chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:276/356)

Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 321

wybrać drożdże suche, które nie wymagają przygotowywania rozczynu. Łączymy je bezpośrednio z przesianą mąką i dajemy ich zawsze 2x mniej niż świeżych. Sól Jest niezbędna w cieście do pizzy , chleba czy też bułek. Nie znaczy to jednak, że nie można jej dodać do ciasta na słodkie wypieki. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać jej bezpośrednio do drożdży, ponieważ spowolni(...)PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO 1. Rozczyn Na początku należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Jak go zrobić przeczytacie TUTAJ . Jeśli używamy drożdży suchych, rozczyn pomijamy. 2. Łączenie składników Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta-solą, cukrem, suchymi drożdżami (jeśli oczywiście ich używamy) W tej fazie nie dodajemy jeszcze tłuszczu i składników dodatkowych takich jak bakalie. Kolejnym krokiem jest dodanie jajek

Nastoletnie Wypiekanie
Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką czyli Słodki Czwartek odc.135 168

Wakacje, czas lata, ciepła i odpoczynku nieodmiennie kojarzy mi się z jagodami i borówkami.  W tym roku nie dane mi było jeszcze samej pozbierać jagód

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś z sosem zero waste teriyaki 119

krok dalej. #Tasteandshare   Żeby dowiedzieć się o nim czegoś więcej wzięłam udział w warsztatach o tym jak gotować w stylu gourmand z odpadków (obierek, uschniętych warzyw, czerstwego chleba) i produktów z bliskim terminem ważności, które dla Electroluxa prowadził Julian Karewicz. I to nie w swojej macierzystej szkole gotowania tylko w Electrolux Taste Center, nowym studiu kulinarnym na Karolkowej(...)gotowania) resztki warzywne z lodówki (czosnek w łupinach, przywiędłe warzywa czy czosnek, gniazda papryki)   Przepis na łososia z sosem zero waste teriyaki Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki sosu mieszamy w garnku i gotujemy 15 minut. Kiedy jest gotowy przecedzamy go przez sitko. Ładniejsze kawałki warzyw można użyć do dekoracji dania. W tym czasie pieczemy łososia w piekarniku. Kiedy się

Ugotowane pozamiatane
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 124

pasujący przepis znalazłem na blogu "Jak Wiśnia w kompot" . A mowa o cieście bananowym :) Z bliżej nieznanych mi powodów wszędzie ten wypiek nazywa się "chleb bananowy" - mimo, że z chleba to ma naprawdę niewiele. Tak więc żeby nie mydlić nikomu oczu ja nazwałem go po prostu "ciastem". Jest naprawdę pyszne, słodko-lepkie :) No własnie, nie bardzo wiem dlaczego ale wyszło(...)solonych!) - najlepiej świeżo łuskanych 4 banany 1-2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu I dalej tak: bierzemy dużą miskę i widelcem rozgniatamy w niej banany. Dorzucamy orzechy i mieszamy dokładnie. Dodajemy biały cukier i miód i znów mieszamy. Następnie po kolei dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli, cynamon i znów dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej

Marder&Marder Manufacture
Bułki pszenno-orkiszowe 158

Załączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno

Szczęśliwa kuchnia
Pieczywo chrupkie kokosowe 133

Bardzo lubię i często piekę domowe chrupkie pieczywo, ale zazwyczaj jest to wersja wytrawna. Ostatnio skusiłam się na słodkie chlebki kokosowe. Przepis z bloga Facet i

Mienta blog
Bułki pszenno-orkiszowe 159

Załączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 120

Przepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta z batatów pieczonych i makreli wędzonej 216

               Znów na blogu pomysł na szybką pastę nie tylko do kanapek. Wytrawną masą można również wypełnić kruche tartaletki

Życie na widelcu
KLOPSIKI Z KOPERKIEM I SOSEM ŻURAWINOWYM 152

cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 g chudego mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 1 mała bułka (świeża lub czerstwa) lub np. 2 kromki chleba tostowego 1/3 szklanki mleka lub wody 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki sosu sojowego / można pominąć SOS ŻURAWINOWY 2 łyżki dżemu żurawinowego ze słoiczka(...)ogniu obsmażamy  klopsiki z każdej strony, aż się przyrumienią. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią. Na patelnię z klopsikami dodajemy dżem żurawinowy i stopniowo dolewając bulion, delikatnie   mieszamy. Chwilę gotujemy, aż płyn lekko odparuje i dolewamy śmietankę. Mieszamy i gotujemy sos bez przykrycia, aż całość lekko zredukuje się i zagęści. Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami

cool and minty
Kwaśnica 150

podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany(...)drobną kostkę – dodajemy do garnka – gotujemy na wolnym ogniu minimum 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 309

Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach  Europy Środkowej i Wschodniej.  Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem.  Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk.  Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie(...)mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość. Robimy gołąbki do wyczerpania się produktów. W większy

Malinowe Pocałunki
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 145

robi tak słitaśne i różowo. Ok, każdy mówi jak lubi, ale na Boga!!! Dieta bezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną(...)dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego

ladykitchen
Ladenia, czyli pizza z Grecji 226

oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa ). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora(...)niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić.  Wyrabiaj ciasto na blacie obsypanym mąką przez ok. 5-7 min, aż uzyskać

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebek drożdżowy z pomidorami 145

Sypany chlebek drożdżowy z pomidorami to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto(...)szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię