Bardzo ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście, że tak można przygotować kalafiora! Gotowe danie jest bardzo smaczne. Jedną(...)orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych w 1/4 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie: Oczyść kalafiora i umieść całą główkę w garnku. Zalej wrzątkiem, aby woda przykryła kalafiora w 3/4, dodaj 1 łyżkę soli i ugotuj
Chilli Czosnek i OliwaLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento
Marder&Marder ManufacturePotrzebne składniki: 2 średnie selery 4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe
Łycha smakówPotrzebne składniki: 4 średniej wielkości bataty 1 marchewka 1 pietruszka 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka papryki ostrej 40 g oleju kokosowego 40
Łycha smakówRano na czczo badania, w końcu... potem słodka bułka na śniadanie z kawą w duecie i książka, i muzyka w tle. W perspektywie odbiór paczki z
Dzieje kuchennej WiewióryDużo i to bardzo dużo dzieje się ostatnio w wiewiórczym życiu. Remont w domu rozpoczął się od burzenia ścian, a przed nami jeszcze zmiana podłóg
Dzieje kuchennej WiewióryDużo słyszeliśmy o tym keczupie. Że taki super, same ochy i achy, wszyscy zachwalali. Nie mogliśmy więc nie zrobić i my. W końcu już chyba na
Marder&Marder ManufacturePrzaśny chleb, maca, związana jest z żydowską tradycją a nazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza "bez drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca. Maca ma postać(...)farina tipo 0 135 g di acqua fredda PRZYGOTOWANIE Przygotowanie macy rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 250 stopni. W międzyczasie w misce przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z zimn ą wodą, którą stopniowo wlewamy . Ciasto w yrabiamy ok. 2-3 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. **** PREPARAZIONE Come prima cosa riscaldate il forno
La grande e la piccola cuocaposypka z orzechów i gotowe. Rozkosz. Składniki (na 2 porcje): 4 garście umytej i osuszonej roszponki 2 średnie buraki 100g kremowego sera koziego Na posypkę z orzechów: kromka razowego chleba bez skórki 3 łyżki obranych orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego 1 łyżeczka ostrej musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz(...)chlebowo-orzechowe okruchy i prażymy, aż staną się złociste i chrupiące. Jeszcze lekko ciepłe buraki kroimy w średniej wielkości kęsy. Przekładamy od miski i polewamy kilkoma łyżkami dressingu, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na talerzu układamy umytą roszponkę, i kawałki sera – ja rozdzielam je palcami i układam równomiernie na talerzu. Na talerz rozkładam też burkami
Smaczna StronaCały rok czekam na sezon grzybowy, gdy się zacznie ogarnia mnie grzybowe szaleństwo. Ostatnio rozmyślałam, czy nie upiec chleba z kurkami ;P Na szczęście rodzina lubi grzyby i nie protestuje gdy kolejny raz pojawiają się w potrawach. Frittata z kurkami, to modyfikacja tarty z kurkami (przepis tutaj ) tylko szybsza w przygotowaniu i mniej kaloryczna. Dziś odpuszczam sobie opisywanie smaku(...)solą, pieprzem i rozmarynem. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię. Wymieszać jajka z kurkami i od tego momentu nie mieszać. Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa 8- 10 minut do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się. * Grzyby należy bardzo
Codziennik Kuchennyroślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe pH żołądka - występuje najczęściej u osób biorących leki na zgagę Źródła żelaza w diecie Osoby zdrowe, będące na diecie mieszanej, mają najłatwiejsze zadanie. Znajdą żelazo zarówno w mięsie, jak i w roślinach. Wegetarianie muszą się już trochę bardziej postarać, choć i tutaj mamy spore możliwości. W obydwu przypadkach należy(...)Tofu (twarde, 1/2 szklanki) 6,6 Szpinak (gotowany, 1/2 szklanki) 3,2 Oprócz produktów wymienionych w tabeli, sporo żelaza znajdziemy także w burakach, boćwinie, owocach suszonych, groszku zielonym, ciemnym chlebie, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, ryżu brązowym, amarantusie, poziomkach, malinach, awokado czy porzeczkach. Suplementacja żelaza - czy jest niezbędna? Większe niedobory łatwiej uzupełniać farmakologicznie i wspierać odpowiednią dietą. Zdrowy
Powiedz dietom nieprzyprawami. Tak jak pisałam, z kremami można dowolnie eksperymentować. Ja swoją zupę gotuję najczęściej na kostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli gotowanie domowego bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane(...)równo zakrywała warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 30 min. Po tym czasie brokuły powinny być rozgotowane i same się rozlatywać. Dodajemy do zagęszczenia serek śmietankowy i mieszamy energicznie łyżką. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy zupę udekorowaną kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną kolorowym pieprzem, pestkami słonecznika i płatkami migdałów. Smacznego! Jeżeli chcesz być
Sagneska - gotowanie i lifestyleWschodniej. ( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ). . Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos , którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos. Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne(...)pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! W przygotowaniu MURGH KARI pomógł mi niezawodny wok granitowy Ballarini. http://ballarini.pl/wok-granitowy-non-stick-ballarini-granitium#
Ostra na SłodkoProsty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z
Mienta blogDynia. Ach jak ja lubię to warzywo! I pomyśleć, że trafiło do Europy dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba! Inkowie
Dzieje kuchennej Wiewióry