chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:66/261)

Grzanki z ricottą – hitowy przepis z TikToka 63

posiłek. Grzanki z ricottą są równie proste w przygotowaniu, a pozwalają na jeszcze więcej kombinacji niż te z awokado. Grzanki z ricottą to nic innego jak chrupiące kromki chleba (najlepiej na zakwasie) z dodatkiem oliwy, posmarowane ricottą i posypane rozmaitymi dodatkami. Jakimi? Wszystko zależy od Waszej inwencji i upodobań smakowych. Ricotta to bardzo wdzięczny ser i świetnie pasuje do wytrawnych(...)zdrowe śniadanie, ricotta, ricotta toast, rukola, śniadania, szybkie śniadanie, tosty, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch Całkowity czas przygotowania 10 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 6 kromek chleba na zakwasie 250 g sera ricotta sól, pieprz oliwa Wersja 1 – z pomidorami 2 pomidory szczypta płatków chilli garść świeżych liści bazylii 1 łyżeczka octu

Na-talerzu.pl
Trzeci chleb 150

domu i byłam zachwycona jego smakiem. Teraz go upiekłam sama i mówię Wam - upieczcie ten chleb! Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty, a chleb pyszny i jestem pewna, że każdemu się uda! Aha, muszę się pochwalić, że ten chleb powstał z mojego ususzonego, a następnie reaktywowanego własnego zakwasu! Widzicie(...)podwoić swoją objętość. Będzie to trwało 3-4 h, a może dłużej, gdyż wszystko zależy od mąki, zakwasu i temperatury. Myślę jednak, że nie powinno przekroczyć 6 godzin. 5. Nagrzać piekarnik do 230°C, na najniższą półkę położyć naczynie z wodą. Chleb piec przez 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne

Kuchnia Prezydentowej
Zakwas z buraczków czerwonych – zakwas na barszcz 59

świąteczny barszcz, również do picia na co dzień! Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie. Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas wyjdzie również bez chleba. Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych „Jarzynovy ferment” w Łowyniu Jarzynova  podzieliła się swoimi patentami na zakwas idealny. Razem z Dominiką

Tajemnice Smaku
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 114

magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mikroelementy, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. Zakwas kiszony z dodatkiem żytniego chleba – potrzebuje około 4 – 5 dni aby dojrzeć. Zakwas bez chleba 1- 2 dni dłużej. Barszczyk czerwony kiszony Składniki Buraki (tyle aby wypełniły słój lub kamionkę w 3/4 części) Sól (1 łyżka na litr przegotowanej, wystudzonej wody) Woda(...)całe buraki były przykryte. Na górę możemy położyć małą piętkę chleba. Jeżeli mamy jeszcze resztkę ukiszonego poprzednio barszczyku dodajemy 1 łyżkę (przyspieszy kiszenie). Przykrywamy naczynie talerzykiem lub gazą. Od czasu do czasu odkrywamy słoik i mieszamy buraki i ściągamy łyżką pojawiającą się czasem białą pianę. Po kilku dniach przecedzamy zakwas, wlewamy do butelek, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Jeżeli barszczyk

Moja Mama Gotuje
Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 194

nadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku(...)Panissimo (#24) . Zaczyn: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 55 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą makę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C. Ciasto (9 bułek): 165 g zaczynu 315 g mąki pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny na zakwasie 145

Zawsze wracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składania  a chciałabym zjeść chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką(...)szczelnie formą. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin, chleb musi wyrosnąć niemalże do wysokości formy. Czas wyrastania  zależy od aktywnością waszego zakwasu. Po tym czasie chleb posypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec przez 40 minut. Następnie wyjąć chleb z foremki delikatnie usunąć papier do pieczenia i studzić

Delicious Titbits
CHLEB Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE 150

Inspiracją był mój wcześniejszy chleb , ulubiony zresztą większej części rodzinki. Jest to chleb na bazie jasnych mąk, z niewielkim dodatkiem mąk razowych. Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 350g mąki z samopszy typ650 - 350g mąki z płaskurki typ650 - 50g mąki razowej z samopszy, typ2000 - 50g mąki razowej z płaskurki, typ2000 - 250g zakwasu żytniego lub orkiszowego

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 197

Ezoterycznego spotkania przy piekarniku ciąg dalszy...Drugą propozycją Małgosi  był  chleb na zakwasie z dynią ..Mój chlebek nie był taki żółty jak  Moniki..ale był pyszny...smaczny chlebek, a do tego np. smalczyk..Ja co nieco pozmieniałam..dałam to co miałam..i może za to chlebek nie był żółty..ale to mało istotne ..zapomniałam tylko posypać chlebek(...)akurat lubię takie pestki zapieczone na wierzchu chleba..I znów dziękuję za pyszny przepis i wspólne pieczenie...i jestem ciekawa co Małgosia znów wymyśli .. 2 szkl. mąki pszennej razowej [ dałam 1,5 szkl.pszennej graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej] 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy

