Spaghetti po genueńsku 414Dzień dobry, Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe , a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie. Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 215Dzień dobry, Świeże figi od początku września królują na targowiskach i na blogach kulinarnych, a ja muszę się przyznać, że nigdy wcześniej ich nie jadłam. Wiem
Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 229Dzień dobry, Nie planowałam tego dania, ale trafiłam na targu na wyjątkowe, małe bakłażany, które idealnie nadają się do pieczenia. W młodej oberżynie nie czuć jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwa
Pesto bazyliowe według metody włoskich babć 241Dzień dobry, Na co dzień cenię szybkie przepisy, jednak od czasu do czasu lubię odłożyć wszystkie kuchenne gadżety na bok, pobrudzić sobie ręce i gotować tak
Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 229Dzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem. Choć lubię lody moim ulubionym
Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone pomidory po prowansalsku 301Dzień dobry, Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni? W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj
Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy fast food 190Szaszłyki z sosem charmoula Marokańskie kefty Pity z klopsikami, botwinką, fetą Pity z rybą i surówką Kanapeczki z halloumi Cypryjskie kanapki
Chilli Czosnek i Oliwa
Do chleba 190Htipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z
Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczywo i słone wypieki 253Pizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z
Chilli Czosnek i Oliwa
Makarony 225Penne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami
Chilli Czosnek i Oliwa
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 246Dzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w
Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z pomidorami z wyspy Santorini 232Dzień dobry, Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje dużych państw kontynentalnych, takich jak Włochy, Hiszpania czy Turcja. To także przysmaki wielu większych i mniejszych wysp rozsianych
Chilli Czosnek i Oliwa
Delikatny królik duszony w cytrusach 237Dzień dobry, Jedliście kiedyś królika? To mało popularne w Polsce mięso słynie ze swej delikatności i chyba każdy z nas słyszał, że poleca się je dzieciom
Chilli Czosnek i Oliwa
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 264Dzień dobry, Odkąd rozpoczął się wrzesień wciąż czytam na różnych blogach o tym jak "jesień puka do bram" i lato odchodzi. Chciałam jednak zauważyć, że kalendarzowa
Chilli Czosnek i Oliwa
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 187Dzień dobry, Dziś wreszcie przeniesiemy się do Toskanii. Zapraszam Was na wycieczkę po tłoczarni oliwy ! Pamiętacie relację z imprezy dla miłośników oliwy Flos Olei ? Poznałam
Chilli Czosnek i Oliwa