ryba - 22624 przepisów (strona:8/1509)

Ryby z rodzinnej przetwórni PPH MAN – ryby z dostawą do domu 75

Lubicie ryby? My uwielbiam. Tak, nawet dzieci. Moja córeczka bardzo lubi pieczone lub smażone rybne kotleciki czy domowe rybne paluszki. Synek za to uwielbiam wędzoną makrelę. A ja? Ja kocham praktycznie wszystkie ryby w różnych postaciach – pieczone, smażone, w wersji po grecku i oczywiście śledzie. Za nimi wprost przepadam. Ryby jadamy u nas nie tylko od święta(...)ryby, to praktycznie codzienność. Łosoś w sałatce, śledź, wędzona makrela lub pasta kanapkowa z makrelą,a  na obiad smażona lub pieczona ryba. My ryby uwielbiamy. Ostatnio odkryłam fajne miejsce, gdzie można zamówić świeże ryby z dostawą do domu. A mowa o rodzinnej przetwórni PPH MAN . Ich pełną ofertę znajdziecie na e-ryby.pl PPH MAN – ryby z rodzinnej przetwórni Firma

Słodkie okruszki
Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała? 194

Każdy kto lubi delikatne mięso ryby czasami ma problem z jej usmażeniem. Tutaj przygotowałam dla was porady, jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała. Czy znacie już wszystkie? Smażenie ryby na patelni dwustronnej  Najlepszym sposobem na usmażenie ryby bez jej rozlatywania się jest patelnia dwustronna. Na dwustronnej patelni Happycall rozgrzewamy olej i kładziemy na nim rybę. Ryby nie musimy(...)przewracać łopatką, czy widelcem. Patelnię dwustronną HAPPYCALL wystarczy zamknąć i przewrócić na drugą stronę. Wtedy ryba powoli dojdzie również z drugiej strony. Co więcej, patelnia chroni naszą kuchnię przed rozpryskującym się olejem, czy dymem z potraw. https://sklep.puregreen.pl/patelnia-dwustronna-titanium-jumbo-grill-happycall.html Polecana patelnia jest wykonana z tytanu, czyli materiału bezpiecznego dla zdrowia podczas przygotowania potraw. Specjalna silikonowa uszczelka chroni przed wypływaniem oleju

Jak u mamy
Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? 227

metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku i aromatu, którego nie sposób pomylić. Ryby wędzone to najczęściej spotykane w naszym kraju przekąski z dymu (prócz szynek i mięs). Pytanie, które warto zadać brzmi: czy ryby wędzone są zdrowe ? Dużo zależy od tego jak często(...)jemy ryby wędzone, jakie ryby jemy, jak zostały przygotowane i uwędzone. Jakie ryby wędzone wybierać? Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste (np. łosoś, makrela), które wchłaniają z dymu więcej aromatu i smaku, jak i chude (np. dorsz). Jak zawsze świeżość ryby jest bardzo ważna. Osoba wędząca ryby powinna zadbać o to, by ryba była świeża, wypatroszona i dokładnie umyta

Ciasna Kuchnia
Ryba w cieście koperkowym 234

Składniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy. 3. Rybę maczamy w cieście z każdej strony, kładziemy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 401

Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ". My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu.     Składniki: -1 kg ryby -7 średnich cebul -2 koncentraty pomidorowe po 200 ml -2 marchewki -4 łyżki miodu -1/2 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek -olej do smażenia    Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem,  skrapiamy(...)olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.    Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy  na grubych oczkach.    Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.    Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Ryba w sosie śmietanowym 296

filety z ryby 100g śmietany 18% sok z połowy cytryny  tymianek łyżka mąki łyżka masła pół szklanki mleka łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa koperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.    Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy(...)się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką . Na koniec doda jemy posiekany koperek.   Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryb a się zarumieniła.   Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ryba po grecku 174

Ryba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :) Składniki: - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól i pieprz - 6 płatów ulubionej ryby - 2 jajka - mąka Przygotowanie: Warzywa kroimy(...)nich liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec smażenia, gdy warzywa są już miękkie solimy je i pieprzymy do smaku oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Ryby rozmrażamy, obtaczamy w jajku i mące a następnie smażymy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę warzyw, ryby, warzyw, ryby i ponownie warzyw

Zainspirowana w kuchni
Ryba w galarecie z limonką 260

ziarna pieprzu i ziela angielskiego listek laurowy sól  pieprz 4 łyżeczki żelatyny  głowa, płetwy i kręgosłup z ryby 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego.  2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę(...)dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia. 3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki. 4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę

Apetyczna babeczka
R... Ryba po grecku! 398

tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre(...)skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista. Nagrzewamy piekarnik do 170'C. Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi do smaku. Mieszamy. Na naczynie wykładamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i przykrywamy to znowu warzywami. Przykrywamy folią aluminiową srebrną stroną do środka. Pieczemy przez