Moje domowe kucharzenie
Warte polecenia. Książki na czerwiec 187

odejścia od tradycji. Problem beznadziejności masowej produkcji i zagrożeń z niej wynikających. Dzięki tej książce odkryłam wiele kulinarnych perełek, a niektóre nawet udało mi się samodzielnie skosztować (np. chleba z słynnej Piekarnik Piwońskich , czy też serów z Wańczykówki). Jeśli jedzenie nie jest wam obojętne, to obowiązkowa lektura dla Was 2. ,,Nauka od kuchni”. Michał Kuźmiński Pozostając w temacie jedzenia(...)faktami. Ale znajdziemy tutaj również kilka przepisów Mnie osobiście szczególnie zafascynował rozdział poświęcony zakwasowi i wypiekowi chleba. Do tej pory sama jeszcze się nie zmotywowałam do samodzielnego wypieku chleba na zakwasie, ale dzięki wszystkim informacjom, które znalazłam w tej książce, nie wydaje mi się to już tak skomplikowane i wiem na co trzeba uważać, jak ten proces wygląda

365 dni dookoła kuchni
DOMOWE WYPIEKANIE – KAROLINA SMYK 145

moim stole od siedmiu lat. Teraz już wszystko będzie dla Ciebie zrozumiałe, a jak coś rozumiemy, to staje się to proste i łatwe do zrobienia. W przypadku wypieku chleba na zakwasie jest to niezbędne. Początkowo w „Domowe wypiekanie” miałam opublikować tylko przepisy na chleby, ale w domu wypiekam też inne pyszności, którymi chciałam się z Tobą podzielić. Dlatego znajdziesz przepis

SMYKWKUCHNI
Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym na zakwasie 155

Kochani kolejny przepis na chleb na zakwasie, tym razem chleb z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Chleb przepyszny, wyrazisty w smaku. Charakterystyczny miąższ z duża ilością "dziurek" w strukturze.  Polecam! Składniki na dwie małe keksówki: ZACZYN: - 8 łyżek zakwasu - 150 g mąki - 100 g wody Składniki mieszamy w misce zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie, przechodzimy do przygotowania(...)olejem blaszek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin. Po tym czasie pieczemy 1 godzinę. Do piekarnika możecie wstawić, metalowy kubek z wodą, wydobywająca się para wodna, sprawi że chleb będzie bardziej chrupki. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku 204

Ciemny i sycący chleb żytni na zakwasie znany był na Rusi prawdopodobnie już od IX wieku. Stanowił podstawę diety i był konsumowany w dużych ilościach. Obecnie jednym z najpopularniejszych w Rosji gatunków czarnego chleba jest chleb borodiński.  Najstarsza wzmianka o tym chlebie sięga lat dwudziestych ubiegłego wieku. Chleb borodiński produkowany był wtedy w formie bochenków, a zamiast(...)mąki żytniej i był pieczony wyłacznie na zakawsie, bez dodatku drożdży piekarskich. Receptura pochodzi z rosyjskiego bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Składniki (na chleb o wadze ok. 1,7 kg z 1 kg mąki): Zakwas  (10-12 godzin w temperaturze pokojowej):  20 g - aktywny zakwas żytni (hydratacja 100% - 10 g mąki i 10 g wody); 50 g - woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb na zakwasie 92

Kolejny etap nauki robienia chlebów na zakwasie. Tym razem wzięłam na warsztat prosty przepis ze strony lovezdrowe . Chleb jest o tyle fajny, że nie wymaga całodniowej obróbki, kilkakrotnego wyrastania, jest naprawdę prosty i pyszny. Wyszedł bardzo udany, ładnie wyrósł i miał “dziurki”. Upiekłam go na kamieniu do pizzy, który świetnie się sprawdza do pieczenia chlebów. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CHLEB I OKRUSZKI, czyli wypieki bez strachu 69

Chleb na zakwasie czy drożdżowy? Pozwólcie sobie pomóc! Oto najświeższa książka od White Plate, czyli "CHLEB I OKRUSZKI"! Po prostu musicie ją mieć! Artykuł CHLEB I OKRUSZKI, czyli wypieki bez strachu pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 183

pytlowy z pestkami dyni. Chleby żytnie szczególnie te z mąki białej są moimi ulubionymi. Piekę je na co dzień bo są bezproblemowe i zawsze się udają. Dobry zakwas jest podstawą do każdego chleba więc i w tym przepisie zakwas powinien być aktywny, odmłodzony czyli posiadający równowagę kwasu octowego i mlekowego. W przepisie nic nie zmieniłam może tylko to, że pestki(...)świeże i są lepiej przyswajalne przez organizm. Chleb bardzo smaczny i bezproblemowy. Bardzo polecam! Dziękuję wszystkim domowym piekarzom, którzy wzięli udział w październikowej piekarni za wspólne pieczenie. Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni Składniki zaczyn • 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej), • 375 g mąki żytniej 720, • 300 g wody. Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę

Leśny Zakątek