Chleb razowy ze słonecznikiem. Uwielbiam domowe pieczywo. Zrobienie smacznego chleba jest banalnie proste. Puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Domowy chleb to po prostu coś
Zdrowy Styl JoannyWegański chleb bez mąki. To najlepszy przepis na chleb wegański , który nie zawiera nabiału , jajek , nie zawiera także drożdży i jest bardzo pożywny i smaczny! Ten
Zdrowy Styl JoannyChleb rozmarynowy z czosnkiem. Ten łatwy, chrupiący chleb rozmarynowy z czosnkiem nie wymaga miksera, wystarczy zmieszać składniki i odstawić na kilkanaście godzin. Chleb posiada cudownie złocistobrązowa
Zdrowy Styl JoannyChleb pszenny na drożdżach. Jest to super prosty sposób na wykorzystanie codziennych składników do przygotowania pysznego i zdrowego chleba pszennego . Ten przepis na chleb pszenny na
Zdrowy Styl JoannyWłoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory , oliwki i to wszystko w chlebie bez drożdży i jajek. Jest to przepis na pyszny chleb nadziewany
Zdrowy Styl JoannyChleb pszenno razowy ze słonecznikiem. Kto powiedział, że chleb pszenno razowy musi być gęsty, suchy i bez smaku? Ten bochenek chleba w 100% pełnoziarnisty zawiera rozkoszny
Zdrowy Styl JoannyChleb paleo z ziarnami i orzechami. Zdrowy chleb z ziarnami i orzechami to czysta przyjemność jedzenia. Ten chleb nie jest przewiewny i delikatny, jest zbity, sycący
Zdrowy Styl JoannyChleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. Ten chleb jest chyba najlepszym chlebem z kalafiora i jajek . Jest niskowęglowodanowy i bez glutenu . Ten bochenek chleba
Zdrowy Styl JoannyBardzo smaczny i prosty chlebek pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ miesza się go łyżką i nie wymaga wyrabiania. Świetny dla zabieganych
Kulinarny S.O.S.Dzisiaj powiem w jaki sposób przygotować zakwas do chleba tak jak robiły nasze babcie ☺ . Chleb upieczony na takim zakwasie jest bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. Potrzebujemy
Tylko pyszniePrzepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-) Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie: - domową chałkę chlebową - bagietki pszenne na drożdżach - domowy chleb pszenny na kefirze
AniaGotuje.pljest to całkiem zdrowe ale....no właśnie, kto piecze chleb ten wie co czuję. Nie da się nie skosztować. Polecam upieczcie sobie taki chlebek koniecznie. Chleb pszenno - żytni na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej
vaniliowoczekoladowaHej! Dziś pora przedstawić Wam mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w
Tylko pysznieWiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak
Marder&Marder ManufactureKolejne podejście do chleba Dukana. Wiele osób jest na tej diecie więc przepis pewnie się przyda. Mam już na blogu dwa, ten będzie trzeci - trochę inny
Marder&Marder Manufactureskładniki: 400 g mąki żytniej 400 ml wody wykonanie: W pierwszy dzień do słoika wsypujemy 100 g mąki, wlewamy 100 ml letniej wody, mieszamy, przykrywamy ściereczka
Domowy Smak JedzeniaKuchenną wagę kupiłam dopiero wtedy, jak pojawiły się na blogu pierwsze komentarze z prośbą o dokładniejsze proporcje w przepisach. I muszę przyznać, że teraz używam jej
bistro mamataka nasza wariacja na temat chleba z Vermont, czyli jednego z chlebów z chlebowej biblii Hemelmana. Autor przedstawia tam dwie wersje chleba z Vermont. Są one pieczone na zakwasie pszennym. Zrobiliśmy obie wersje(...)ciekawość kazała nam zrobić je jeszcze raz, tym razem na zakwasie żytnim. Bo nawet tak z pozoru mało istotna zmiana znacząco wpływa na smak, wygląd i konsystencję chleba. Okazało się, że na zakwasie żytnim jest inny, ale również niezwykle smaczny. Dlatego właśnie dzielimy się z Wami naszymi przemyśleniami. Zaczyn: 140 g mąki pszennej chlebowej
Marder&Marder Manufacturepasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować od podstaw własny zakwas(...)dokarmić zakwas, który przyniósł Tomek. Każdy z uczestników dostał słoik zakwasu, który można było zabrać do domu. Oprócz tego dostaliśmy aktywny zaczyn, gotowy do wypieku razowego chleba, po uprzednim dodaniu mąki i wody. Tak więc po powrocie do domu do zaczynu dodałam mąkę żytnią i wodę, zagniotłam ciasto i włożyłam foremek, przykryłam folią
