Zapraszam Was na szybką i smaczną kolację. Tortille z kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym i majonezowym Składniki: opakowanie tortilli pierś z kurczaka papryka czerwona papryka zielona cebula pomidor oliwki zielone Kurczaka kroimy na długie paseczki smażymy na patelni w przyprawie do gyrosa. Warzywa kroimy w paseczki. Na środku tortilli układamy w/w składniki, zwijamy lub składamy jedna strona otwarta
SMYKWKUCHNImąki 10 dag masła 2-3 łyżki lodowatej wody Zagniatamy ciasto i schładzamy. Wylepiamy okrągłą formę do tart. Po-nakłuwać ciasto widelcem, podpiekamy 10 minut. Wierzch: papryka czerwona cebula dymka 300 g pieczarek mozzarella chili zielone kawałeczek pora Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki (30%) i roztrzepanych dwóch jajek, doprawionego
SMYKWKUCHNIwlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku. Fenkuł z cukinią: - połowa fenkułu - mała cukinia żółta - cebula 1/2 sztk. - 4 łyżki sosu hoi sin - 1 łyżka octu ryżowego słodkiego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - chili Wszystko dusimy w woku. Kapusta pekińska na słodko: 450 g kapusty pekińskiej
SMYKWKUCHNIpyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIsałatkę z tuńczykiem, ale chciałam żeby była chrupiąca, jak i pożywna. I taki efekt udało mi się osiągnąć. Zapraszam serdecznie! składniki układamy warstwowo kolejność od spodu: - 1/3 cebuli posiekanej bardzo drobno -1 puszka tuńczyka - majonez - makaron - 1 puszka zielonego groszku - majonez - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę - majonez - sałata lodowa porwana
SMYKWKUCHNIćwiartki, ułóż w naczyniu, oprósz solą, posyp świeżym rozmarynem, i posmaruj oliwą z oliwek. Zapiekaj 45 minut. Dip grzybowy: - 200 g marynowanych grzybków - 3 ogórki konserwowe - 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków
SMYKWKUCHNIzdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka
SMYKWKUCHNIkaszą gryczaną. Ta potrawa to bogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki na 3 porcje: - 3 średnie marchewki - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka czerwona - świeże chili - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNISkładniki: - 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki octu winnego lub ryżowego - łyżka miodu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - zielone chili - sok z 1/4 limonki - 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia Warzywa pokroić
SMYKWKUCHNIKolejny przepis przygotowywany w woku, przepyszna kapusta pekińska słodko- ostra z grzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku! Szczerze polecam! Składniki: - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIDIETA NISKOKALORYCZNA FIT NA WIOSNĘ! SAŁATKA Z WINOGRONEM I RUKOLĄ! SKŁADNIKI: -sałata lodowa - 1 szt - sałata rukola - opakowanie - czerwona papryka - 1szt - czerwone winogrono - kiść - ogórek konserwowy - 6 szt - czerwona cebula 1/2 szt - pomidory - 2 szt na dressing do sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, łyżeczka miodu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy dressingiem, podajemy od razu
SMYKWKUCHNIdzieciaków. Polecam! Składniki na leczo z dynią: - dynia 1/2 - puszka pomidorów - oliwki zielone - 3 marchewki - 1 papryka czerwona - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz -chili czerwone - imbir świeży - cebula - masło i oliwa z oliwek Na maśle i oliwie, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy dynię, marchew. Po 10 minutach dolewamy 1/2 szkl. wody i wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorów. Dusimy 25 minut
SMYKWKUCHNIPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły
SMYKWKUCHNIświata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 cebulka - posiekana kolendra lub pietruszka - kasza kuskus Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę, następnie 1/2 części pieczarek, solimy, zalewamy sosem sojowym i sosem z tamaryndowca, układamy oprószone solą filety z kurczaka, nakrywamy pozostałą częścią pieczarek, zalewamy resztą sosów, Podlewamy 1/3 szklanki wody
SMYKWKUCHNIpomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego Pudliszki. EXTRA! CZEGO POTRZEBUJEMY DLA 4 OSÓB: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 4 udka z kurczaka - 7-8 papryczek piri piri - świeży ananas 1/2 - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - 150 g czarnych oliwek - 5 łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do kurczaka + 5-7 łyżek oleju - sól - 6 łyżek wody - zielone kapary (4 łyżki) - zielone oliwki około
SMYKWKUCHNI