buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:8/41)

Zupa krem z batata 178

krem z batatów.  Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na  mniejsze kawałki.   Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę, plasterki czosnku i  imbiru.   Po chwili dodaję marchew, pietruszkę(...)zakryła warzywa.   Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości.   Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba.   Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z  buraka

Takie tam pichcenie
Zupa krem z buraków z kiełkami 207

Krem z buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks śmietany i kiełki rzodkiewki ... powiem wam, że rozpływa się w ustach! Gęsta śmietana nadaje delikatności i aksamitnej konsystencji, a kiełki zaostrzają smak...  wychodzi naprawdę pyszna zupka. Zresztą sami sprawdźcie :) Składniki: 1,5 kg. buraków 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz(...)cytryny, cukier Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kiełki rzodkiewki (można zastąpić np kiełkami brokułu) Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy przygotowane warzywa i je podsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały). Następnie zalewamy warzywa wodą tak aby były przykryte. Gotujemy pod przykryciem do momentu jak zrobią się miękkie (około

Jedzeniomania
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 194

płaska łyżeczka czarnuszki ½ łyżeczki kuminu 5 łyżek octu jabłkowego Sól, pieprz, cukier Garść mrożonych malin Olej lniany 1kg sera naturalnego 3 łyżeczki żelatyny Około 200ml śmietany tłustej 2 -3 łyżki chrzanu Sól Buraki kroimy w cienkie plastry, razem z soczewicą i czarnuszką wrzucamy do garnka. Zalewamy sokiem z jabłek, 4 łyżkami oleju lnianego, octem jabłkowym i gotujemy przez(...)minut na małym ogniu do miękkości. Dolewamy sok z buraków, dosypujemy kumin i miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy niewielką porcję wrzątku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i cukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy

karmelowy
Irlandzka sałatka z wędzonym łososiem. 155

smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sok z cytryny sól i pieprz koperek Wykonanie: Buraka pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące) plastry. Ułożyć na talerzu, skropić dobrą oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kapustę wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ułożyć

zadanie-gotowanie
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 273

Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego.  Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz(...)bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarcesól i pieprz1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podaniaświeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Zawiń buraki w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki

karmelowy
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 149

dostępne w niektórych sklepach. Buraczane roladki z kozim serem: 280 g koziego sera Merci Chef! do smarowania (2 opakowania) 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 50 g orzechów włoskich 500 g ugotowanych / upieczonych buraków 5 jajek 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo mielony pieprz listonic_type(...)fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='280 g koziego sera Merci Chef! do smarowania (2 opakowania) 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 50 g orzechów włoskich 500 g ugotowanych / upieczonych buraków 5 jajek 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ugotowane lub upieczone

Poezja smaku
Chłodnik litewski 169

burakipęczek rzodkiewki2 świeże ogórki lub małosolne3 ząbki czosnku500 ml jogurtu naturalnego2 łyżki  kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi 149

oliwa z oliwek 1-4 łyżki- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, nie należy wlewać dużej ilości oliwy od razu. sól i pieprz do smaku śmietana 36% do dekoracji  Przygotowanie: 1. Buraki umyć i obrać a następnie gotować do miękkości, przestudzić i zblendować 2. Dodać czosnek, orzechy oraz sok z cytryny nadal blendować 3.Na sam koniec blendowania(...)mieszamy dokładnie z makaronem ugotowanym al dente (al dente: niedogotowany/ w pół miękki). Makaron zabarwi się na różowy kolor. 5. Makaron przekładamy do miseczek, ozdabiamy orzechami włoskimi i kleksem śmietany. Smacznego

KreatywnePiny
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 246

pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 5 - 10 minut. Zupę krem z pieczonych buraków podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany i plastrami pieczonego koziego sera. Smacznego

W kuchni Katie
Surówka z marchwi i buraka 132

marchwi • 1/2 kg surowego buraka • 1 jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1 ząbek czosnku • sól, cukier do smaku • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki śmietany • sok z 1/2 cytryny Wykonanie: • Obraną marchew i buraka zetrzeć na drobnej tarce. • Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce. • Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. • Wymieszać warzywa, doprawić solą, cukrem

To co kocham
Ciasto z buraczkami i kremem czekoladowym (buraczany murzynek) 131

tradycyjnych ciast Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego cukru (200g) pół szklanki śmietany 18% (125ml) 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki) 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej(...)przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie) dodaj surowe utarte na grubej tarce buraki. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica 23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 70minut

Mania Wypiekania
Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy 168

obranych buraków (najlepiej podłużnych) 100g czerwonej soczewicy litr soku z jabłek (może być z kartonu) pół łyżeczki czarnuszki 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju lnianego   100 ml buraczanego zakwasu lub soku po pół łyżeczki kuminu i pieprzu   Mus chrzanowy: pół kilo sera naturalnego 1,5 łyżeczki żelatyny 100ml śmietany tłustej 2 łyżki chrzanu szczypta soli(...)buraków i soczewicy?   Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia, Żeby przygotować mus, miksujemy biały ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną żelatyną na gęsty krem. Wkładamy do lodówki, żeby stężało.   Buraki kroimy w cienkie plastrerki. Gotujemy razem z soczewicą, czarnuszką, sokiem z jabłek, olejem lnianym i octem jabłkowym przez 40 minut na małym ogniu

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z buraka 215

bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee 1 cebula 1 ząbek czosnku sok z limonki sól, pieprz zielenina : pietruszka lub koperek kleks śmietany Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na łyżce masła ghee buraki obrać, pokroić w kostkę lub cienkie talarki, dołożyć do cebuli z czosnkiem i obsmażyć razem. Wlać bulion i gotować do miękkości około(...)minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i rodzaju buraków. 15 minu pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki miękkie warzywa zblendować. Doprawić sokiem z limonki, pieprzem i skorygować ilość soli podawać z kleksem śmietany, posypaną zieloną natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 216

Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam

Moja Delicja
Tarta ze szparagami i buraczkami 196

buraków, może się wydać dziwne, ale wierzcie mi – jest genialne. Macie odwagę? Tarta ze szparagami i buraczkami jest dla was! Potrzebujemy na ciasto: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie(...)łyżkę masła, dodajemy miód i ocet. Smażymy, aż pokryją się glazurą i zrobią się lśniące. Odkładamy kilka główek szparagów i kilka buraków do dekoracji. Pozostałe buraki i szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na podpieczony spód, układamy buraczki i szparagi. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Masa lekko

ladykitchen