chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:76/261)

zakwas buraczany---barbabietola da pasta madre 158

wody, dla tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego 1 kromka chleba na zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami do szklanego(...)zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki.  Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na min. 5-6 dni. Zakwas mieszamy codziennie  drewnianą czystą łyżką. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki. Przed przecedzeniem wyławiamy pływający

w mojej kuchni
Chleb pszenny wg Hamelmana 204

momentu jak zrobiłam swój pierwszy chleb na zakwasie żytnim, co było okupione rozpaczą, bólem i zamęczaniem wszystkich dookoła, postanowiłam być piekarką doskonałą. Dwa lata później uczę się dalej piec, z różnym skutkiem. Raz wychodzą piękne i cudowne bochny pachnącego chleba, mięciutkie bułeczki i idealne bajgle. Innym razem pociski armatnie, dyski idealne do rzucania na olimpiadzie lub wytwory, których nawet drób(...)razem, kiedy z pieca wyjdzie piękny bochen. Niech ktoś mi powie, że pieczenie chleba jest nudne i nie dostarcza emocji. Ostatnio postanowiłam zagłębić temat chlebów pszennych. Kupiłam mąkę, uzbroiłam się w wiedzę i postawiłam zakwas pszenny, który elegancko wystawił mi środkowy palec i szlag go trafił. Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique

ladykitchen
Chleb z ziarnami 82

intensywny . Przepis na chleb w pierwotnej wersji był przepisem trójfazowym, ale przerobiłam go na chleb błyskawiczny . I tak, zamiast przygotowywać zaczyn, postanowiłam użyć większej ilości aktywnego zakwasu i odrobiny drożdży dla przyspieszenia fermentacji. Chleb dzięki temu pięknie i szybko wyrasta , a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny . Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne(...)przestygł, zapewniam, że będzie smaczniejszy. Życzę smacznego! Print Chleb z ziarnami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword siemię lniane, słonecznik Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 170 g zakwasu żytniego 160 g wody 10 g świeżych drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 156

Ostatnie weekendy spędzałam dość pracowicie na powietrzu i nie było jak piec chlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika(...)Gerard Auzet . Może wkrótce upiekę któryś i wrzucę tutaj przepis ze zdjęciami? Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ---------- Podobne: Orkiszowo-pszenny chleb z ziarnami Chleb wileński ze śliwką Chleb z amarantusem i sorgo

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 144

kwietniu w Piekarni prowadzonej przez Amber  piekliśmy chleb  Kasi z bloga Smaki i Aromaty . Jest szybki w przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm  ). Ciasto wyrabiałam w robocie.  Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu(...)minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu. Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody. Smacznego! Chleb ziołowy na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka  Konwalie w kuchni

Stare Gary
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 212

razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk dała bardzo ciekawy smak, wzbogacony(...)przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury wyjmując go z lodówki co najmniej na godzinę przed robieniem chleba. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i zakwas żytni (odżywiony dzień wcześniej), następnie dodaj mąki, zmielony słód i sól. Mieszaj w misce, aż do równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż

Grahamka, weka i kajzerka
Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba 157

jego udziałem. Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko, pięknie się kroi, ma chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ a smakuje wybornie. Pieczecie ze mną? Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z pestkami dyni 74

Czas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek(...)pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty chleb żytni z pestkami dyni. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 75 g zakwasu żytniego 400 g wody o temperaturze 40 - 45 st C 10 g świeżych

