Dieta śródziemnomorska - zasady diety 267Źródło piramidy: http://oldwayspt.org Witam Was po Świętach:) Mam nadzieję, że odpoczęliście i miło spędziliście czas z rodziną. Jeżeli czujecie się przejedzeni i rozglądacie się
Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 239Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine
Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 243Dzień dobry, Zaczął się maj, przyroda pięknie rozkwitła i buchnęła zielenią. Mimo, że mieszkam w mieście, to każdy skrawek trawników porośnięty jest tu bujną roślinnością - mleczami
Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska sałatka z liści mlecza (mniszka lekarskiego) 241Dzień dobry, Nadal majowo i zielono, kontynuujemy dziś na blogu poznawanie możliwości dzikich roślin nazywanych przez Greków horta . Postanowiłam zgłębić temat nie tylko teoretycznie, ale także
Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 500Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej
Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 212Dzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne
Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 240Dzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy . Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i
Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 235Dzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego
Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 211Dzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar , niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości
Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 314Dzień dobry, Na wiosnę mój parapet zazielenił się od doniczek ze świeżymi ziołami - bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra - nie może zabraknąć ich w mojej kuchni. A
Chilli Czosnek i Oliwa
Horta vrasta - (dzika) zielenina z oliwą i cytryną 226Dzień dobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich? Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza
Chilli Czosnek i Oliwa
Akcja kulinarna ¡Viva España! - Zapraszam do udziału w akcji! 268Dzień dobry, Z wielką przyjemnością zapraszam Was do udziału w pierwszej organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej! ¡Viva España! to akcja poświęcona potrawom kuchni hiszpańskiej - przepełnionym
Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 210Dzień dobry, Dziś z targu wróciłam z dwoma pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak
Chilli Czosnek i Oliwa
Najprostsze grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową 180Dzień dobry, Dziś mam dla Was najprostszy na świecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa - koniecznie zacznijcie od tego przepisu! Szparagi to
Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 211Dzień dobry, Na zakończenie maja spotkałam się w wirtualnej kuchni z Pelą i Sianko , aby przygotować danie, które będzie zawierało botwinkę, jajko oraz zioła . Potrawa miała
Chilli Czosnek i Oliwa