Kitchens Alphabet
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 153

przepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis posucha kompletna.Mialam do wyboru  pstraga i pange.Pangi z wiadomych wzgledow nigdy nie kupuje. Poniewaz od kilku dni byla na dzis zaplanowana ryba,w koszyku wyladowaly pstragi. Zastanawialam sie jak je upiec,zeby(...)wypelnic nimi naciecia w rybie..Calosc posypackoperkiem.Na wierzchu ulozyc kilka wiorkow masla.Zagiac brzegi i gore folii robiac torebke,w ktorej bedzie piekla sie ryba. Piekarnik nagrzac do 200 ° C.Wlozyc ryby do goracego piekarnika i piec okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego! DLACZEGO WARTO JESC

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 184

zdrowe.Znajdziemy w nich pelnowartosciowe bialko o wysokiej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe,witamine D,szereg skladnikow mineralnych jak:jod,selen,fluor,magnez czy wapn.Najistotniejszym skladnikiem odzywczym w jaki bogate sa ryby to kwasy tluszczowe z rodziny omega-3.Te maja korzystny wplyw na: -uklad krazenia chronia przd powstaniem blaszki miazdzycowej -zmniejszaja arytmie serca,chronia przed zawalem,zm,niejszaja krzepliwosc krwi -pobudzaja(...)dosc,ze posiadaja znikome wartosci odzywcze,maja bardzo wysoka zawartosc toksyn. U mnie dzis halibut.Dla mnie osobiscie po lososiu to najsmaczniejsza ryba morska.W jakikolwiek sposob sie ja przyrzadzi jest wysmienita.Dzisiejsza propozycja jest swietna dla osob,ktore lubia ryby,ale przeszkadza im zapach ryby w trakcie przyrzadzania.Ten sposob pieczenia ryby,podpatrzylam wiele lat temu w Telewizji Sniadaniowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 186

dłuższego czasu miałem ochotę na zjedzenie czegoś orientalnego i pikantnego. Przygotowałem dzisiaj czerwone curry z rybą z czerwonym ryżem jaśminowym i dużą ilością limonki. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, pożywne i ciekawe w smaku. Do przygotowania curry użyłem: 250 gram filetu z dorsza (może być jakakolwiek ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi(...)pikantne albo pozostawiamy albo usuwamy pestki papryczki chili). Paprykę wydrążyłem z gniazd nasiennych i pokroiłem ją w cienkie paski, które następnie przekroiłem w poprzek na 3 części. Filety z ryby pokroiłem na dość spore kawałki, przypominające kwadraty o boku około 3 cm. Wszystkie trzy limonki dokładnie umyłem, a następnie dwóm z nich odkroiłem górny i dolny kawałek skórki, a następnie

Wyprawy kulinarne
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym 51

obiadek zagościł u nas pstrąg tęczowy, nie byle jaki bo pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym i plasterkami cytryny. Mojej ponad rocznej córce ryba bardzo smakowała, jest wielką miłośniczką ryb i jeszcze się nie zdarzyło żeby odmówiła kiedykolwiek zjedzenia rybki. Przygotowując pstrąga dla małego dziecka należy pamiętać o pominięciu dodatku soli oraz o dokładnym przepatrzeniu mięsa pod kątem ości, zanim(...)dziecko zacznie jeść. Pstrąg zawiera dużo bardzo drobnych ości, warto więc podzielić go dziecku na naprawdę małe kawałeczki i dokładnie przepatrzeć każdy z nich. Pstrąg jest rybą słodkowodną, jedną z tych które możemy podać dziecku w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Powinno się unikać podawania maluszkom, a nawet dzieciom ryb drapieżnych takich jak okoń, makrela królewska, tuńczyk, rekin

ProstePesto.pl
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 147

Kiedy już wiedziałam, że książka do mnie trafi i najprawdopodobniej dotyczy ryb, spodziewałam się... okładki z rybą właśnie :) Jakie było moje zdziwienie, kiedy po rozpakowaniu paczki zobaczyłam dwie roześmiane i znajome twarze. Znajome to oczywiście tak w przenośni, bo przecież nie znamy się osobiście, a zarówno Karola Okrasę, jak i Dorotę Wellman, dobrze znam tylko ze szklanego ekranu(...)Książka jest pięknie wydana, podobnie jak dwie wcześniejsze "lidlowe" na święta. I niezmiernie się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając

bistro mama
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 294

Fish & chips" - czyli nic innego jak ryba w cieście z frytkami. Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę jej podawania "na wynos(...)Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Składniki:   ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto

Słodka Strona
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 177

Pyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami  SKŁADNIKI  (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej  (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek  PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem(...)cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry. Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry  i  resztę pomidorów  + zioła. Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje