chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:222/356)

Pasta z boczku – na kanapki 158

Pasta z boczku, coś jak wojskowa metka to przepyszny dodatek do pieczywa. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Pasta jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, ale na pewno nie dla osób, które przeliczają kalorie, gdyż jakby nie patrzeć, boczek jest tłustym mięsem. Składniki na pastę z boczku: 400 g boczku wędzonego po kilka ziaren ziela angielskiego(...)wystygnięcia. Od boczku odkrawamy twardą skórę. Mielimy go wraz z obraną cebulą w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Do masy dodajemy musztardę, majeranek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie, przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. [caption id="attachment_8021" align="aligncenter" width="1024"] Pasta z boczku[/caption] Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe: Pasta Jajeczna Z Suszonymi Pomidorami

e-PrzepisyKulinarne
Koktajl na śniadanie, pięknie zielony i pyszny 162

Koktajl na śniadanie, pięknie zielony i od razu czujesz przypływ energii.     Tak, jak powyżej napisałam, ja mam problemy ze śniadaniami, najczęściej moja ręka kieruje się w stronę chleba, masła i kanapki. Czasem jednak mam ochotę na coś innego i tak jak dzisiaj, sięgnęłam po coś innego, tak było kilka dni temu gdy za oknem deszcz walił w szyby(...)szafki sokowirówkę wolnoobrotową ( to taka co ma ślimak w środku i delikatnie powoli wyciska wszelkie soki z warzyw i owoców ), sięgnęłam na stół po warzywa i zaczęło się mieszanie.   Koktajl na śniadanie 2 kawałki selera naciowego garść rozmrożonego szpinaku 1 banan 2 cm kawałek imbiru 2 jabłka   I przepis jest najprostszy czyli tylko z jabłek wycinamy gniazda nasienne

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz z grzybami w chlebie 143

będzie zarumieniony a od spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie. Gulasz: 25 dkg mięsa od łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki(...)grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy i zagotuję. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam. Podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Płaski chlebek z pieprzem zielonym 173

chlebek ma kształt nietypowy, a smak wyjątkowy.  Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony,  to  sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie.  Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna .   Składniki: 40 g świeżych drożdży, 550 g mąki pszennej typ 480, ½ łyżeczki cukru, 300 ml wody(...)soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być

Moniki Smakołyki
Bagietka pszenna II 112

Dzisiaj dalszy ciąg tego, co z Madzią nazwaliśmy "Niedzielną Piekarnią". Mianowicie którejś niedzieli wstałem o 5 rano i zacząłem piec. Mąki starczyło mi na 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek :) Teraz zatem pora na przepis na owe bagietki. Tak naprawdę to ta "Niedzielna Piekarnia" była dość dawno temu, a ten wpis po prostu mi się gdzieś zagubił. Zupełnie przypadkiem(...)może być zwykła oliwa z butelki. Woda nie powinna wrzeć, ale ma być naprawdę gorąca, taka żebyśmy bali się wsadzić rękę do niej :) Więc tą wodą zalewamy mąkę i mieszamy łyżką. Jak już zrobi nam się gęsta masa i w miarę całość przestygnie to dorzucamy resztę składników i wyrabiamy ręcznie przez 20 minut. To znaczy mikserem też można jeśli ktoś

Marder&Marder Manufacture
Chałka 143

Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już nie tylko samym zapachem ale również i wyglądem. Ja jednak skupiałam swoją uwagę(...)świeżych drożdży - 150 ml mleka - 500 g mąki pszennej - łyżeczka soli - jajko do posmarowania chałki Do małego garnuszka wkładamy jajko, żółtka, masło, cukry, drożdże oraz wlewamy mleko. Całość  mieszamy i delikatnie podgrzewamy na niewielkim ogniu, do momentu aż drożdże i masło się rozpuszczą. Jeśli mamy termometr cukierniczy warto go użyć, by kontrolować temperaturę. Ma nie przekroczyć 37 stopni. Powstały

W mojej holenderskiej kuchni
Bułki czosnkowo-ziołowe 236

Chrupiące bułeczki czosnkowe To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem

Blog z Apetytem
PASTA Z MAKRELI 148

Wędzoną makręlę uwielbiam od dziecka , a że ze względu na nietolerancje nie jem jajek to zrobiłam trochę inną wersję :)  Zdrowa i smaczna poleca się na

Marcepanowa kuchnia
Kruche ciasteczka z orzechami, czekoladą i pomarańczą czyli poWeekendowe Łakocie odc.131 165

Miało być słodko i miło, ciasteczkowo.  Po dłuuugim weekendzie spędzonym w pracy nastał poniedziałek, również pracujący.  Kawa i ciasteczka, taki był plan. Niestety w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 209

