ryba - 22624 przepisów (strona:4/1509)

Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 202

ZDROWY, PYSZNY I DIETETYCZNY OBIAD Z RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ. MÓJ POMYSŁ NA DORSZA! Często słyszę, że ktoś nie odżywia się zdrowo, nie gotuje, nie piecze bo nie ma czasu. bo jego doba jest krótsza od doby innych osób. Każdy z nas ma inny rytm dnia, inne obowiązki i inne przyzwyczajenia, ale uwierzcie mi że do przygotowania zdrowych porcji żywieniowych(...)punkt upieczonym, delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło czy oliwę? I jak prawidłowo grillować ryby? To wszystko znajdziecie w tym wpisie. Mam nadzieję, że uda mi się Was zachęcić do spożywania ryb, których jako Polacy mający dostęp do morza, jemy zastraszająco mało, a najczęściej sięgamy

SMYKWKUCHNI
Sprawianie karpia - krok po kroku 217

wraz z nimi tradycyjny karp. Jeśli po raz pierwszy urządzamy święta w naszym domu sprawianie karpi może nam sprawić pewne trudności. Oczywiście można już kupić umyte, wyfiletowane kawałki ryby, ale gdzie tu tradycja sprawiania karpia? Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam krótki poradnik jak sobie poradzić z oczyszczaniem i krojeniem tejże ryby. To nic trudnego, naprawdę! Wspólnie sobie poradzimy :) Krok pierwszy - zakup(...)ryby w sklepie. Jeśli ma ona popływać nieco w wannie, jak za czasów dzieciństwa to kupujemy oczywiście rybę żywą i wpuszczamy do jakiegoś zbiornika. Jeśli posiadamy psa/kota, który by chętnie na tę rybę polował lub dziecko, którego nadmierna ciekawość doprowadza nas do stanu przedzawałowego to prosimy o zabicie ryby w sklepie. Taka opcja jest dla nas o tyle wygodna

Kolizje Smaków
Ryby w diecie małego dziecka 118

Niestety w naszym kraju ryby spożywane są zbyt rzadko i tendencja ta utrzymuje się zarówno wśród osób dorosłych jak i u małych dzieci. Daleko nam do zalecanej ilości ryb przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Wielka szkoda, bo przecież są one źródłem bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, a także białka i żelaza. Ten wpis będzie dotyczył diety najmłodszych. Dowiecie(...)się, dlaczego ryby w diecie małego dziecka są tak ważne. Skąd może wynikać tak niskie spożycie ryb? Wiele osób dorosłych nie je ryb, bo zwyczajnie nie wie, jak je przyrządzić, aby były smaczne. Nie dziwmy się więc maluchom, jeśli dostaną na talerzyk coś, czego sami byśmy nie tknęli Oczywiście jest na to rada, istnieje mnóstwo fajnych i smacznych przepisów

Natka Pietruszki
Jak czyścić i patroszyć rybę? 100

Spożywanie mięsa ryb, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż wspiera pracę mózgu i układu krążenia. Czasy, kiedy to jadało się ryby z przymusu raczej minęły. Mnogość przepisów i sposobów przyrządzania ryb jest tak obfita, że z pewnością każdy znajdzie wśród nich najsmaczniejszą dla siebie wersję ryby. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie(...)potraw z ryb, warto uprzednio nauczyć się je właściwie oporządzać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw przygotuj niezbędne narzędzia Aby patroszenie i czyszczenie ryby szło nam łatwo, musimy uprzednio wyposażyć się w odpowiednie przyrządy. Do patroszenia ryby będzie nam potrzebny ostry nóż, który pomoże nam ją sprawnie oporządzić, a do tego dwa pojemniki – jeden na rybie mięso, a drugi na wnętrzności

Kulinarne Przeboje
Ryba smażona 163

rybkę robiłam parę dni temu...w środę popielcową...a dodałam do niej specjalną przyprawę do ryb , którą można kupić w  Najlepszych przyprawach świata ...rybka smakowała pysznie...zjedzona ze smakiem...nawet porządnego zdjęcia nie zdążyłam zrobić.. dowolna ryba przyprawa do ryby sok z cytryny mąka  mąka ziemniaczana olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny(...)posypać przyprawą do ryb,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju . W skład  przyprawy do ryby  wchodzą: papryka słodka, czosnek, pieprz biały, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, kminek i papryka chili. Używając przyprawy do ryb nie musimy już dodatkowo solić ryby, w trakcie

