sztuk - liść laurowy 4-6 sztuk - powidła ( 3 kopiaste łyżeczki) - pikantny ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki) - świeżo mielony pieprz , czosnek oraz sól - czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i cebula ( dałam 1/2) Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim(...)smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć oczywiście mięso, które nam pozostało od innych posiłków, ja przeważnie smażę specjalnie do bigosu. Po 30 minutach łączymy obydwie kapusty w większym garnku ( nadmiar wody możemy odlać
Smaczne Zdrowekażdego smakuje inaczej. Każdego bardzo wyjątkowo. Przepis pochodzi z książki : Gotuj z Oliverem. Składniki: - 250g chudego wędzonego boczku - 1 łyżka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję) - 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki - 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm - 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści - 150ml octu balsamicznego - ok.2 łyżki(...)słodyczy jabłek Do rondla wlać kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego ( daję pół na pół), wrzucić pokrojony w paski boczek i nasiona kopru ( gdy dajemy), przyrumienić. Następnie dodać cebulę i smażyć kilka minut pod przykryciem. Kiedy cebula będzie rumiana dodajemy pokrojone jabłka, poszatkowaną kapustę , sól i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny i wszystko dokładnie mieszamy. Przykryć i dusić
Smaczne Zdrowesobie samemu. Też tak często robię. Nasze klopsiki mają bardzo konkretny smak, jak i wszystko co przygotowujemy, jeżeli komuś to nie odpowiada może oczywiście zmniejszyć ilość majeranku, czosnku, cebuli. Ilości są dowolne. Ja podaję tylko orientacyjne składniki. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka) - 1-2 jajka - 1 mała cebula - 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony(...)czarny pieprz - 3-4 łyżki dobrej , aromatycznej majeranki - mielony czosnek ( lub świeży) Do miski z mielonym mięsem dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, majeranek, świeżo mielony pieprz ( wedle uznania), mielony czosnek ( niezbyt dużo, ma nadać smak, ale nie ma być zbyt intensywnie wyczuwalny), sól , wbić jajka i dokładnie wyrobić. Dobre wyrobienie gwarantuje nam , że mięso będzie zwarte, nie będzie się rozpadało
Smaczne Zdrowekażdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw pociętych w paski - 2 cebule - 1-2 ząbki czosnku - 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) - oliwa z oliwek lub olej kokosowy - szczypta chilli - 1 łyżeczka masła nie trzeba(...)parmezan do posypania oraz 500g makaronu spaghetti Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy i zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dołożyć do nich zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je razem z cebulą i czosnkiem, co jakiś czas mieszając, do tego dolewamy wino. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i kilka minut gotujemy, by odparowała nam część płynów
Smaczne Zdroweporcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw - 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku - po strąku papryki żółtej, zielonej(...)czerwonej - sól - szczypta chilli (nie trzeba) Łazanki: - 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h
Smaczne Zdrowewątroby drobiowej (u mnie indyczej) - 200g boczku wędzonego - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku - 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku) - 2 średnie cebule - 2-3 ząbki czosnku (duże) - 600-700g pieczarek - ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego(...)mniejsze kawałki i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam już usmażoną i zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu
Smaczne Zdroweoczywiście zmniejszyć. Można również jakiś składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo, bywają różne. Składniki: - porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego) - ok.200g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3-4 duże ząbki czosnku - 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego(...)Boczek kroimy na plastry, a te na mniejsze kawałki, które wysmażamy na suchej teflonowej patelni. Pod koniec smażenia dodajemy obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulę. Chwilę smażymy, mieszając, do lekkiego zrumienienia cebuli. Przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy zmiażdżony czosnek. Od razu gdy tylko poczujemy aromat smażonego czosnku zdejmujemy patelnię z ognia (by się nie przypalił). Całość dodajemy
Smaczne Zdrowebardzo mała, a ich smak wyjątkowy dlatego proponuję przygotować od razu z 2-3 porcji. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 10 maleńkich pieczarek (lub 5 większych) - 1 malutka cebula - ok.3/4 łyżeczki tymianku (do smaku) - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - 1-2 łyżki majonezu Pieczarki, umyć, pokroić(...)plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dodać pieczarki oraz tymianek i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i schłodzić. Jajka obrać i przekroić ostrożnie wzdłuż na pół, delikatnie i dokładnie wybrać żółtka, które dorzucić do wystudzonych pieczarek, dołożyć natkę pietruszki i całość zmiksować. Ja użyłam do tego ręcznego
Smaczne Zdroweschab pokrojony w plastry pomidor ogorek cebula sos czosnkowy ketchup bulka pita sol pieprz papryka slodka Myjemy mieso, osuszamy i doprawiamy przyprawami ( mozna utuc jak na kotlety ) Szmarzymy mieso wczesniej obtaczajac tylko w mace Myjemy warzywa i wszystkie kroimy w plasterki Rozkrajamy bulki i ukladamy warstwowo pomidora, cebule, ogorka mieso(...)znow ogorka, cebule i pomidora Wkladamy do mikrofali na pol minuty Podgrzana pite polewamy sosem czosnkowym i ketchupem Smacznego
Klaudynkowa kuchniakolorowego pieprzu i wąsy ze szczypiorku. Takie pieczarkowe myszki będą wtedy smakować dzieciom, podobnie jak jajka – myszki z sera i rzodkiewki. 6 jajek 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu Winiary sól ziołowa biały pieprz Jajka gotujemy na twardo. Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy(...)wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 6 minut. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce lub siekamy w blenderze. Cebule kroimy w kostkę lub siekamy w blenderze. Cebulę i pieczarki smażymy na dość dużym ogniu. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Studzimy. Wystudzone jajka obieramy i ostrożnie przekrawamy na pół. Następnie wyjmujemy żółtka. Do miski wkładamy żółtka i rozgniatamy je widelcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznowu szpinakowo ale bardzo pysznie. Pożywna sałatka z dodatkiem piersi z kurczaka. składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 3 solidne garście młodego szpinaku 1 cebula 200 g pomidorków cherry sól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczaka olej do smażenia Do miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso(...)opruszyć solą ziołową i usmażyć na patelni. Pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje
Monia miesza i gotujekrem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy 2 l masło 1 łyżka cebula 1 szt czosnek 4 ząbki sól,imbir do smaku szafran płatki migdałów 50 g Przygotowanie: Dynię obrać z skórki i oczyścić z nasion.Pokroić w kostkę.Cebulę obrać pokroić w kostkę(...)czosnek obrać i drobno pokroić.Roztopić w garnku masło dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając.Dolać bulion i dodać pokrojoną dynię.Gotować do miękkości dyni.Zmiksować blenderem na krem,doprawić do smaku.Migdały podprażyć na suchej patelni.Krem podajemy z kilkoma płatkami szafranu i płatkami migdałów
Ala piecze i gotujearomatyczne mięsko oraz rewelacyjny sos z dodatkiem warzyw.Wyszło jak zwykle pysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam. Składniki: 6 piersi z kurczaka mniejsze 1 cebula większa 0,5 puszki groszku konserwowego 3 szt pomidor 1 szk rosołu 0,5 szk białego wina masło klarowane mąka do obtoczenia olej do smażenia sól pieprz do smaku Przygotowanie(...)Filety oczyścić,umyć i osuszyć.Podzielić na 2 części ,lekko rozbić i doprawić do smaku solą i pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron. Cebulę obrać pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać z skórki i pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju dodać pomidory i chwilkę poddusić.Dodać podsmażone filety,wlać rosół,dodać odsączony groszek.Doprawi
Ala piecze i gotujemłodych cukinii. A leczo z cukinią bardzo lubimy więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 500 g pomidorów 400 g papryka czerwona 300 g cebula 350 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso(...)wody sól, pieprz,kucharek do smaku Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić
Ala piecze i gotujeIdealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w cieniutkie paseczki(...)podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente
Ala piecze i gotuje