upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 duży ziemniak 1 mały seler 4 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 0,25 dkg blanszowanego groszku zielonego ( groszek mrożony) sól pieprz 1 łyżka musztardy 6 łyżek majonezu (według smaku) Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler
Kulinarny karnet Christopherapolędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia. 3.Polędwica średnio wysmażona po przekrojeniu powinna być lekko różowa. PS. Na zdjęciu pokazana jest na steku, grillowana cebula. W domu bez odpowiedniego urządzenia nie jest to w takim kształcie możliwe do wykonania.Stek taki podaje mój najzdolniejszy uczeń Paweł B. szef dużej restauracji w Irlandii
Kulinarny karnet ChristopheraProponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć z drobno posiekaną cebulką na złoty kolor i wymieszać z ziemniakami. Formować niewielkie bryłki i usmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około
Kulinarny karnet Christopheraśliwka pokrojona w plasterki mąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki skondensowanego mleka kokosowego sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić
Kulinarny karnet ChristopheraPomidorowo warzywny mix . 1 kg świeżych pomidorów 1 puszka pelati 1/2 średniego selera 2 pietruszki 1 mały por 2 marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka
Kulinarny karnet ChristopheraFarsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 0,5 kg dorsza 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej 0.5 łyżeczki papryki sól, pieprz 1 jajko do panierowania bułka tarta, mąka olej do smażenia Sos śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Kulinarny karnet Christopheratradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej
Kulinarny karnet Christopheratylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej
Kulinarny karnet Christopherapomarańczy 0,5 łyżeczki sok z cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami. Sos żurawinowy
Kulinarny karnet ChristopheraWspaniałą Pastę Fantastica przygotowałem z tuńczykiem i okrasą.Żona ,która płacze przy siekaniu cebuli podsunęła mi pomysł ze smalczykiem roślinnym. I tym pozytywnie zaskoczyła mnie Smakowita Pajda, którą mogę stosować jako smakowitą okrasę z cebulką i to bez łez ! 125 g Pasty Fantastica 1 puszka tuńczyka 2 łyżki smalczyku roślinnego z cebulką i jabłkiem 1 pomidor Pasta szybko się
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 60dag selera korzeniowego 2 cebulki 100g serek śmietankowy-serdelek 1l bulionu 1 burak 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli morskiej Wykonanie. Obrany seler pokroić na półplastry, cebulę w piórka. Zalać bulionem i gotować do miękkości ,20-30 min. Zmiksować, dodać serek śmietankowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie gotowania zupy przygotować chipsy. Obranego buraka
Kulinarny karnet Christopheramąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody 1 łyżka oleju 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżeczki soli Nadzienie. 130g mięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie
Kulinarny karnet Christophera