Moje domowe kucharzenie
Ryba po japońsku – Nanbanzuke 70

Pyszne, smażone filety, marynowane w aromatycznym sosie z warzywami, czyli najlepsza ryba po japońsku bez panierki – Nanbanzuke. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako danie główne, ale również jako pyszna, zdrowa przekąska. Nanbanzuke, to z pewnością mało u nas znane danie z warzywami i rybą w przepysznej marynacie. To wielka szkoda, ponieważ danie jest proste w przygotowaniu, a efekt jest(...)niesamowicie apetyczny! Aby ryba wyszła naprawdę pyszna, warto wspomnieć o kilku wskazówkach. Po pierwsze, pokrojone filety rybne należy dokładnie obtoczyć w skrobi ziemniaczanej. Pozwoli zachować rybi smak, który nie wydostanie się do oleju oraz zapobiegnie rozpadaniu się mięsa. Po drugie, nasza słodko – kwaśna zalewa do ryby po japońsku wykonana jest według oryginalnych proporcji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie

Kuchnia Na Wypasie
Miodowo-musztardowa ryba w folii. Niesamowity sos musztardowo-miodowy do ryby 264

Ryba pieczona w folii. Ryba pieczona w folii       Miodowo-musztardowa ryba pieczona w folii to szybki i łatwy przepis na rybę z piekarnika w całości w marynacie z miodu, musztardy pełnoziarnistej, Dijon, czosnku i natki pietruszki. Można użyć dowolnej, ulubionej ryby np.: dorady, pstrąga, filetów łososia albo dorsza. szybki i zdrowy przepis na rybę pełną smaku świetny(...)pomysł na lekki i zdrowy obiad albo kolację Ryba pieczona w piekarniku      Ryba pieczona w piekarniku z tego przepisu jest miękka, delikatna i pełna smaku. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sos musztardowo-miodowy z czosnkiem to coś naprawdę epickiego. Można go wykorzystać na różne sposoby, świetnie nadaje się do marynowania krewetek, delikatnego mięsa z kurczaka

Moja Książka Kucharska
Świeża ryba nie tylko nad morzem? Jest to możliwe! 85

Nadmorskie miejscowości znane są ze swoich rybnych specjałów. Ich smak jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Na samą myśl wizyty nad morzem, wiąże się smak potraw z morskimi rybami w roli głównej. Specyfika dań ze świeżą rybą, która jest na miejscu wędzona na gorąco lub na zimno, smażona i podawana bezpośrednio z połowów, nie równa się smakom ryb rzecznych(...)jeziornych. Jak to mówią “nic tak nie smakuje jak świeża ryba znad morza” ma swoje potwierdzenie w realnym zainteresowaniu potrawami z ryb podczas wakacyjnego wypoczynku. Aby udowodnić, że nie trzeba czekać cały rok na wakacyjny wyjazd, dzisiaj przedstawiamy rozwiązanie, które może zaskoczyć swoją pomysłowością i przenieść morze nawet o setki kilometrów od swojego brzegu – dostawa świeżych ryb ze sklepu

Słodkie okruszki
Świeża ryba nie tylko nad morzem? Jest to możliwe! 81

Nadmorskie miejscowości znane są ze swoich rybnych specjałów. Ich smak jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Na samą myśl wizyty nad morzem, wiąże się smak potraw z morskimi rybami w roli głównej. Specyfika dań ze świeżą rybą, która jest na miejscu wędzona na gorąco lub na zimno, smażona i podawana bezpośrednio z połowów, nie równa się smakom ryb rzecznych(...)jeziornych. Jak to mówią “nic tak nie smakuje jak świeża ryba znad morza” ma swoje potwierdzenie w realnym zainteresowaniu potrawami z ryb podczas wakacyjnego wypoczynku. Aby udowodnić, że nie trzeba czekać cały rok na wakacyjny wyjazd, dzisiaj przedstawiamy rozwiązanie, które może zaskoczyć swoją pomysłowością i przenieść morze nawet o setki kilometrów od swojego brzegu – dostawa świeżych ryb ze sklepu

Słodkie okruszki
Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika) / Baked or Grilled Fish with Vegetables 95

Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika)  Ryba z piekarnika lub grilla w folii z warzywami to najlepszy przepis na filet z halibuta lub innej ulubionej ryby. Filet rybny z grilla z dodatkami jest świetnym pomysłem na obiad na świeżym powietrzu. Zobacz, który przepis najbardziej przypadnie Ci do gustu : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Youtube Dziś przedstawiam aż 4 pomysły na rybę z grilla lub pieca : rybę z cytryną i ziołami, rybę z pomidorami, rybę z papryką i rybę z warzywami, trochę przypominającą rybę po grecku. Każdy z przepisów jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Grillowana lub pieczona ryba z warzywami jest gotowa w kilka chwil. Czas obróbki termicznej zależy jednak od grubości

