Śledzie marynowane w kwasie buraczanym 185olej i jeżeli są zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kawałki i umieszczamy w kwasie buraczanym ( prezentowany na blogu do samodzielnego wykonania – zakładka przetwory, kiszenie buraków do barszczu czerwonego ) na 24 godziny, pozostawiamy w lodówce. Następnego dnia odsączamy. Cebulę kroimy umieszczamy na śledziach i wykładamy gęsty jogurt. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy
Smaki Ewy
Barszcz Czerwony z Uszkami 185SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min. Na grubych oczkach szatkujemy buraczki
Dziś Ja gotuje
Gulasz z mięsa z dzika z suszonymi grzybami 231było potrzeby go dodatkowo zagęszczać. Jeżeli będzie rzadki zagęścić 1 łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobionej uprzednio w odrobinie wody. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną lub ziemniakami i burakami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Wytrawny sok warzywny z wyciskarki wolnoobrotowej 216jest to. Typowy rozgrzewający sok na chłodne dni. Przepyszny . Pokazuję na filmiku proces przygotowania soku. Serdecznie zapraszam do oglądania :-) * * * Składniki (proporcje na około 1200 ml soku): 3 marchewki 1 burak 1 papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 fenkuł 1 pomarańcza 2 jabłka ewentualnie trochę soli, pieprzu ziół czy sosu tabasco Wykonanie: 1. Wszystko oczywiście obieram i myję. 2. Umyte
Kawa z mlekiem
Przygotowania do świąt (o co zadbać?) + przepis na zakwas na żur 560skorzystać z naturalnych metod. Osobiście unikam kupnych barwników. Wolę zdrowsze metod, w końcu kolorowe jajeczka podaję też moim dzieciom. Poniżej przykłady co możecie wykorzystać do barwienia jajek: kurkuma (żółty) buraki (różowy) łupiny cebuli (brązowy) czerwona kapusta (niebieski
Słodkie okruszki
Zapiekanka od serca z makaronem 225Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek i wyrabiam. Formuję nieduże kule. Na patelni(...)dojdą w sosie podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, zmniejszam na 170 wstawiam naczynie i piekę około 40 minut. Przed podaniem dekoruję natką i sercami z buraka pieczonego
wesoła kuchnia
5 pomysłów na sałatki idealne na lunch do pracy 375ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe – idealne na lunch do pracy. Sprawdź przepis. 3XB – czyli brukselka, batat i buraki Wiecie co najbardziej kochają krewetki? Brukselkę! Tak – to nie żart. Będziecie zaskoczeni (tak jak my byliśmy) jak cudownie pasują do siebie składniki tej kolorowej, sycącej sałatki. Miękkie
Niedzielny kucharz
Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 253możemy podać sałatkę z rukoli z sosem balsamicznym. Polecam Wam serdecznie :) * Jeżeli lubicie frittaty, polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na frittate z cukinią , kolorowymi warzywami , dynią , burakami , topinamburem , fetą, pesto i pomidorkami a w wersji słodkiej na frittate z jabłkami . **** Oggi Vi propongo invece una deliziosa frittata al forno con broccoli e ricotta. Grazie all'agiunta della
La grande e la piccola cuoca
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 232Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka koncentratu pomidorowego bulion lub woda do sosu aby stał się lekko(...)płynny suszone pomidory w zalewie lub przyprawa suszone pomidory sól pieprz dodatkowo: 2-4 jajka woda ocet sól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną
Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety mielone z fetą 257szybkie i proste. A żeby nie były takie zwyczajne nafaszerowałam je serem feta. Całość podałam z ryżem i sałatką z białej kapusty z burakami . Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g fety 1 czerstwa kajzerka 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1/2 łyżeczki tymianku
magiczna kuchnia Kasi
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 204klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej
Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 258Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka koncentratu pomidorowego bulion lub woda do sosu aby stał się lekko(...)płynny suszone pomidory w zalewie lub przyprawa suszone pomidory sól pieprz dodatkowo: 2-4 jajka woda ocet sól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną
Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie w pomarańczach i szafranie 249śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania 2 dni Składniki
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granatem 329tego lekko kwaskowy granat i na talerze, nie dość, że jest pięknie, to i bardzo zdrowo. Na blogu znajdziecie także inne przepisy z czerwonymi pomarańczami: sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy sałatka z czerwonymi pomarańczami i fetą szybkie tarty z czerwona pomarańczą pomarańczowy koktajl oczyszczający czerwony koktajl owocowy koktajl: jogurt naturalny kukurydza i czerwone pomarańcze szybkie ciasto
Kulinarne przygody Gatity
BARSZCZ UKRAIŃSKI 208nasze zdrowie. Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera 6 ziemniaków Wykonanie: *Fasolę moczymy całą noc. *Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli, dolewamy wody - tak ok 2,5 l. Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania
Z Majeczką w kuchni