chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:274/356)

Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 185

Panzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do niej świeże pomidory i bazylię. I tak będzie ją jadł rodowity Włoch – bez żadnych „udziwnień”, dokładnie taką jak robiła mamma. Ale ja nie muszę – u mnie jest wolna amerykanka! Sałatka z czerstwego pieczywa była(...)balonową blendera – cienką strużką, powoli, wlewamy do octu z czosnkiem oliwę stale miksując. Miksujemy do zemulgowania sosu (nie będzie bardzo gęsty). Dosalamy, dopieprzamy, wsypujemy słodką wędzoną paprykę, jeszcze raz mieszamy i wlewamy sos miski.   Bagietkę rwiemy na kawałki wielkości dużego kęsa, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką włoskich ziół i wstawiamy na środkowy poziom

Karo in the Kitchen
Żurek wielkanocny na zakwasie 242

macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja.  Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple(...)minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy do całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
NAAN Z KURCZAKIEM NA OSTRO I WARZYWAMI 510

Jak pewnie pamiętacie naan to jedne z moich ulubionych chlebków indyjskich. Jedzone z masłem ghee , solo są świetnym pomysłem na indyjską ucztę, np. do indyjskiego curry

Ostra na Słodko
Domowa mielonka prasowana z galaretką 295

kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości(...)miskę z mięsem folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody i energicznie oraz dokładnie mieszamy. W szynkowarze umieszczamy woreczek foliowy (ja użyłam woreczka kanapkowego). Wkładamy mięso i bardzo dokładnie ubijamy uderzając szynkowarem np. o stół. Związujemy woreczek pilnując by wypuścić z niego powietrze przed zawiązaniem

OstryKęs
Domowa mielonka prasowana z galaretką 445

kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości(...)miskę z mięsem folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody i energicznie oraz dokładnie mieszamy. W szynkowarze umieszczamy woreczek foliowy (ja użyłam woreczka kanapkowego). Wkładamy mięso i bardzo dokładnie ubijamy uderzając szynkowarem np. o stół. Związujemy woreczek pilnując by wypuścić z niego powietrze przed zawiązaniem

OstryKęs
Z cyklu: Domowe pieczywo - Mleczne słodkie bułeczki (Panini al latte) 198

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki s ą  bardzo

La grande e la piccola cuoca
Kurczak na dziko 166

Kurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowo orzechowy ,,banana bread” 238

Ciasta bananowe nie były do tej pory moimi ulubionymi jednak, w końcu, się na nie skusiłam... i się przekonałam. Chlebek bananowy z tego przepisu jest mocno

sierotka maRysia w kuchni
Zakwas żytni 214

Od jakiegoś czasu ćwiczę pieczenie chlebków na zakwasie i już całkiem ładnie mi wychodzą. Na razie piekę w sumie proste chlebki opierające się na podobnym przepisie

Monia miesza i gotuje
Portugalska pasta z sardynek 218

food trucki, tak w Portugalii stoją przenośne grille a zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie(...)widelcem od strony kręgosłupa. Kręgosłup wyjmujemy. Ości i rybia wątroba zostają – ości znikną w paście, a wątroba jest pyszna, delikatna i bardzo zdrowa. Ryby miksujemy na pastę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy – próbujemy i ewentualnie lekko dosalamy i dopieprzamy. Pasta nie może być za sucha, powinna być lekka i smarowna – jeśli potrzeba, dolejcie do niej łyżkę lub dwie dobrej oliwy

Karo in the Kitchen
Fougasse mistrza Hamelmana 217

oliwy z oliwek,  1/4 szklanki czarnych oliwek. Mąki przesiać do miski robota, dodać sól, wkruszyć drożdże, wodę i zaczyn. Mieszać 3 minuty. Partiami dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki oliwki, krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić(...)Małgosia Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n'Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving

Z miłości do słodkości
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 245

Wiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chili Sin Carne 262

Pracuję w miejscu gdzie ludzie dużo myślą o jedzeniu. Może nawet niedługo wynikną z tego jakieś kulinarno-botaniczne warsztaty. Rozmawiamy o tym co jemy, częstujemy się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Focaccia - chlebek na grilla 160

Maj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków

Słodkie Przyjemności
Gulasz po węgiersku. 180

miałam swoje, więc miałam jeszcze większą przyjemność z przygotowania :) W sezonie zimowym używam swojskiego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory ( najlepiej typu lima) 2 szklanki gorącej wody(...)jeśli jest taka potrzeba. Gotować już bez przykrycia, żeby sos się trochę zredukował. Ja dodatkowo zagęszczam mąką, ale to już jak kto lubi. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, mieszać żeby nie było grudek. Taką zasmażkę przełożyć do sosu i wymieszać żeby wszystko ładnie się połączyło

Agusiowe smakołyki