buraki - 9521 przepisów (strona:384/635)

Kasza jaglana ze szpinakiem, burakiem liściowym w pomidorach 197

koktajlowe pół łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej OLEJ KOKOSOWY extra virgin  do smażenia 2 małe ząbki czosnku sól morska lub himalajska do smaku pół łyżeczki czarnuszki do dekoracji burak liściowy Umyj szpinak i odcedź na sitku,pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.  Na rozgrzany wrzuć szpinak i chwilkę podsmażaj ,aż opadnie. Dodaj wyciśnięty przez praskę(...)czosnek, dosmacz solą, gałką oraz kurkumą. Wrzuć pomidorki. Podsmażaj chwilkę, wymieszaj, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Udekoruj czarnuszką i podawaj z burakiem liściowym. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 327

ciasta. Moje ulu... Lane faworki Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe ... Sałatka grecka (Horiatiki) Sałatka grecka, czyli Horiatiki, już dawno skradła serca Pol... Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem... pół... Post Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wigilijna kapusta z grzybami 252

grzybami jest bardzo prosty, wystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie

nietylkopasta.pl
Wigilijny barszcz czerwony. 757

wodzie do miękkości. Opłukane kości i namoczone wcześniej grzyby zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie do podgotowanego trochę mięsa i grzybów dodaj włoszczyznę i listki laurowe. Obierz ugotowane buraki, pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Pod koniec dodaj do wywaru trochę kwasku cytrynowego lub zakwasu buraczanego, aby wywar zachował ładny czerwony kolor. Następnie przecedź wywar przez sitko, dopraw

Przepisy i porady kulinarne
O prawdziwej maszynie do lodów. I nugatowo-karmelowe semifreddo 248

wypróbowuję poszczególne elementy, choć idzie mi trochę jak po grudzie . Głównie dlatego, że ciągle mi czegoś brakuje; ale to akurat moja wina, mogłam wymyślić coś bardziej oczywistego niż połączenie buraków z kozim serem... Bo akurat to nie jest stałym elementem zasobów cukierniczej lodówki.  Skoro już narobiłam Wam apetytu na lody, wypadałoby podać też jakiś przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku 999

dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo go w zielonych warzywach, np. szpinaku, jarmużu czy burakach liściastych. Azotyn sodu zapewnia surowemu mięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego. ZALEWA I SOLANKA W rondelku pod przykryciem zagotowujemy wodę

Karo in the Kitchen
Wegańskie pasty kanapkowe 178

zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.   Wegańska pasta z burakiem:   Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 ugotowany burak (130g) 20g oleju kokosowego około 50 ml wody lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki soku

kuron.com.pl
Kotlety jaglane z pieczarkami (wegańskie i bezglutenowe) #14 299

mojej rodziny, nawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie jest mój, znalazłam go w sieci i tylko odrobinę zmodyfikowałam. Na oryginalny przepis zapraszam tu ->  Wegańskie burgery: kotlety z buraków i kaszy jaglanej Jeżeli użyjecie bezglutenowej bułki tartej, wtedy kotlety będą całkowicie bezglutenowe. Przyznaję się bez bicia, że używam zwykłej bułki tartej, ponieważ cena tej bezglutenowej jest nienormalna

Kawa z mlekiem
Barszcz czerwony postny z fasolą 208

zimną wodą dzień wcześniej i odstawiamy. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie ok. 1 godziny, tak aby była al dente, trzeba pilnować żeby jej nie rozgotować. 2. Buraki zalewamy wodą i już na samym początku dodajemy ocet aby barszcz nie stracił koloru. Gotujemy z warzywami i suszonymi grzybami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Najlepiej zupę

Apetyczna babeczka
Buraczki z chrzanem 228

się tylko sposobem starcia buraczków. Mój mąż nie lubi , gdy surówki starte są na papkę, więc ze względu na niego buraczki starłam na grubych oczkach. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: buraki 500 g, chrzan 1,5 łyżki, sok z cytryny do smaku, cukier do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Buraczki myjemy i gotujemy w łupinie do miękkości

kulinarne odsłony pati
Sernik. 244

Zbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i  świąteczne przygotowania. Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy. Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt  jeszcze spokojnie zdążycie zakisić. A tym czasem, może przyda Wam się przepis na sernik. Wypróbujcie, może zagości w święta na Waszym stole. Składniki na ciasto: 2 szklanki

Agusiowe smakołyki
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 275

studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie. Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych buraków, bułeczki na parze z portobello i kozim serem oraz strudel z mango z tajską bazylią, który na pewno przygotuję i podzielę się z Wami przepisem Przepis na czarne pierogi

Kuchnia Bazylii
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 279

moim domu suszone grzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce

nietylkopasta.pl
Różowa sałatka śledziowa 169

szczególny czas. Jako, że ja uwielbiam śledzie to co roku staram się zrobić jakiś nowy przepis. Tym razem pomyślałam o różowych śledziach, a właściwie sałatce śledziowej z burakami. Przepis na to danie znajdziecie też w książce blogerów, której jestem współautorką, a do której zakupu gorąco zachęcam. Jeszcze zdążycie zrobić sobie lub bliskim prezent. Kupić można ją tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielone puree 197

fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu – pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina – po dodaniu buraków, koloru różowego wina – po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne

Zasmakuj Kuchni