ryba - 22624 przepisów (strona:15/1509)

Pieczona flądra na warzywach – prosty przepis na pieczoną rybę 45

Pieczona flądra na warzywach – prosty przepis na pieczoną rybę Lubicie ryby? Ja uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczoną rybę na warzywach. Prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, idealna na obiad. Ja upiekłam filety z flądry. Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Nam tak posmakowała, że mam jej zapas w zamrażarce i co jakiś czas(...)przygotowuję ją na różne sposoby Oczywiście w ten sposób możecie upiec też inne ryby, np.dorsza, mintaja itd. Polecam Wam też inne przepisy na rybę: Grillowane polędwiczki z mintaja Chrupiąca smażona ryba Rybne kąski w kukurydzianej panierce Pstrąg pieczony w rękawie Jak przygotować rybę z piekarnika? Składniki: około 6-7 filetów z flądry /można użyć inną rybę 2 garście świeżego

Słodkie okruszki
Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie 164

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie to wyjątkowy przepis na bardzo smaczne danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimno na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Powstaje z ogólnodostępnych składników, które kupicie w każdym sklepie. Kawałki smażonej ryby w panierce z podsmażonymi warzywami, a całość zalana pomidorową zalewą z dobrze wyczuwalną nutą słodyczy(...)kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe. Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew   Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz   Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki

e-PrzepisyKulinarne
Ryba nacinana robiona pod grillem. Świetny sposób na rybę pieczoną w całości. PRZEPIS 185

Znajomy pokazał nam swój sposób na przyrządzenie ryby w całości w piekarniku. Wychodzi taka, jakby rzeczywiście była robiona na grillu. Bardzo aromatyczna, z chrupiącą skórką, nie przesuszona, no świetnie wygląda. Przepis na rybę pieczoną pod grillem Sprawione ryby – użyliśmy okonia morskiego (labraks), ale może być też dorada czy pstrąg, po kilka plasterków czosnku na każdą rybę, oliwa lub olej(...)sól, pieprz. – Do przygotowania ryby według tego przepisu potrzebny jest piekarnik z górną grzałką grill. Jak zrobić rybę pieczoną pod grillem? Każdą rybę natnij głęboko w trzech miejscach, środek oprósz solą i pieprzem, włóż plasterki czosnku. Skrop oliwą i natrzyj. Ryby ułóż w naczyniu do zapiekania – najlepiej z kratką. Piekarnik z włączoną funkcją grill rozgrzej do 150 stopni

Kulinarna Polska
KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić 117

Kotlety mielone z ryby. Przepis na pyszne kotlety mielone z ryby.       Pyszne kotlety rybne z cebulką i natką pietruszki. Łatwy i szybki przepis na mielone z morskiej ryby - do przygotowania można użyć np. dorsza albo innej białej ryby. Kotlety z mielonego mięsa ryby są delikatne i mięciutkie w środku z chrupiącą skórką z wierzchu; kotlety te doskonale(...)smakują z sosem pomidorowym, ogórkowym albo chrzanowym. Podaję je z ziemniakami z wody, koperkiem i surówką. Jak zrobić kotlety mielone z ryby - poniżej wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Kotlety mielone z ryby. SKŁADNIKI na kotlety mielone z ryby: 500 kg filetów z morskiej ryby np. z dorsza 2 jajka duża cebula  3 łyżki tartej bułki

Moja Książka Kucharska
Kotlety rybne pieczone w orzechowej panierce 78

roku staram się robić codziennie 5-7 kilometrowe marsze, a także zdrowiej i lżej się odżywiać. Jednym z produktów, które dobrze wpływają na zdrowie i na naszą kondycję są ryby.  Dziś  w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam kotlety rybne pieczone w orzechowej panierce. Wybrałam właśnie taki sposób obróbki, żeby uniknąć smażenia w tłuszczu. Do ich przygotowania użyłam turbota(...)którego mięso jest białe, soczyste i ma delikatny smak. Do kotletów możemy podać dużą ilość sałatki warzywnej. Będzie pysznie, zdrowo i lekko #naturalniebałtyckie. Kotlety rybne pieczone w orzechowej panierce Ryba lubi ruch. O diecie dla aktywnych Białko uznawane jest za najważniejszy makroskładnik w diecie ludzi aktywnych i powinno być uzupełniane przede wszystkim ze źródeł zwierzęcych. Ryby dostarczają nie tylko protein

