buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:11/41)

Botwinka 194

Botwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie

Gospodyni Miejska
Tarta zielona z serami 144

ciasto; 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę(...)tarty. Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec

Gotowanie jest łatwe
Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem i jabłkiem pod pierzynką rodem z Mazowsza 218

smakoszy śledzi. Składniki: 7 płatów śledzi solonych 2 średnie jabłka 3 – 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 – 3 buraki (czerwone) 1 mała cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Płaty śledziowe warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone ( ja zawsze(...)pieprzem ( sporo ). Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie, lecz delikatnie ). Całość posypujemy pokruszonymi żółtkami i natką pietruszki. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
Barszcz ukraiński 152

wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem(...)kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki  (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Botwinka 194

cukrusól, pieprzkoperekPrzygotowanie:W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy pokrojone liście i łodygi botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Nie gotujemy liści zbyt długo, bo stracą kolor. Podajemy z jajkiem, jogurtem lub śmietaną i koperkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z buraków ćwikłowych 165

Bardzo smaczna, ale przede wszystkim szybka i prosta w wykonaniu. Taka właśnie jest sałatka z czerwonych buraków. Składniki: Litrowy słoik buraków ćwikłowych konserwowych 7 jajek 2 jabłka Półlitrowy słoik ogórków konserwowych 250g śmietany 18% sól, pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Jajka gotujemy "na twardo" ok 12 minut. W tym czasie odcedzamy buraki i kroimy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach albo także kroimy w kostkę. (Ja wybrałam tą wersję.) Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy przez specjalne siteczko. Dodajemy śmietanę, kwasek cytrynowy oraz doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 288

zmielona sól i pieprz - do smaku  Dodatkowo:  1 łyżka masła, kilka łyżek oliwy z oliwek, pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia oraz świeży, drobny szczypiorek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy na 190*C. Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak(...)Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej i kremowej konsystencji. Kilka łyżek zblendowanej zupy odlewamy do kubka, dodajemy śmietanę lub jogurt i dokładnie mieszamy, aż do zaniku grudek i odlewamy z powrotem do reszty, dodajemy przyprawy i finalnie mieszamy.  Upieczonego buraka wyjmujemy z naczynia i wraz z sokiem przekładamy do głębokiej i wąskiej miski i blendujemy

Symfonia Smaków
czerwone placki z sokowirówki... 176

potrzeba sok wyciśnięty, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana słodka, 1/2 łyżeczki soda oczyszczona na placki z użyciem buraka zainspirował mnie przepis u: http://majaskorupska.blogspot.com/ moja innowacja przepisu jest taka, że wypróbowałam pozostałości po wyciśnięciu soku w sokowirówce i zrobiłam je wg swojego smaku suchy miąższ z buraków, marchwi, jabłek wymieszać z jajkami, pieprzem, przyprawą kucharka do masy(...)próbę, czy jest odpowiednia ilość mąki na gorącym oleju smażyć placki z obu stron placki są smaczne dla amatorów tak połączonych warzyw z jabłkiem i bardzo smakują ze śmietaną lub jogurtem.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz czerwony 166

Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-) Barszcz czerwony BARSZCZ CZERWONY 1 kg buraków 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa szczypta cukru szczypta kwasku(...)Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu). Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną. Barszcz czerwony SMACZNEGO

peggiwkuchni
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 164

fraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek 200 g białego sera 100 g sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami

Gotowanie jest łatwe
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 287

przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka, no trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień.   Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 248

Gravlax. Brzmi dziwacznie. Gravlax oznacza łososia zamarynowanego w soli, koperku, burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego ( gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka dni. Gravlax może być przyrządzony tylko ze świeżego łososia (używanie tej nazwy dla ryb wędzonych, które można znaleźć w sprzedaży) jest nadużyciem. Prawdą jest natomiast, że gravlax zamarynowany rzeczywiście smakuje jak delikatnie wędzony(...)koperku, Jamie Oliver podaje np. że garść, u mnie poszedł cały duży pęczek – skórka otarta z pomarańczy – 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (18%) – 2 łyżeczki chrzanu ostrego – 250-300 g startych buraków (nie mogą być marynowane) – 3 – 4 łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej) – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy

Pociąg Do Kuchni
Sałatka Lwowska 2053

ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany 18 % 1,2 słoika musztardy rosyjskiej sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy(...)również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.Na końcu dodajemy śledzie i ziemniaki,delikatnie mieszamy. Sałatka najlepiej jak postoi dzień ,wtedy wszystkie smaki się

Bajeczna Kuchnia
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 169

ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz ukraiński 196

wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Zagotować, zszumowaną wodę zlać(...)pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe i ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek, zabielić śmietaną i doprawić

Di gotuje