Lekcje w kuchni
Które ryby nie mają ości? Sprawdź co warto o nich wiedzieć. 100

ryby są zdrowe i należy je regularnie jeść, słyszymy już od dziecka. Czasem jednak zapał do jedzenia ryb może nieco ostudzić ilość ości z jakimi trzeba się przy tym uporać. Rodzi się więc pytanie – które ryby nie mają ości? Czy w ogóle takie istnieją? Prawda jest taka, że w zasadzie nie ma ryby, która nie ma ości wcale(...)szczęście niektóre gatunki ryb mają ich zdecydowanie mniej niż inne, co pozwala na wygodniejsze i bezpieczniejsze jedzenie tego zdrowego mięsa. Które ryby nie mają ości? Sprawdź co warto o nich wiedzieć. Ryby słodkowodne – ości Ryby słodkowodne z reguły są mniej tłuste niż ryby morskie. Mimo to mają wiele ważnych mikroelementów i witamin, więc z pewnością warto uczynić je stałym gościem

kuron.com.pl
Które ryby mają ości? Sprawdź co warto o nich wiedzieć. 92

ryby są zdrowe i należy je regularnie jeść, słyszymy już od dziecka. Czasem jednak zapał do jedzenia ryb może nieco ostudzić ilość ości z jakimi trzeba się przy tym uporać. Rodzi się więc pytanie – które ryby nie mają ości? Czy w ogóle takie istnieją? Prawda jest taka, że w zasadzie nie ma ryby, która nie ma ości wcale(...)szczęście niektóre gatunki ryb mają ich zdecydowanie mniej niż inne, co pozwala na wygodniejsze i bezpieczniejsze jedzenie tego zdrowego mięsa. Które ryby mają ości? Sprawdź co warto o nich wiedzieć. Ryby słodkowodne – ości Ryby słodkowodne z reguły są mniej tłuste niż ryby morskie. Mimo to mają wiele ważnych mikroelementów i witamin, więc z pewnością warto uczynić je stałym gościem

kuron.com.pl
Ryba w warzywach po mazursku 203

Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno. Składniki: -ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka) -1 duża cebula -4 marchewki -słoiczek koncentratu pomidorowego -przyprawa do ryb -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -przyprawa warzywna -cukier -olej -woda    Filety kroimy na mniejsze porcje. Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy(...)Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy do zeszklenia warzyw.    Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw. Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem. Zagotowujemy na patelni.    Część warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę ryby

Maminek kulinarny
Które ryby są najzdrowsze? 84

Dzisiaj razem ze —>Smolin Fish<— opowiemy Wam trochę o rybach, ich wartościach odżywczych i korzyściach jakie niesie regularne ich spożywanie. Jakie ryby są dla Ciebie najzdrowsze? Czy tłuszcz jest rzeczywiście taki zły? Wszystkiego dowiecie się z naszego wpisu. Miłej lektury! Które ryby są najzdrowsze?   Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ryby powinny gościć na naszym(...)jakości białka oraz witamin, pierwiastków i niezbędnych dla osób z chorobami serca (i nie tylko) nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (głównie EPA i DHA). Prawda jest jednak taka, że ryby różnią się zawartością poszczególnych składników. W tym artykule opiszemy 5 najzdrowszych gatunków ryb. Ryby – wartości odżywcze   Zacznijmy od tego, jakie wartości odżywcze dostarczamy sobie jedząc ryby. Wymienię kilka najważniejszych

kuron.com.pl
Ryba na 2 sposoby 197

smaczne sposoby na rybę, bardziej fit i w wersji trochę bardziej kalorycznej - dla każdego coś dobrego. Razem z Dominikiem bardzo lubimy ryby i staramy się je jadać przynajmniej raz w tygodniu. Zazwyczaj wybieramy opcję bardziej fit, ale dziś zaszaleliśmy i przygotowałam dla nas chrupiącą rybę z frytkami, czyli brytyjskie "fish 'n' chips". Podam oba przepisy byście mogli zdecydować, która wersja(...)bardziej przemawia do Waszych kubków smakowych. :) Ryba w sosie maślano-cytrynowym: 3-4 duże filety rybne (mintaj, morszczuk, pstrąg, dowolna ryba, którą lubicie) ok. łyżka masła 3 plasterki cytryny lub limonki przyprawa do ryb pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku folia aluminiowa Rybę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, przekładamy na folię aluminiową. Każdy filet solimy i pieprzymy, jedną

Cooking Monster