ROLADKI Z SZYNKI NADZIEWANE SERKIEM CHRZANOWYM 327Takie szynkowe roladki idealnie sprawdzą się na przyjęciach. Goście mogą zjadać je bez użycia sztućców, jedynie chwytając za wykałaczkę. Smak ostrego chrzanu łagodzi ser twarogowy, a chilli dodaje odrobiny pikantności. Myślę, że z powodzeniem można zaserwować to danie podczas Wielkanocy, ale także, np. z okazji komunii, ślubu, itp. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 396zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli, bez której nie da się gotować po koreańsku. Bardzo dużo potraw z Korei nakazuje jej użycie. Gdzie kupić gochujang? W internecie sporo sklepów zajmuje się jej sprzedażą. Przy okazji rozglądnijcie się
Przepisy Aleksandry
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 198Harissa to popularna w północnej Afryce (przede wszystkim w Tunezji) mieszanka przypraw dodająca potrawie ostrości. W jej skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany czosnek, kminek. Dodatkowo wersja, którą kupiłam została wzbogacona o płatki róży. Harissa może służyć za bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze. Aby zrobić marynatę
Przepisy Aleksandry
GRZANECZKI-ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 366urozmaicamy różnymi grzankami. Ostatnio nasze podniebienia pobiły grzanki z ciasta francuskiego. Przepis jest "na oko" i nie wymaga sztywnego trzymania się składników (można użyć pieczarek, ogórków kiszonych, chilli, itd.). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło
Przepisy Aleksandry
Fasolka po bretońsku 369opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub chilli, 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki (opcjonalnie) Dzień wcześniej fasolkę należy opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy
Ratunku obiad
Curry z kurczaka 242sporą kostkę, cebulę w półpiórka (najpierw w poprzek na pół, a później każdą z połówek jeszcze raz na pół, ale wzdłuż, następnie w plasterki), ale dość grubo. Czosnek i chilli siekamy drobniutko i podsmażamy chwilę na oleju, żeby nabrał smaku. Dodajemy curry, mieszamy. Całość powinna nabrać gęstej i jednolitej konsystencji. Chwilę zostawiamy to na małym ogniu i dodajemy pomidory
Ratunku obiad
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 457łączymy z 200 ml mleka. Płyn wlewamy na patelnię po klopsikach. Doprawiamy solą, słodką papryką i curry. Jeśli nasze curry jest łagodne, można też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru
Ratunku obiad
Sałatka pomidorowa do grilla 490Sałatkę podaję także w naczyniu - po prostu kroję wszystkie składniki i mieszam i GOTOWE. Sałatka z pomidorami - przepis Składniki: 2 pomidory 1/2 kostki sera feta 1/2 słoiczka czosnku chilli w oleju marki OLE - polecam ten, bo jest najlepszy Pomidory wydrążyć, ser pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Miąższ z pomidorów wymieszać z serem i czosnkiem. Napełnić pomidorki, ułożyć
kolorowotorcikowo
Żeberka z sosem orzechowym 280piec odkryte żeberka przez 10-15 minut. Do żeberek polecam sos orzechowy. SOS ORZECHOWY: 3 łyżki masła orzechowego niesolonego 1,5 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka posiekanego chilli Wszystkie składniki łączymy bardzo dokładnie. Sos podajemy do żeberek lub innych mięs. Smacznego
kolorowotorcikowo
Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami 252Składniki: 800 ml bulionu wołowego 1 duża cebula 2,5 papryki czerwone 1 mała papryczka chilli sól Zioła Toskańskie olej rzepakowy 3 plastry salami Czerwona fasola, np JAMAR Wykonanie: Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż
kolorowotorcikowo
Zupa marchewkowa 240dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe. 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru
Pasja Smaku
Ogórki z curry 342wykorzystaniem curry. Uwielbiam tą przyprawę, a jeśli chodzi o to połączenie jeszcze nie miałam okazji spróbować. Jako, że kilka lat temu moje serce, a właściwie żołądek zawojowały ogórki z chilli, nie czekałam długo i od razu wzięłam się do pracy. Powiem wam, że zapach zalewy jest obłędny... [Przepis stąd. ] Składniki: 1 kg ogórków liście selera 2 cebule Zalewa: 1 litr
Pasja Smaku
Dorsz po japońsku 219Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze. 2. Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę
Pasja Smaku
Papryka faszerowana kuskusem 250Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 6 średnich papryk opakowanie kaszy kuskus 8 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki 4 ogórki konserwowe sól, pieprz pół łyżeczki chilli 30 dag żółtego sera Wykonanie: Kuskus zalać wrzątkiem trochę powyżej poziomu kaszy. Odstawić pod przykryciem na 5 minut. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w kostkę, natkę posiekać, dodać sól, pieprz
Pasja Smaku
Spaghetti bolognese po mojemu 296jest to tylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną
Pasja Smaku