Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 356Dzień dobry, Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu
Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 302Dzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele
Chilli Czosnek i Oliwa
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 261Dzień dobry, Dziś na moim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem
Chilli Czosnek i Oliwa
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 248Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 248Dzień dobry, Z Toskanii , oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini , przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro . Pszenica farro , zwana u nas
Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 366Dzień dobry, Malta, malutki kraj wyspiarski zagubiony gdzieś na Morzu Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o
Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 210Dzień dobry, Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego. Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie
Chilli Czosnek i Oliwa
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 283Dzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane
Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienna sangria na białym piwie 216Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców
Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 233Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier , francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i
Chilli Czosnek i Oliwa
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 197Dzień dobry, Choć jesień mamy piękną i słoneczną, robi się coraz chłodniej i powinniśmy dopasować odżywianie do zmieniającej się aury. Zamiast lekkich, powinniśmy postawić na ciepłe
Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 175Dzień dobry, Jakiś czas temu udało mi się kupić na targu śliczne bakłażany - biało-fioletowy oraz biały, naznaczony delikatnym różowym rumieńcem. Dotąd widywałam takie okazy tylko
Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z sosem a'la ratatouille 245Dzień dobry, Ostatnio opowiedziałam Wam o lekcji gotowania , w której wzięłam udział w czasie moich wakacji w Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam
Chilli Czosnek i Oliwa
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 208Dzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na ciąg dalszy podróży po Toskanii. Byliśmy już u producenta oliwy oraz na toskańskim targu , tym razem mam dla Was
Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 242Dzień dobry, Na zakończenie mojej akcji "Włoskie smaki" razem z Bartoldzikiem , Martynosią , Mirabelką i Panną Malwinną przygotowaliśmy najukochańszą włoską potrawę - pizzę :) Odmian, kształtów, a także
Chilli Czosnek i Oliwa