Kulinarne przygody Gatitypodawać samą (choć wówczas czegoś jej brak), w oryginale podawana jest z nachos i startym żółtym serem. Ponieważ stronimy od takowych rzeczy, zrobiłam domowe nachos z mojego domowego chleba na zakwasie, doprawiłam mielonym czosnkiem i wyszło super, lepsze niż oryginał, a na pewno zdrowsze. Do tego starty dobry żółty ser i pyszny obiadek gotowy. Podaję przykładowe ilości, dosmaczenie to rzecz(...)mnie dodatkowo także olej kokosowy Dodatkowo: - starty, dobry żółty ser - nachos serowe lub naturalne, lub moje domowe, zdrowe nachos Domowe nachos z chleba: - cienkie kanapki chleba (u mnie domowy orkiszowo-żytni na zakwasie) - bezzapachowy olej kokosowy lub masło - mielony czosnek Kanapki chleba posmarować cienko olejem kokosowym (lub masłem), pokroić w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię pokłaść kawałki chleba i podsmażyć
Smaczne Zdroweprzepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie SKŁADNIKI ZACZYN: – 20 g aktywnego zakwasu żytniego – 40 g ciepłej wody – 40 g mąki(...)może stygnąc w garnku. Chlebek po upieczeniu ma twardą chrupiącą skórkę i pusty dźwięk jak postukasz w jego spód Krój chlebek najlepiej już po wystudzeniu. SMACZNEGO! Artykuł Ulubiony chleb pszenny na zakwasie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plMoja "przygoda" z chlebami na zakwasie trwa już ponad 2 lata, to trochę wciąga ;) Mam już swoje sprawdzone przepisy na chleby razowe i zazwyczaj właśnie z nich korzystam. Piekę właściwie tylko pełnoziarniste pieczywo i zazwyczaj w 100% żytnie. Ten przepis to jeden z tych ulubionych, w dodatku sam proces tworzenia bochenka nie jest długi, bo wystarczy wszystkie składniki zmieszać razem(...)trzeba przygotowywać zaczynu). Później niestety trzeba trochę poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto :) Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie (składniki na 1 bochenek) 350 g aktywnego, żytniego zakwasu 300 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 150 g mąki żytniej żurkowej, typ 1400 0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika zmieszanych z siemieniem
FitKotZobacz jak w kilka minut przygotować domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić ciasto do wyrastania. Chleb jest pyszny, wilgotny i bardzo zdrowy. - tylko 10 minut szykowania ciasta - wystarczy wymieszać razem składniki - super chleb na suszonym zakwasie i drożdżach
AniaGotuje.plskładników w tym chlebie. Nie poprawiłam ilości sezamu czarnego w przepisie, ale może ktoś skorzysta z tej uwagi i zmniejszy jego ilość. dodano: 05 kwietnia 2013 13:11 "Dzień Dobry Danusiu! Dawno mnie nie było. Jak zobaczyłam Twój chleb z ziarnami ,od razu go upiekłam. Wszystko wyszło pysznie, jak zawsze Nabrałam wprawy w pieczeniu chleba na zakwasie. Ciągle podkreślam(...)dokładnie wszystko opisujesz. Ten chleb jak wspomniałam wyszedł mi b.dobry, ale 50g sezamu czarnego to trochę za dużo. Mój chleb jest zbyt czarny-" piegowaty" od sezamu ,choć pyszny. Następnym razem dodam mniej. Pozdrawiam. Alicja." Wiosenny chleb z mnóstwem ziaren 28. 03.2013 | 07:17 Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem: 50g zakwasu, 150g mąki żytniej razowej, 150g wody
Leśny ZakątekJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn(...)chleb wyrastał ponad 6 godzin i mogłabym go zostawić na dłużej, gdyby nie to, że zastała mnie północ :-). Mimo aktywnego zakwasu wyrastanie szło mu bardzo opornie. Chleb można też zostawić do wyrastania w lodówce do 18 godzin. Przed włożeniem bochenka do pieca jest zalecana próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty
Kulinarne przygody Gatitychrupiącą skórką, smaczny i łatwy – taki właśnie jest chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wykorzystałam zakwas suchy. Spróbujcie, bo chleb jest naprawdę łatwy Składniki: 5 dag drożdży 3 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut. Pozostałe składniki: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej(...)mnie to najczęściej piekarnik nagrzany do 40-50 stopni). Następnie nagrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb około 45 minut, skórka musi być dosyć ciemna, a spód chleba wydawać „głuchy odgłos” przy stukaniu. Smacznego Artykuł Chleb pszenno-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBardzo dobry chleb na zakwasie, z maślanką i dodatkiem suszonej żurawiny. Składniki : - 3 łyżki zakwasu żytniego, - 100 ml maślanki, - 100 ml wody, - szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić na noc. Rano dodać : - 100 ml maślanki, - 100 ml wody, - łyżeczkę soli, - łyżeczkę miodu, - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ewentualna dosypka, - garść suszonej żurawiny. Wyrobić ciasto(...)pół godziny zagarnąć ciasto od ścianek do środka miski. Ciasto nie jest bardzo gęste. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia. Wyjąć chleb razem z papierem z keksówki, postukać w dno i boki. Jeśli słyszymy głuchy dźwięk chleb jest upieczony, jeśli nie pieczemy dalej tylko z papierem
Przepisy Mikołaja