chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:221/356)

Kurkowy sezon ! - Tagliatelle z kurkami 143

kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie jak inne grzyby leśne. My proponujemy kurki w nieco bardziej wykwintny sposób.  Zobaczcie :) Tagliatelle z kurkami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kurek lub tyle samo nazbieranych własnoręcznie. 1 duża(...)dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min. Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Makaron ugotowany przelewamy lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie. Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny zapach

vegetanie
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 126

wrzucamy ją do naszego bulionu, dajemy sporo pieprzu i zostawiamy na jakieś 20-25 minut na małym ogniu, żeby się gotowało i przechodziło ładnie smakiem cebuli. W tym czasie chleb kroimy na zgrabne kwadraciki i na patelni po cebuli na mniejszej nieco ilości margaryny smażymy grzanki. Są ok, kiedy wchłoną smak margaryny (jak ktoś jest rozrzutny, to niech smaży(...)zobaczeniu tego badziewia z Biedronki musiałam dokupić coś normalnego. Tamte się nie zmarnowały - zadziałały jako świetny zagęstnik :) Chwała temu, kto wygra z grudkami! Bo czeka nas duuużo mieszania. Kiedy już wszystko jest ładnie połączone, hartujemy śmietanę (12%, w oryginalnym przepisie była to 30%, ale przez tę cebulę całość i tak ma już dość słodkawy posmak) i wlewamy do naszej zupy

Kulinarne zapędy Kokosa
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 179

pozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna   Tatter , oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką(...)fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Ser kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Odsączamy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawkowy 117

Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości chleba z.. dżemem truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego dżemu to dosłownie kilka chwil, a satysfakcja(...)garnku wraz z żelfixem i ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy truskawki się zagotują dorzucamy cukier i  gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki truskawek rozłożyły się

Kolizje Smaków
Chleb z ziarnami dla leniwych :) 34622

Przepis na ten chlebek dostałam od znajomej i od tamtego czasu przechodził różne metamorfozy w mojej kuchni :) Ja nazwałam ten chleb "chlebkiem dla leniwych", ze względu na to, że szybko się go przygotowuje i długo zachowuje swoją świeżość... nawet do tygodnia... choć śmiem wątpić, że aż tak długo wytrzyma :) Koleżanka zaś ochrzciła go "chlebkiem dla zapracowanych". Jedno wiem na pewno(...)drożdży, 2 łyżki cukru, 1,5 łyki soli, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki słonecznika. Mąkę mieszamy z ziarnami, a w wodzie mieszamy drożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 11 wysmarowanych

Delicious Titbits
Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 142

Dzieci mają niesamowite pomysły! kto mógł przypuszczać, że Syncio zajmie 3cie miejsce w konkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki  pracy wyklejonej plasteliną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki piwne, oponki czyli poWeekendowe Łakocie odc.170 176

Tłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie.  I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :)  Dlatego też weekend

Dzieje kuchennej Wiewióry
FRYTKI Z DYNI HOKKAIDO 163

Moja ulubiona odmiana dyni, małe zgrabne kulki które można przechowywać, aż do późnej wiosny. Dynia hokkaido.  Ma same zalety odżywcze, bogactwo mikro i makroelementów, witamin

Mała w garnku miesza
Biała kaszanka domowa z wątróbką. 274

Domowa biała kaszanka na pęczaku kujawskim z wątróbką  Prosty przepis na pyszne jedzenie, które sami zrobimy. Pomysł zaczerpnięty z bloga Bogusi  bajecznakuchnia  , której

chleba naszego
Racuchy na kefirze, z owocami, takie jak u babci 182

Jak każdy, mam smaki, które przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Boczek po tajsku 164

Przepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek. Składniki 1 kg

R'n'G Kitchen
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 211

osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa(...)bardziej zakwas traci na mocy i staje się mniej kwaśny. Warto mieć odrobinę zakwasu więcej żeby móc wzmocnić nim zupę. W sporym słoiku z zakrętką, który posłuży za shaker, mieszam śmietanę, dwie łyżki żytniej mąki i ‘zakwas’ z ogórków kiszonych z tartym chrzanem i solą (na początek 0,5 łyżeczki soli – wywar na wędzonce zawsze jest już naturalnie słony

Karo in the Kitchen
Tradycyjny barszcz ukraiński, przepis z Doniecka 271

podania (opcjonalnie) słonina - zasolona i obtoczona w przyprawach, długo leżakująca, ja kupuję taką w litewskim sklepie, kiedyś robiłam sama. Jeśli będziecie zainteresowani podam wam przepis.  kwaśna śmietana chleb - ciemny Przygotowanie:  Zaczynamy od ugotowania wywaru, mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pamiętamy, aby odszumować wywar(...)garnka z wywarem. Buraki obieramy, ścieramy albo kroimy w paseczki. Powtarzamy smażenie, 2 łyżki oleju na patelni, dokładamy buraki, gdy zaczną skwierczeć  posypujemy je cukrem i polewamy octem. Mieszamy przez chwilę i dokładamy koncentrat pomidorowy - mieszamy do połączenia się koncentratu z burakami i przekładamy do garnka z wywarem. Teraz już z górki - ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę

Ale Pyszka!
Sałatka śledziowa – prosty i sprawdzony przepis 1007

końcu znalazłam czas żeby ją zrobić. Sałatka ta jest fajna ma w sobie tylko kilka składników, możemy ją przygotować i na święta, jak i kolację i zjeść z kromką chleba. Możecie zamiast przeze mnie użytych ogórków kiszonych, użyć konserwowych.   Sałatka śledziowa z ziemniakami 5 filetów śledziowych 1 duża cebula 2 ugotowane na twardo jajka 8 jajek ugotowanych ziemniaków(...)Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę. Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy.   Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, a potem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepsza jest następnego dnia. Smacznego

Kuchnia na wzgórzu
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5799

przy okazji dla brzuszków całej mojej rodzinki) przyrządzę go jeszcze raz dzisiaj, zrobię zdjęcia i w razie możliwości postaram się opublikować w jutrzejszym poście! :) Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby(...)słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę i za pomocą łyżki mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Keksówkę (u mnie

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania