mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru
Obiad za dychęduże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie(...)łyżki sosu sojowego oraz olej sezamowy, jeśli go używacie). Odstawić na kilka minut. W tym czasie grzyby włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym
Obiad za dychękolację, wyjątkiem jest niedziela - wtedy siadamy do obiadu o "normalnej", południowej porze. Wszystko przez prace... Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka; mała cebula; ząbek czosnku; 0,5 kg szpinaku; żółta papryka; 2 łyżki serka twarogowego Bieluch; cannelloni pół opakowania; sól, pieprz; opcjonalnie: oliwa. Sos a'la beszamelowy: 2 szkl. mleka; 1 łyżka masła; 2 łyżki(...)mąki; gałka muszkatołowa, sól, pieprz. ser żółty do posypania. Piersi myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ale małą, żeby nie było problemu z nadzianiem cannelloni :) Cebule kroimy w kostkę. Podobnie robimy z papryką. Kurczaka smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy
Miksturownikdanie, i to soczyste mięsko... Bajka!!! Sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu np. kolanka; pomidory w puszce; 1 łyżeczka oregano; średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak w ziołach prowansalskich; 100 g sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy(...)pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy na paski
MiksturownikŚwięto Makaronu - czas zacząć!!! Kokardki z cukinią i bakłażanem. Składniki: bakłażan ; cukinia; cebula; pieczarki ok. 6 szt.; pomidorki koktajlowe ok.4 szt.; przecier pomidorowy 2 łyżeczki; makaron np. kokardki ok. 200 g; feta do przybrania; łyżka oliwy i łyżeczka masła; sól, pieprz, szczypta cukru; Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około(...)papierowy - pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki wody po ugotowaniu makaronu i zostawiamy na później. Cukinie kroimy w pół talarki, podobnie bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy wodą z makaronu
MiksturownikLasagne z kurczakiem i oscypkiem. Składniki: pierś kurczaka; 200 g pieczarek; cebula duża; 200 g oscypka; 1/2 puszki kukurydzy; 6 płatów lasagne; sól, pieprz, papryka ostra; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego przepis tu . Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę również. Pieczarki kroimy w "talarki". Oscypka ścieramy na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka, pieczarki(...)cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy kukurydzę i mieszamy. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy 2 płaty lasagne (używam takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wykładamy połowę farszu, posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy beszamelem i posypujemy serem i papryką. Zapiekamy w 180 stopniach przez około
Miksturownikszkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków; cebula; 3 ząbki czosnku; 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki; 50 g orzechów włoskich; 1 łyżeczka octu balsamicznego; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; sól, pieprz. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego(...)odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym
Miksturowniktortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin(...)rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając. Na patelnię dokładamy mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Paprykę po oczyszczeniu kroimy
Miksturownikzajęciach ZPT (czyli zajęciach praktyczno-technicznych) w podstawówce (wieki całe temu;). Robię je z zwykle bez żadnych dodatków, dzisiaj wersja z żółtym serem. Można też dodać przesmażone z cebulą pieczarki. Składniki: * 5 jajek ugotowanych na twardo * cebula * 1-2 łyżki startego żółtego sera * sól, pieprz * czosnek - ja dodaję do wszystkiego, ale można pominąć * łyżka majonezu kieleckiego lub śmietany lub masła(...)inne zielone * bułka tarta - można pominąć ( zwłaszcza pominięcie zalecane na I fazie MM ) Jajka po wystudzeniu rozcinam ostrym nożem na pół. Wyjmuję łyżeczką zawartość, dorzucam drobno posiekaną cebulę, przyprawy i rozdrabniam. Używam tłuczka do ziemniaków (taki z dziurami). Można drobno posiekać, ale raczej nie miksować, bo zrobi się wtedy pasta. Napełniam masą skorupki, ugniatam i posypuję odrobiną bułki tartej
Zdrowa Kuchnia Sowymiałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów oliwki zielone sól, pieprz, tymianek olej winogronowy Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę(...)posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Nie posypałam jajek po wierzchu tymiankiem, dlatego
Zdrowa Kuchnia Sowywarsztaty Kuchni Pięciu Przemian , w których uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne! Składniki: * ziemniaki * mały kawałek marchewki i pietruszki * cebula (robiłam też z porem) * czosnek * masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek, bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy szczyptę kurkumy i majeranku(...)kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę (lub pora) i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do odcedzonych ziemniaków i wszystko ugniatamy tłuczkiem. Podajemy! Polecam, pyszne, można je jeść nawet same:) Na pierwszym zdjęciu są z cebulą, na zdjęciu
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis: 500 g karkówki 2 średnie marchewki 30 dag pieczarek 1 duża cebula 4łyżki sosu pomidorowego przyprawa w płynie MAGGI sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w plastry - rozbić. Olej rozgrzać, mięso podsmażyć, żeby się zarumieniło. Cebulę pokroić w piórka - dodać do mięsa. Marchew pokroić w plastry - dorzucić do mięsa. Dusić, aż cebula się rozpadnie, a marchew będzie miękka
kolorowotorcikowoZupa pomidorowa 1,5 litra wody 500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry 1 cebula 2 ząbki czosnku marchewka 1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :) łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej ewentualnie sól i pieprz do smaku łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia Olej(...)rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut. Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować. Przyprawić ziołami. Pulpeciki mięsno-drobiowe 300-350 g mięsa mielonego 5-7 pieczarek jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz
kolorowotorcikowoSkładniki na porcję: 3 jaja garść kurek lub ewentualnie pieczarek 1/2 średniej cebuli sól, pieprz tarty żółty ser do posypania tymianek łyżka masła Grzyby oczyścić, cebulę posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić pokrojone grzyby i cebulę - udusić. Posolić do smaku. Grzyby ułożyć w miseczce do zapiekania, zalać jajkami - NIE ROZTRZEPANYMI ! Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać żółtym serem i tymiankiem. Zapiekać
kolorowotorcikowoSkładniki: 750 ml wody 4-5 ogórków gruntowych 1 marchew 1/2 cebuli 4 średnie ziemniaki 1 kostka rosołowa pieprz, sól olej do smażenia koperek groszek ptysiowy, np Brześć Wykonanie: W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli
kolorowotorcikowo