Uwielbiam takie dania! Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek 50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek
Mango PapajaSkładniki: 2 ogórki 3 pomidory 4 ogórki konserwowe 1 cebula dymka ze szczypiorem 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Warzywa myjemy (ogórka obieramy ze skórki) i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy jogurt grecki i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Gotowe
Mango Papajabiegałem po dokładki milion razy! Taka zasmażana kapusta to dla mnie smak dzieciństwa, smak radości i beztroskiego życia. Będę zaglądał tu częściej. K. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki mąki kminek cukier pieprz sól łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny koperek 2 liście laurowe Kapustę myjemy, drobno szatkujemy, wkładamy do garnka
Mango PapajaTaki to zrobiłam pyszny lunch dla mojego brata. Był zadowolony :) Składniki: 1 bagietka dwa pomidory, obrane ze skórki i pozbawione pestek jedna cebula dymka odrobina szczypiorku kilka listków bazylii 3 ząbki czosnku 4 łyżki pikantnej oliwy z oliwek sól pieprz 30 gram sera cheddar Bagietkę kroimy w 1,5-2 cm plastry. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy
Mango Papajapyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami na długo, I często będzie gościł na Waszych stołach :) Polecam : Zaczynamy: Składniki : 600-800 gr mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki po około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnek olej do smażenia Wykonanie : Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe
Smaki Edytysosem na bazie warzyw i rewelacyjnego soku pomidorowego eko, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą symbio.pl Składniki : * szklanka makaronu razowego pszennego eko * pół czerwonej papryki * pół małej cebuli * ząbek czosnku * pół pomidora * sól, pieprz do smaku * ulubione zioła * pół butelki soku pomidorowego bio * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać
Magiczne Życie Martybulion to wersja podstawowa – baza wyjściowa potrzebna do wykonania innych zup. SKŁADNIKI Bulion: 1 pietruszka 3 marchewki 1/4 selera 1 duża cebula 1 duże skrzydło indyka (lub antrykot, łata wołowa, a najlepiej mieszanka mięsa wołowo – drobiowa) 3-4 litry wody 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól pieprz WYKONANIE W wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare
OstryKęsjajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
OstryKęscytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO
OstryKęspyszne i robi się je bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje posiekanie wszystkich składników. Później to już kilka minut. Tym razem zrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu
OstryKęssię robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:) Składniki: Gołąbki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego) kapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g
Czerwona Porzeczkapuddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18 lub 30% (125 ml) 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka musztardy dijon
Poezja smakumożna znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli chodzi o smak – sami spróbujcie. Składniki: 4 duże marchewki 4 ziemniaki mrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g 1 cebula serek topiony kremowy 100g bulion warzywny – 1 kostka przyprawy: sól, pieprz, cukier Warzywa obieramy i kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy
Gotuj z Misiemzawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody 6 łyżeczek cukru 1 jajko 4 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 2 duże cebule cukrowe olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz oliwki Czytaj dalej
Gotuj z Misiemporządnie ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania ziemniaków:) Składniki: ugotowane ziemniaki: 0,5 kg surowe ziemniaki: 1 kg mąka pszenna – 5 łyżek cebula – 2 szt. olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz Czytaj dalej
Gotuj z Misiem