czekać i w końcu postanowiłam przygotować hiszpańską tortillę. W sam raz na obiad, bo dzięki ziemniakom jest naprawdę sycącym daniem. Zapraszam! Składniki: 6 dużych ugotowanych ziemniaków 2 średnie czerwone cebule kilkanaście zielonych oliwek 1/2 żółtej papryki 6 jajek 300 ml śmietany 20 dag żółtego sera 100 g chorizo pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w piórka(...)oliwki w plasterki. Ser zetrzeć na tarce, a szczypiorek drobno pokroić. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć chorizo, a następnie zdjąć i odłożyć do miski. Na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz paprykę i przełożyć do chorizo. Do warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski
Pasja Smakukomponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą. Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego na ciepło 1 cebula kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku łyżka oleju biały pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Posiekać cebulę i poddusić na oleju. Rozdrobnić łososia, dodać pokrojone drobno pomidory, cebulę
Pasja Smakuzbyt wiele wielkanocnych potraw. Tym razem Mama zajęła się większością dań i upieczeniem dwóch babek. Za to dziś przedstawiam Wam przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. Przygotowuje się ją szybko, wstawia do piekarnika, a w tym czasie można posiedzieć z rodzinką przy stole. Składniki: 500 g białej kiełbasy 500 ml jasnego piwa(...)cebule 1 opakowanie suszonych śliwek 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól, pieprz Wykonanie: Każdą kiełbaskę podzielić na pół. Posypać majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim kiełbasę, posypać suszonymi śliwkami. Zalać piwem i na koniec poukładać cebulę pokrojoną w plastry. Przykryć i piec w temp. 180 st.C przez
Pasja Smakugłowie mamy gotowy przepis. Tak było właśnie z tym makaronem. Na półce miałam jeszcze słoiczek z małżami od Lidla z Włoskiego Tygodnia. jeszcze tylko kilka oliwek, puszka pomidorów, cebula i zioła. Było pysznie. Składniki: opakowanie makaronu penne kilka czarnych oliwek 1 średnia cebula 1 puszka pomidorów oregano, bazylia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę
Pasja Smakuszybko, 5 minut przed wyjściem do pracy. Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego) 1 l bulionu warzywnego 6-7 zielonych szparagów 6 łyżek masła 1 średnia cebula 10 dag żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku z wrzącą wodą. Ostudzić i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Główki szparagów(...)pozostawić w całości. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość
Pasja Smakunią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo . Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany 18% pieprz ziołowy 2 łyżki masła 1 duża cebula Wykonanie: Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki. Cebulę pokroić w piórka, a fileciki anchois odsączyć w zalewy, ale jej nie wylewać! Połowę ziemniaków(...)rozłożyć na dnie naczynia, na nich rozłożyć cebulę i fileciki anchois. I przykryć resztą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z pieprzem i zalewą z anchois. Zalać nią zapiekankę i posypać bułką tartą. Piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200 st.C
Pasja Smakupodać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) Składniki: ciasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, cebula, sól, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jajko, sezam do posypania. Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około
Z miłości do słodkościsztuk - liść laurowy 4-6 sztuk - powidła ( 3 kopiaste łyżeczki) - pikantny ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki) - świeżo mielony pieprz , czosnek oraz sól - czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i cebula ( dałam 1/2) Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim(...)smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć oczywiście mięso, które nam pozostało od innych posiłków, ja przeważnie smażę specjalnie do bigosu. Po 30 minutach łączymy obydwie kapusty w większym garnku ( nadmiar wody możemy odlać
Smaczne Zdrowekażdego smakuje inaczej. Każdego bardzo wyjątkowo. Przepis pochodzi z książki : Gotuj z Oliverem. Składniki: - 250g chudego wędzonego boczku - 1 łyżka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję) - 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki - 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm - 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści - 150ml octu balsamicznego - ok.2 łyżki(...)słodyczy jabłek Do rondla wlać kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego ( daję pół na pół), wrzucić pokrojony w paski boczek i nasiona kopru ( gdy dajemy), przyrumienić. Następnie dodać cebulę i smażyć kilka minut pod przykryciem. Kiedy cebula będzie rumiana dodajemy pokrojone jabłka, poszatkowaną kapustę , sól i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny i wszystko dokładnie mieszamy. Przykryć i dusić
Smaczne Zdrowesobie samemu. Też tak często robię. Nasze klopsiki mają bardzo konkretny smak, jak i wszystko co przygotowujemy, jeżeli komuś to nie odpowiada może oczywiście zmniejszyć ilość majeranku, czosnku, cebuli. Ilości są dowolne. Ja podaję tylko orientacyjne składniki. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka) - 1-2 jajka - 1 mała cebula - 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony(...)czarny pieprz - 3-4 łyżki dobrej , aromatycznej majeranki - mielony czosnek ( lub świeży) Do miski z mielonym mięsem dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, majeranek, świeżo mielony pieprz ( wedle uznania), mielony czosnek ( niezbyt dużo, ma nadać smak, ale nie ma być zbyt intensywnie wyczuwalny), sól , wbić jajka i dokładnie wyrobić. Dobre wyrobienie gwarantuje nam , że mięso będzie zwarte, nie będzie się rozpadało
Smaczne Zdrowekażdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw pociętych w paski - 2 cebule - 1-2 ząbki czosnku - 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) - oliwa z oliwek lub olej kokosowy - szczypta chilli - 1 łyżeczka masła nie trzeba(...)parmezan do posypania oraz 500g makaronu spaghetti Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy i zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dołożyć do nich zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je razem z cebulą i czosnkiem, co jakiś czas mieszając, do tego dolewamy wino. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i kilka minut gotujemy, by odparowała nam część płynów
Smaczne Zdroweporcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw - 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku - po strąku papryki żółtej, zielonej(...)czerwonej - sól - szczypta chilli (nie trzeba) Łazanki: - 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h
Smaczne Zdrowewątroby drobiowej (u mnie indyczej) - 200g boczku wędzonego - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku - 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku) - 2 średnie cebule - 2-3 ząbki czosnku (duże) - 600-700g pieczarek - ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego(...)mniejsze kawałki i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam już usmażoną i zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu
Smaczne Zdroweoczywiście zmniejszyć. Można również jakiś składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo, bywają różne. Składniki: - porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego) - ok.200g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3-4 duże ząbki czosnku - 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego(...)Boczek kroimy na plastry, a te na mniejsze kawałki, które wysmażamy na suchej teflonowej patelni. Pod koniec smażenia dodajemy obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulę. Chwilę smażymy, mieszając, do lekkiego zrumienienia cebuli. Przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy zmiażdżony czosnek. Od razu gdy tylko poczujemy aromat smażonego czosnku zdejmujemy patelnię z ognia (by się nie przypalił). Całość dodajemy
Smaczne Zdrowebardzo mała, a ich smak wyjątkowy dlatego proponuję przygotować od razu z 2-3 porcji. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 10 maleńkich pieczarek (lub 5 większych) - 1 malutka cebula - ok.3/4 łyżeczki tymianku (do smaku) - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - 1-2 łyżki majonezu Pieczarki, umyć, pokroić(...)plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dodać pieczarki oraz tymianek i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i schłodzić. Jajka obrać i przekroić ostrożnie wzdłuż na pół, delikatnie i dokładnie wybrać żółtka, które dorzucić do wystudzonych pieczarek, dołożyć natkę pietruszki i całość zmiksować. Ja użyłam do tego ręcznego
Smaczne Zdrowe