i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak uzyskanym sosem zalać chleb odłożony do miski. Dodać ocet. Delikatnie ugniatać, tak by chleb równomiernie wchłonął sos pomidorowo-cebulowy. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Na godzinę

MODA NA BIO
Boczek pieczony 410

Właściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada(...)boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe – do tej wędliny dodać chleb swojego wypieku np. szybki chleb i wtedy jest po prostu niebo w gębie :)! (Do zdjęć zabrako chleba, bo Rodzinka go pochłonęła zanim jeszcze ostygł… i stąd ta bułka jako rekwizyt

UgotujmyTo.pl
Pâte fermentée razowe 174

Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze.Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego:230 g mąki pszennej razowej150 g wody letniej0,5 g drożdży świeżych10 g soli Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę(...)powstałej kopułce i delikatnym wklęśnięciu na jej środku.Pâte możesz przechowywać w lodówce do 48 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, jednak najlepiej przechowywać nie dłużej

Grahamka, weka i kajzerka
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 200

jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone  1 ½ szklanki ryżu basmati(...)jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy. Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 224

Razowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką(...)misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić

FitKot
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 190

okrągłe bochenki, ale wydaje mi się że lepiej zmieściły by się na moim okrągłym kamieniu dwa podłużne. Chlebki wyrosły bardzo ładnie, skórka jest faktycznie rewelacyjna - chrupiąca i piękna. Chleb jest bardzo korzenny, a ponieważ dałam tylko połowę melasy, nie jest zbyt słodki - co mnie akurat odpowiada. Jest bardo puszysty. Polałam kromkę melasą i to było bardzo smaczne połączenie. Warto upiec(...)jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia–  klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie znalazłem ten przepis.  Niestety ilości podaję w ml bo w oryginale były w dl 1dl = 100 ml Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałem

Stare Gary
Chleb z kaszą manną 168

Kasza manna w chlebie - tego jeszcze nie było! Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :) Tym razem próbowałam przepisu(...)Chleb pszenny z grysikiem . Pierwszy raz kaszę manną stosowałam przy wypiekaniu pieczywa, ale na pewno nie ostatni! Chleb wyszedł cudnie miękki i pulchny w środku, ale z chrupką skórką na zewnątrz. Ciężko poprzestać na jednej kromce przy degustacji :) Sk ł adniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 3 0x10x7 cm : 500 g mąki pszennej   100g kaszy manny

Grunt to przepis!
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 164

Wiedzieliście, że dzisiaj mamy Światowy Dzień Chleba ? Nie? Nic nie szkodzi. Ja, szczerze mówiąc, też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed(...)Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. Jako

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na jogurcie 253

Uważam ten chleb za najlepszy z pszennych, które do tej pory upiekłam. Bardzo lubię dodatek jogurtu w wypiekach - bułkach, muffinkach, więc spróbowałam dodać ten składnik do chleba. Zrobiłam to tak: Odmierzyłam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam 360 ml. ciepłej wody i wymieszałam. Ciasto wyszło luźne. Całość przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie(...)odstawiłam w cieple do czasu aż podwoi objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym ustawisz blaszkę - może to być 3 -5 godzin lub dłużej. Jak już chleb podrósł, nagrzałam piekarnik do 240 stopni, wstawiłam i zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam 40 minut. Dzięki dodatkowi jogurtu* chleb zachował świeżość 5 dni. Jak na chleb pszenny to dość

apetytnapieczenie
Chleb żytni z siemieniem lnianym 261

Długo zbierałam się do upieczenia tego chleba, ale w końcu się udało. Za pierwszym razem dolałam za mało wody, ale za drugim razem wyszło ok. Dzięki dodatkowi otrąb żytnich wypiek jest razowy. Do pieczenie razowych chlebów bez używania mąki razowej przekonał mnie mój wujek - do zwykłej mąki wystarczy dodać otręby. Tak jak większość moich "razowych przepisów" i ten jest podobny(...)Według mnie jest to jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory jadłam i jakie udało mi się upiec. Ponieważ mój mąż jest największym krytykiem moich wypieków i jemu też smakował - to dodatkowo przekonało mnie o tym, że warto było i będzie go piec. Dodatek siemienia lnianego sprawia, że nie tylko skórka jest chrupiąca, ale środek też. Samo wykonanie chleba

apetytnapieczenie
Chleb razowy gryczany na zakwasie 197

mielenia kawy, bo piję rozpuszczalną. Ja zmieliłam kaszę gryczaną, bo wyszło taniej, a efekt jest taki sam jak przy użyciu gotowej mąki gryczanej. Jest to z pewnością chleb dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną, bo jej obecność jest dość wyczuwalna w smaku. Miąższ jest lekko wilgotny - obecność mąk żytnich to powoduje. Chleb jest raczej z gatunku tych cięższych, zdecydowanie(...)soli łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe wyrastanie. Po tym czasie przełożyłam łyżką do blaszki o wymiarach 31x12x8  posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania

apetytnapieczenie