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wieloziarnisty 69

mogę powiedzieć, że jest to sama przyjemność , a tworzenie nowych przepisów weszło mi w krew jak codzienne piecie wody 🙂 Chleb wieloziarnisty, to również efekt moich eksperymentów, chleb jest świetny pełen ziarenek na zakwasie żytnim w 100% z mąki żytniej. Dość ciężki, wilgotny o pięknym zapachu z pyszną skórką. Polecam! Print Chleb wieloziarnisty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)wlać wcześniej dokarmiony zakwas, wodę i mąkę, dodać ziarna wymieszać i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać łyżką lub w robocie, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 2 do 8 godzin Foremkę o wymiarach wysmarować olejem i wysypać otrębami, łyżką wyrównać wierzch chleba, można posypać siemieniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Worek lniany, część 3. Test i podsumowanie. 154

dopiero upieczone. Zresztą razowe na zakwasie mają to do siebie, że długo świeżość utrzymują. Zatem pojedynek zapowiada się długi i ciekawy. DZIEŃ 3: Okazało się, że taki żytni chleb na zakwasie jest doskonały również trzeciego dnia. Prawdę mówiąc nie wiedziałem o tym, ponieważ zwykle chleby u nas żyją dwa dni. Drugiego dnia są już w całości zjadane. Cóż przyniósł dzień

Marder&Marder Manufacture
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 143

piętki, które wrzucam do koszyczka. Usychają na kamień. Takie resztki chleba użyłam. Nie dało się ich pokroić nożem. Najlepszy ciemny razowiec. Może być każdy inny żytni pieczony na zakwasie. Najlepiej namoczyć chleb z samego rana. W tym momencie można równolegle dokarmić zakwas /starter / Wieczorem przechodzimy do etapu II. Wówczas pieczenie chleba wypadnie nam w dniu następnym w godzinach popołudniowych(...)bardzo suchy, nie do krojenia nożem! Chleb zalewamy wodą, najlepiej w małym naczyniu aby był całkowicie przykryty wodą. Przykrywamy folią i pozostawiamy na tak długo aż zupełnie zmięknie. Następnie miksujemy na papkę. Etap II ten sam dzień  Papka z etapu I,  200g mąki żytniej razowej typ 1400, x) 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego, Składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy

Leśny Zakątek
Dokarmianie zakwasu 141

Mamy zakwas i co dalej? ( Przepis na zakwas ) Żeby zakwas żył trzeba go systematycznie dokarmiać. Można to robić na dwa sposoby: 1. Co drugi dzień do

Między kuchnią a pokojem
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH 137

końcu się odważyłam i upiekłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Stwierdzam, że to wcale nie było tak trudne jak mi się wydawało.  Moją przygodę zaczęłam od tego łatwego przepisu z dodatkiem odrobiny drożdży, ponieważ bałam się że mój młody zakwas nie poradzi sobie jeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez  cały dzień. Chleb się(...)chleb ma wtedy fajnie chrupiącą skórkę. Po 10 minutach zmniejszamy temp na 190 stopni C. pieczemy jeszcze ok. 30 minut sprawdzając żeby się nie przypiekł. Upieczony po opukaniu wydaje pusty dźwięk. Chlebek studzimy na kratce.  Z przepisu wychodzą 2 duże bochenki o wadze ok. 800 g każdy. Chlebuś jest świeży przez 5 dni. Smacznego :) Tu znajdziesz przepis na zakwas

Pani na deser
Pumpernikiel 442

sobie własny. Zamiast melasy użyłem słodów jęczmiennych i miodu. Aby wydobyć pełniejszy aromat z części składników zrobiłem zaparkę.  Chleb wyszedł bardzo aromatyczny, o  przebogatym smaku. Uwaga: Ten chleb wymaga bardzo długiego wypiekania  - ok. 8 godzin w niskiej temperaturze. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,8 kg. Zaparka 25 g słodu jęczmiennego jasnego (zmielonego(...)zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego 140 g letniej wody cała zaparka trochę więcej niż 1 łyżeczka soli 10 g miodu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać do  połączenia  się  składników

Przepisy na domowy ser i chleb
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 171

Wybierając go do majowej piekarni idealnie wpasowała się w moje preferencje, bo zamierzałam upiec ten chleb po powrocie z majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła i cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem(...)roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier

Weekendy w domu i ogrodzie