Zrealizowałam mój plan na dziś! Ugotowałam a raczej upiekłam makaron z warzywami.  Czemu jestem z tego taka dumna???  Powód jest jeden, ostatnio nie mam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mloda kapusta z boczkiem 194

Kiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smarowidło z ciecierzycy i orzechów 188

  Niedawno kupiłam bardzo fajny hummus, właściwie to takie pudełko z dwoma smakami. Pychota! Stwierdziłam, że trzeba kiedyś taki zrobić. Oczywiście jak się zmobilizowałam, to musiałam

Szybko Tanio Smacznie
Przepis na Bułki Orkiszowe 215

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Serowe bułeczki ze szparagami 183

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują

Mienta blog
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 198

I znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 171

minut, żeby lekko się spieniły. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Robimy zagłębienie w samym środku i przelewamy tam wyrośnięte drożdże. Dodajemy sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy(...)Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Marzena z Zacisze Kuchenne Paulina z Buszująca w Kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wiesława z Zapach chleba Bernardeta z Mój kulinarny pamiętnik Monika z Niezapomniane smaki Monika z Pin Up Cooking Looking --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork 343

gorące dni. 1 kg łopatki wieprzowej 200 g keczupu pikantnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 papryczka chili Łopatkę kroimy na 2-3 kawałki. W miseczce mieszamy keczup, sos sojowy, miód i pokrojoną drobno papryczkę. Mięso nacieramy tak przygotowanym sosem i przekładamy wszystko do szybkowaru. Dolewamy około 1 szklanki wody (powinno być jej tyle, by sięgała do linii(...)miseczki. Mięso przekładamy na deskę do krojenia i rozdrabniamy je przy pomocy dwóch widelców (szarpiemy). Poszarpane mięso można polać kilkoma łyżkami odlanego wcześniej sosu. Szarpana wieprzowina doskonale smakuje na chlebie. Można ją też podać z surówką i ziemniakami na obiad

Dieta bez mleka
Konopne babeczki 137

cząbrem i kminem Mąka konopna nie jest powszechnie stosowana, jednak warto po nią sięgać – jako dodatek do chlebów, tart, czy takich właśnie wytrawnych wypieków. Mąka konopna jest bezglutenowa i zawiera bardzo dobry profil aminokwasów, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy E i B, czyli jest bardzo odżywcza :) Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Najlepiej używać jej jako dodatek(...)tartego parmezanu 12 plastrów szynki długo dojrzewającej (np. parmeńska, szwarcwaldzka) Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy przyprawy oraz 2/3 sera i mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki, a następnie dodajemy do suchych. Mieszamy krótko, gdy masa będzie jednolita odstawiamy, aby trochę związała. Foremki na babeczki wykładamy szynką – plaster na babeczkę. Do przygotowanych foremek przekładamy

Kucharzyca
Marynowana wołowina 169

dobrze rozumiem. Podane proporcje wystarczą na 3 osoby. Jeśli nie lubicie ryżu, to możecie wprowadzić elementy polskie i spożyć z surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem lub z chlebem. Na zdjęciu widzicie samą wołowinę, bo nie zdążyłam ryżu ugotować, jak dobiegło mnie mlaskanie oznaczające, że jeszcze chwila i nie będzie co fotografować, chyba że postawię przy patelni strażników z psami. Znaczy(...)łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze. To nasza marynata. Mieszamy z mięsem i cebulą. Miskę nakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, minimum

ladykitchen
ROLADA A'LA PIZZA 162

Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenny dyniowy 168

udało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie było to. Kiedy trafiłam na ten przepis to pierwsze co mnie zachwyciło to kolor chlebka, a po upieczeniu okazało się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze(...)drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i ok 50 ml mleka robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn.  Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy

Słodka Kraina Wypieków
741. "Makowe" tosty & 7 faktów o mnie 197

makowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną *z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w maku Zostałam również nominowana do     Versatile Blogger przez  Martynę , za co ogromnie dziękuję ;)   Zasady zabawy: - nominować 15 blogów do wyróżnienia, - poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu, - wyłonić o sobie 7 faktów, - podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego(...)swoim tępię przebiec się chociaż te pół godziny, szczególnie teraz jesienią gdy las jest tak piękny. 2. Uwielbiam spędzać czas w kuchni, lubię się po niej krzątać, piec, mieszać, czy nawet robić porządki(!). Siedzenie przy ciepłym piekarniku w środku zimny.. tak to jest to ^.^ 3. Kiedy nie znajdziecie mnie w kuchni można mnie znaleźć.. zawiniętą w gruby

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania