chleb co zawsze wychodzi - 210 przepisów (strona:4/14)

Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 131

przed degustacją przerażona perspektywą wypijania oliwy na szklanki, ale to przecież nie degustacja wina (z takich zawsze wychodzę, ekh, rozweselona). Następnie zjedliśmy prosty lunch w toskańskim stylu, który umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z borówkami i białą czekoladą! 149

wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera, wracam myślami do domu rodzinnego i zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza do chleba wychodzi lepsze niż z piekarnika. Chyba najmniej mi smakuje z piekarnika gazowego, gdzie mam wrażenie zbyt mocno się

SMYKWKUCHNI
Chleb z ziarnami 252

tajemniczą substancją i instrukcją wykonania chleba, postulując aby „ktoś go upiekł i oddał jej odświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”…No to upiekłam. I tak piekę już regularnie drugi rok.Chleb jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi!Na skuteczne sfinalizowanie przepisu składają się następujące(...)pieczenia po ok. 50 minutach musi przekręcić blaszki tył naprzód).Jeszcze ciepły chleb wyjąć z blaszek i studzić na kratce. Przy tym chlebie test „suchego patyczka” na nic się nie zda. Zanim chleb nie ostygnie, jest glamzgowaty w środku. Po wystygnięciu jest przyjemnie lekko wilgotny wewnątrz.Chleb niebo w gębie!!! Jak przedłużyć "żywotność" zakwasu: Sposób na dłuższe przechowywanie zakwasu

Grunt to przepis!
Pasta z ciecierzycy i pomidorów 124

chleba? Wegańska pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów i solonych orzeszków ziemnych. W sumie to myślałam o humusie, ale nie miałam tahiny a jakoś tak zawsze wychodzi, że znika zaraz po zakupie. No wychodzi troszkę drogo, nie da się ukryć. Może być tak samo smacznie, ale z samą ciecierzycą! Do przygotowania słoiczka pasty potrzebujemy: 400 g ugotowanej ciecierzycy

Szybko Tanio Smacznie
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 140

teraz jest dla nas przysmakiem :D U mnie jest tak ze skwarkami :P Jak smaruję chleb, to zawsze skwareczków na grubo a kiedyś? Blee :P Wrócę może do kluseczków :D Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta :D To co mogę doradzić

Pieprzyć z Fantazją
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 164

taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad 1,5kg. Ja piekę od razu dwa (jedno pieczenie, a zawsze można kogoś uszczęśliwić...), jeden pozostaje w domu, a drugi wędruje w świat... :-) Składniki: - 300g mąki

Smaczne Zdrowe
Kromka warta obiadu 195

chleba. Ta restauracja była dla nas źródłem niesamowitej rozrywki, ze względu na kelnera, którego przydzielono do naszego stolika. Chłopak nie znał kompletnie angielskiego, a w niemieckim znał tylko dwa słowa. Nas zawsze ciekawiło co jemy, a że knajpa oferowała bardzo smaczne, lokalne jedzenie, zawsze mieliśmy kilka pytań. W odpowiedzi kelner zaczynał kombinować, szukać słów, zastanawiać się i i tak zawsze(...)wychodziło na to, że dziś na obiad jest "Fisch mit Tomaten". A jedliśmy naprawdę super dania- szczytem były świeżutkie małże w spaghetti con le cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ NA CHLEBIE

les mirabelles
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 234

lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem. *Idealny i idiotoodporny przepis Yotama Otolenghi’ego na jajko w koszulce które zawsze wychodzi jest zaskakująco prosty. Nie potrzebne Wam żadne wiry ani ocet, ani zaklęcia czy specjalna modlitwa

Karo in the Kitchen
Świąteczny chleb 179

kremu można nim przykryć niedoskonałości:). Nie mam nic przeciwko używaniu szklanki, jako miary. Przyjęłam jednak zasadę, szczególnie przy pieczeniu chleba, że składniki podaję w gramach. Kiedy testuję jakiś nowy chleb to poszczególne składniki dobieram tak, aby otrzymać prawidłową konsystencję ciasta. Biorę również pod uwagę stosunek zaczynu zakwasowego do ogólnie użytej ilości mąki w danym wypieku.     Pieczenia(...)poniższym przepisie i innych przepisach autora zawsze można zaokrąglić w górę czy w dół. To nieduże ilości, które nie wpłyną na końcowy efekt. Wychodzę jednak z założenia, że jeśli już używamy wagi kuchennej to chyba nie ma znaczenia dla nas czy zważymy 363g mąki czy 360g.  Świąteczny chleb żytnio pszenny Potrzebujemy na zaczyn 363g mąki żytniej chlebowej / u mnie

Leśny Zakątek
Chleb z tuńczykiem 113

Uwielbiam pieczywo. Jak dla mnie wszystko inne mogło by zniknąć gdy na śniadanie dostanę ciepłe, chrupiące pieczywo. Tym razem pomyślałam, że na moim Sylwestrowym stole przydało

Wielki apetyt
ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM 148

Unoszący się zapach świeżo upieczonego chleba, zawsze znacząco wpływa na mój apetyt. Tak naprawdę nie tylko mój, no bo kto by się mu oparł ;) Chlebek robi się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo. To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja twórcza(...)układać w blaszce wysmarowanej masłem. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu chlebek zostawić na kratce do wystygnięcia. Ps. Z podanej ilości składników upieczemy chleb w tortownicy o średnicy 26 cm. Połowa porcji jest idealna do keksówki

Kuchnia w opałach
Chleb z garnka z ziarnami 125368

kompletnie odpada! Chleb drożdżowy zaparza się wtedy pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni - choć rzadko się zdarza, aby u mnie tyle przetrwał, nóżek praktycznie dostaje, bo tak szybko go z Panem Mężem zjadamy ;) Jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą - walka o pierwszą pajdę jest z Panem Mężem zawsze zacięta! Sama(...)sobie dziwię - i w brodę sobie pluję - że dopiero tak niedawno odkryłam jego zalety. Dwa lata mijają od czasu jak pieczywo własnoręcznie wypiekam i zdecydowanie już dawno temu powinnam chleb z garnka regularnie praktykować! Nic to! Nadrobię braki! We wszelkich możliwych konfiguracjach mąk i dodatków chlebowych :) Dziś prezentuję wariant z mieszaniną ziaren i dodatkiem mąki żytniej żurkowej . Rarytasik! :D Składniki

Grunt to przepis!
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 89

stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest

Moja Książka Kucharska
Błyskawiczny ser smażony ze świeżego sera 141

smażony to smak dzieciństwa, jeszcze ciepły, prosto z patelni na kromkę chleba .... mmm... pycha! Jednak nie zawsze się udawał! Potrzebny był biały, dobrze odciśnięty z serwatki ser, który pokruszony musiał sobie poleżakować kilka dni i tutaj zaczynały się schody. Czasem ładnie się zestarzał i wychodził pyszny, a czasami po prostu spleśniał. Poniższy przepis to obecnie hit w mojej rodzinie

Jadło i czytadło
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci 338

tamtych lat są takie jak być powinny i praktycznie zawsze wychodzą – nie wiem, czy tak jak w zamierzeniu autora było, ale wychodzą Podaję połowę porcji, bo nie wiem jak wielgachne ciasto wyszło by z całości U mnie wyszła duża keksówka, ale ciasto wykipiało. Ostatnio skupiam się na pieczeniu chlebów na zakwasie, które rosną głównie przed wstawieniem do pieca. Fakt

Mieszam w Garnku
Chleb z jabłkiem z automatu 152

znowu chlebek z automatu. Łatwy (jak zawsze), ale troszkę inny. Z jabłkiem. To jabłko dodało mu takiego delikatnego posmaku, takiej jakby lekkości. Naprawdę świetny pomysł na fajne zmodyfikowanie smaku chleba. Niestety, jak widać na zdjęciach, troszkę mi się zapadł. Chleby z automatu często mi takie wychodzą. To przez zbyt luźne ciasto. Jak nie mam bezpośredniego kontaktu z ciastem, to znaczy

Marder&Marder Manufacture
Pyszny chleb Zosi 113

później w temp. 200 stopni C- żeby przyrumienić skórkę .Wychodzą z tej porcji 3 foremki o długości 32 cmWażne : za każdym razem jak pieczemy chleb należy odłożyć 3 łyżki zakwasu do szklanego naczynia i trzymać go w lodówce....i ja taki zakwas dostałam od Zosi , już na zawsze

Proste Potrawy