chleb co zawsze wychodzi - 210 przepisów (strona:8/14)

W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 146

regularnie. Za każdym razem wychodzę z czymś fantastycznym i zawsze wracam z ogromnym apetytem na więcej. A co podano podczas mojej pierwszej wizyty? To było absolutne zaskoczenie - marmolada z mandarynek! Skoro jest z pomarańczy i cytryn, to czemu sama nie wpadłam wcześniej na pomysł z mandarynkami. To przecież "oczywista oczywistość"!!! Takie spotkania mają zawsze zielone światło i wpisuję(...)której edycji śledzę wszystkie poczynania dzielnych piekarek i piekarzy. Po reaktywacji zakwasu wielokrotnie obiecywałam sobie wstąpienie w ich szeregi, czego efektem nie był dotąd ani jeden wspólnie upieczony bochen chleba, nawet jedna mała bułeczka nie zdołała wyrosnąć na czas! Kiepsko, wiem, bardzo kiepsko. I wstyd. Ale kiedy piekarski fartuch przywdziała Amber , z którą łączy mnie niejedna wspólna i jakże smakowita

KUCHARNIA
jajka gotowane na miękko 143

miękko  Ugotowanie takiego jajka sprawia nam najwięcej trudności. To nam sie jajka nie dogotują i mamy przezroczyste fluki pływające, to najczęściej wychodzą nam jajka na twardo zamiast na miękko. Ten przepis sprawi, ze jajka na miękko zawsze się Wam udadzą. Składniki: jajka sól  Przygotowanie: 1. Wstawiamy garnek, z woda (taka ilość by przykryła nasze jajka, jak je włożymy(...)gotujemy jajka 4-5 minuty, w zależności od ich wielkości.  3. Jajka wyciągamy i przelewamy zimną wodą. 4. Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek, razem z kromką chleba, z masłem. Możemy nasze jajka przyprawić sola i pieprzem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 205

śniadanie, wziąć do pracy czy w podróż. Z podanych niżej składników wychodzi świetnie ciasto drożdżowe - pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Takie ciasto możemy wykorzystać też do przygotowania focacci, pizzerinek, cebulaków. Poniższe zasady przygotowywania ciasta są takie same, jak dla innych rodzajów ciasta drożdżowego, np. na chleb. Ciasto jest dość słone - jeżeli tego nie lubicie, dodajcie trochę mniej soli(...)rzadkie. Lepiej jest dodawać wodę po trochu, mieszać ciasto i na bieżąco kontrolować jego konsystencję. Ciasto powinno wyjść miękkie, dające się wyrabiać poza miską. Jeżeli przesadzimy z wodą, zawsze możemy dodać więcej mąki, ale to może zachwiać ogólne proporcje składników. Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami przepis na ok. 12 sztukSkładniki:Ciasto: 2 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/3 szklanki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciabatta 143

Ciabatta to moje ulubione włoskie pieczywo. Jest pyszne – jak jest świeże – maczane tylko w ulubionej oliwie… Oczywiście można też przygotować kanapkę lub jeśli

UgotujmyTo.pl
Masło orzechowe jako zdrowy składnik diety 166

żadnego sportu jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez codziennej porcji aktywności fizycznej. Udowodniono również, że spożywanie masła orzechowego pozwala podnieść poziom serotoniny. Zjedzenie kilku łyżeczek lub chleba posmarowanego takim masłem to zatem najprostszy sposób na to, aby poprawić sobie nastrój, a przy okazji pozbyć się uczucia zmęczenia. Warto z tego korzystać przede wszystkim w miesiącach zimowych, gdzie(...)takiego masła jest wiele, więc jeżeli tylko ktoś nie jest uczulony na orzechy arachidowe, to zdecydowanie powinien zadbać o to, aby mieć zawsze pod ręką słoik pysznego masła z orzechów. Jakie masło orzechowe wybrać? Część klientów wychodzi z błędnego założenia, że kupując masło migdałowe lub z produkt zrobiony orzechów arachidowych wysoka cena automatycznie przekłada się na lepszą jakość. W praktyce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZAKWAS NA CHLEB 120

ciepło. Zakwas w pierwszym dniu wychodzi gęsty. Stawiamy w ciepłym i nie przewiewnym miejscu. DZIEŃ  DRUGI: Po 24 godzinach dokarmiamy czyli do słoika dosypujemy po 3 łyżki mąki i wody. Mieszamy i odstawiamy j.w NASTĘPNE DNI CZYLI 3, 4, 5, 6 i 7 Postępujemy tak samo. Po piątym podobno można już piec chleb. Ja to zrobiłam w dniu(...)powietrza, wyraźnie urósł i pachnie bardzo przyjemnie chlebem. Zostaję nam teraz upiec swój pierwszy chleb, czynność jak dla mnie bardzo przyjemną. Chleb na zakwasie smakuje wspaniale i nie ma sobie równych :)  Zakwas przechowujemy w lodówce. Co parę dni go wyciągamy, czekamy, aż się ogrzeje i dokarmiamy. Następnie umieszczamy w lodówce. Zakwas zawsze dokarmiamy 12 godzin przed pieczeniem chleba, wówczas

Pani na deser
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 235

przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny sos z pieczonej papryki, bakłażana z dodatkiem pomidorów . Lutenica (lub ljutenica) to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej, w szczególności popularne w Bułgarii. Mnie Bułgaria zawsze kojarzyła się z papryką i słodziutkimi brzoskwiniami. Jako małe dziecko często jeździłam na wakacje z Rodzicami do Bułgarii, i właśnie wylegując się dniami na plaży, zajadaliśmy się chrupiącą papryką(...)Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli i pomimo, że z poniższego przepisu wychodzi sporo słoiczków, dostałam zadanie zrobić KONIECZNIE drugą porcję. Bo ta obecna

Moja Delicja
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 150

wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi... :) My też lubiliśmy kiedyś chleb ze smalcem ale oczywiście przestaliśmy. Generalnie nie lubimy i nie szukamy zamienników tradycyjnych potraw mięsnych, wręcz odrzucają nas wszelkie udawane kotlety, kebaby, udka, itd. Jednak smalec to było coś(...)pasta wychodziła piękna kremowa. Po kilku razach jednak ten sposób okazał się dla mnie zbyt nużący, miałam ochotę to zjeść ale nie miałam ochoty obierać fasoli... Zrobiłam więc raz bez obierania i - tak jak autorka przepisu sugeruje, zdecydowanie warto jednak się poświęcić :) chyba że macie super blender, który mieli wszystko na miał, wtedy oczywiście skórkę zostawiamy bo zawsze to więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bajgle. Czas wolny. 136

rodu Cliftonów i już się nie mogę doczekać, kiedy przeczytam co nowego u Harrego i Emmy. Wróciłam do robótek ręcznych. Wyciągnęłam stare druty i szydełka. Nie zawsze wszystko mi wychodzi, ale odnajduję w tym dużą frajdę. Hania też już potrafi przerobić oczka prawe i oczka lewe. Takie zimowe wieczory pamiętam z moją mamą.  Bardzo lubię weekendowe leniwe poranki , szuranie(...)oglądam filmów. Czasami obejrzę jakiś serwis informacyjny, ale za to kocham siatkówkę, piłkę ręczną i tenisa . Staram się oglądać wszystkie mecze naszej reprezentacji, lokalnie kibicuję kędzierzyńskiej ZAKSie :) Zawsze z niecierpliwością wyczekuję na wielkiego szlema oraz startów Isi i Jerzyka.   Blog to też mój czas wolny i moje hobby. Do pisania siadam głównie wieczorami i pewnie dlatego nie oglądam

bistro mama
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak wybrać to najlepsze? Jak zrobić samemu? 149

nerkowców. Warto też mieć na uwadze jedną rzecz - orzechy (szczególnie ziemne), mają tendencję do pleśnienia. Robiąc masło orzechowe w domu mamy znacznie większą kontrolę nad tym, co jemy. Nie zawsze wiemy, w jakim stanie były orzechy które producent przerobił. Mieląc orzechy w domu, możemy również decydować o dodatkach i tworzyć różne wariacje, np. masło z: wiórkami kokosowymi/olejem kokosowym kakao, kawałkami(...)utlenianie cennych kwasów tłuszczowych. Jeśli jednak wolisz kupić gotowe masło, zwróć uwagę na kilka czynników: przede wszystkim nie może mieć w składzie tłuszczu palmowego! Utwardzonego czy uwodornionego (na jedno wychodzi). Taki tłuszcz, który ma konfigurację TRANS - w dużym skrócie - przyczynia się m.in. do rozwoju chorób układu krążenia (w tym miażdżycy), cukrzycy, otyłości, nowotworów, podnosi poziom złego cholesterolu LDL. Unikaj

Powiedz dietom nie
Chleb orkiszowy na zakwasie 147

zakwasie nie wprowadzałam nigdy dużych zmian. Głównie zwiększałam proporcje, żeby upiec od razu dwa chleby, dodawałam mąki razowej, żeby chleby były zdrowsze i zawsze wprowadzałam do swoich przepisów ziarna. Niestety kiedy postanowiłam upiec chleb orkiszowy na zakwasie, to okazało się, że takiego nie ma w żadnej z posiadanych przeze mnie książek, zaś przepisy wyszukane w internecie nie spodobały mi się(...)Ostatecznie wyszło na to, że piekłam chleb o 23:00, bo mimo, że robiony na zakwasie, to w końcu orkisz posiada gluten i po wyrobieniu chleba (kiedy siatka glutenowa się aktywuje) nie potrzebuje on całej nocy na wyrastanie, tylko wystarczą 3-4 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia). I tak oto zamiast piec chleb rano... przyszło mi go piec nocą

Passions hobbies life
BÓB - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu 145

Pasta z bobu, zielonego groszku i ricotty Z bobu wychodzą pyszne pasty na kanapki, szczególnie gdy zmiksujemy je z dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki(...)mieści się najwięcej składników odżywczych i zamiast ją wyrzucać, warto ją zjadać! Niektórzy zjadają bób w całości - jak moja mama, ja jednak za tym nie przepadam i do potraw zawsze go obierałam z łupinek. W czerwcowym wydaniu Magazynu Kuchnia znalazłam pomysł, aby skórki bobu przerobić na kotlety i bardzo mi się spodobał, bo uważam, że w takiej zmielonej formie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 174

pamięci zapisać przepis i wrzucić go tutaj. Często się zdarza, że podczas mojego buszowania w kuchni nagle wpadam na jakiś pomysł, mieszam składniki, wychodzi z tego coś pysznego (choć niestety nie zawsze), a potem, kiedy chcę to zrobić ponownie… ups, jak to właściwie robiłam? I nie potrafię już tego odtworzyć… ale nie tym razem! Polecam, polecam, polecam! Składniki(...)łyżeczka cynamonu, po ¼ łyżeczki mielonych goździków i imbiru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Przygotuj sobie foremkę do chleba (ok. 22 x 12 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do dużej miski wrzuć dyniowe pur é e, pastę daktylową, jajka z siemienia. Laskę wanilii przekrój na pół, za pomocą

Roślinna - blog wegański