Kulinarne przygody Gatity
Smażona ryba z kremowym porem 69

Smażone filety rybne są jednym z szybszych dań do przygotowania. Świeży filet należy oczyścić, osuszyć, przyprawić i można go smażyć. Ryba w formie filetów nie potrzebuje dużo czasu na ogniu. Tak przygotowana ryba jest idealna na szybki obiad . Smażoną rybę podać można z dodatkiem gotowanych warzyw, ryżu, ziemniaków czy chociażby sałatki. Moja dzisiejsza propozycja podania ryby smażonej to kremowy(...)Smażona ryba z kremowym porem jest nie tylko bardzo smaczna ale równie szybka i prosta do przygotowania. Polecam Wam ten sposób podania ryby. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ryba z porem Składniki na smażoną rybę z porem. 50 dkg filetów ze świeżej ryby np. pstrąga 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli

MeCooks
Ryba w sosie koperkowym 122

Ryba w sosie koperkowym to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki i duszonego pora. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Składniki rybę w sosie koperkowym: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 por 2 szklanki śmietanki 30% 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz świeżo mielony olej Jak zrobić rybę w sosie koperkowym: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Ryba po japońsku 95

Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje. Rybę(...)przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest również dobrze rozgrzana patelnia do smażenia. W tym przepisie nie ma ketchupu jak w większości propozycji w Internecie. Jest za to zdrowszy koncentrat pomidorowy i naturalne przyprawy, dlatego właśnie ten przepis ze strony  Ania gotuje  przypadł

Kocham..lubię..gotuję..
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 117

danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota

Niedzielny kucharz
Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami 133

Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami. Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł(...)wystarczyło 10 minut w piekarniku). Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą. Smacznego! Polecam też inne dania warzywne: Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność

A to pestka
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 155

danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota

Niedzielny kucharz
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 253

Znacznie częściej niż po mrożone ryby sięgam po te świeże. Dzięki bliskości Selgrosa i trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie mi w ręce ryba mrożona. Jeśli kupujecie mrożone filety rybne koniecznie zwróćcie uwagę na to ile mają lodu – nierzadko okazuje się, że ryba to zaledwie 1/3 wagi tego co kupiliście. Ja najczęściej wybieram filety(...)firmy Abramczyk – zabrzmiało to jak reklama, niestety nikt mi za to nie płaci… Te filety mają tylko 5% lodowej glazury i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ryba po rozmrożeniu kąpała się w lodowatej wodzie. Same filety są sprężyste, jędrne i jednolite. Nie rozpadają się podczas smażenia. Na 12-16 godzin przed szykowaniem ryby na obiad wyjmuję filety

Karo in the Kitchen
WĘDZENIE RYB W WĘDZARNI 195

Ryby do wędzenia, zarówno morskie jak i jeziorowe powinny być tłuste. Ja wędziłam pstrągi, karpie, dorsze, makrele i jesiotry. Ryby można wędzić na zimno jak i na ciepło, w całości lub dzwonkach. Ryby do wędzenia nie muszą być skrobane, należy je umyć i wypatroszyć. Dzisiaj podam przepis na wędzenie ryb w wędzarni, na ciepło(...)SKŁADNIKI :  świeże ryby  sól drzewo owocowe - grusza, śliwa, jabłoń, czereśnia drzewo liściaste - buk, brzoza bez kory, jesion                                                            PRZYGOTOWANIE :  Ryby patroszymy, myjemy, osuszamy. Nacieramy solą z zewnątrz

Kulinarne Fantazje Marioli
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 312

Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niego użyć w zasadzie dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonego filetu pstrąga i ryby maślanej (brytyjska wersja zawiera zazwyczaj łupacza). Ryba nadaje nie tylko smaku całej potrawie, ale także słoności – nie ma potrzeby solenia kedgeree(...)Charakterystycznym dodatkiem do dania jest jajko ugotowane na miękko lub półtwardo. Wszystko spaja curry, które nadaje daniu słonecznego, żółtego koloru. Muszę przyznać, że uwielbiam kedgeree – ryba, ryż, curry i jajko – osobno są fantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby

Poezja smaku
pstrąg wędzony z domowej wędzarni 157

pstrąg wędzony Lato w pełni a więc również pełnia sezonu na ryby ( zresztą w moim domu sezon na rybę trwa okrągły rok).  A jeżeli ryba to najlepiej wędzona. A wśród wędzonych ryb poczesne miejsce zajmuje pstrąg, tym bardziej że dosłownie kila(...)kilometrów od mego domu są stawy w których hoduje się te pyszne ryby, oraz łowiska, gdzie można złapać je samodzielnie. Bohater dzisiejszego tekstu właśnie z takiego łowiska pochodzi. składniki dowolna ilość pstrąga o wadze 350-500 gram sól domowa wędzarnia sposób przygotowania Pstrągi sprawiamy, zostawiając głowy i niezbyt dokładnie je skrobiąc

Miód i pieprz