buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:3/41)

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 247

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą...Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki.Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego.Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.A całość oprószona szczypiorkiem.Zapraszam! Składniki:4 średnie buraki;1 cebula;Puszka pomidorów (waga 400 g);1 łyżka oliwy z oliwek;2 ząbki czosnku;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);250 g sera(...)feta;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek szczypiorku;1,5 łyżeczki suszonego tymianku;2 łyżki octu balsamicznego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Czosnek obrać, przeciśnąć przez praskę.W granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę

Gospodyni Miejska
Chłodnik litewski 189

całkowitego ostygnięcia. Pęczek koperku drobno posiekałem i umieściłem w miseczce. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem pokroiłem w kostkę tej samej wielkości co buraki i dodałem ją do koperku. Następnie do tej samej miseczki dodałem 200 ml śmietany(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a całość dokładnie wymieszałem. Do garnka z ostudzonymi burakami starłem na tarce o grubych oczkach dwa ogórki. Do buraków i ogórków dodałem śmietanę wymieszaną z koperkiem i cebulą. Całość ponownie wymieszałem. Następnie dodałem 500 ml maślanki (zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, ale ja najbardziej lubię wersję z maślanką). Całość

Wyprawy kulinarne
Chłodnik z czerwonych buraków 205

solą i octem.Gęsty, chrupiący i chłodny.Idealne orzeźwienie na upalne dni!Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki:750 g czerwonych buraków;Pęczek czerwonej rzodkiewki;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;800 g jogurtu greckiego;400 g gęstego kefiru;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Cukier;Sól;Ocet spirytusowy;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.Sposób(...)ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Og

Gospodyni Miejska
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 171

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obrane buraki pokroić w plasterki, włożyć do garnka dodać umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Następnie zabielić śmietaną

RAROSSA
Piątkowy obiad 199

smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z buraków Składniki 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków 1 cebula 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka miodu 1 cytryna Wykonanie Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy

w mojej kuchni
Zupa buraczkowa 491

Zupa buraczkowa...Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej(...)śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać

Gospodyni Miejska
Barszcz wołyński 131

pietruszka 1 cebula Pomidory w całości z puszki, gdy nie ma dobrych świeżych ( bez skóry ) Otarta skórka z cytryny Sól Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz w ziarenkach Gęsta śmietana Olej Wykonanie: Buraki szorujemy i pieczemy w piekarniku do miękkości ( czas będzie uzależniony od wielkości buraków. Ja swoje piekłam około 40 minut w temp. 200 st .). Do garnka wlewamy(...)pokrojonym mięsem dodajemy do zupy ( razem z sokiem z puszki ). Razem gotujemy jeszcze około 15 minut. Ale pamiętajmy aby buraków nie przegotować, powinno gotować się delikatnie. Zupę doprawiamy solą. Przed podaniem dodatkowo dodajemy sok z cytryny i śmietanę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Buraczki zasmażane ze smietana 148

Składniki:   1 kg buraków 1 kwaśne jabłko ( nie koniecznie) 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki śmietany 1 kopiata łyżka mąki sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z jabłkiem. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy(...)jabłko, smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 10 min). Do buraków dodajemy sok z cytryny, sol, pieprz, cukier. W kubku mieszamy śmietanę z mąka i wlewamy do buraków . Mieszamy, dusimy jeszcze około 3- 5 min. SMACZNEGO

PychaDania
Zupa z botwinką i bobem 203

barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i chwilowo odstawiamy. Marchewkę, pietruszkę, buraki(...)wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany

e-PrzepisyKulinarne
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 188

czarną ziemią, pianką z buraków i chutney z czerwonej cebuli Wizualnie ciekawie, chociaż buraczany "maz" dotarł na mój stolik w niekoniecznie planowanej formie. Samo mięso bardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która(...)faszerowany pęczakiem, podany na plackach z tartej brukwi z sosem pesto z pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym właśnie Marcello. Już sam sposób podania zniechęca swoją niedbałością. Plastry buraka miały różne grubości, dodatkowo część z nich była porwana.  Placki z brukwi smakowały nam najbardziej, chociaż były raczej

Życie zamknięte w smaku
Pan Burak. I jego kremowy koniec. 165

miękkości. Szalotki i czosnek posiekałam. Dodałam do gotującego się bulionu wraz z majerankiem. Kiedy buraki były bardzo miękki, wszystko zblendowałam. Doprawiłam do smaku. Podałam z kleksem kwaśniej śmietany. II. wersja: Buraki muszą być wcześniej ugotowane. Rozdrobniłam je, wrzuciłam do  gotującego się bulionu wraz z czosnkiem i szalotkami w całości, dodałam też majeranek. Po 5 minutach zmiksowałam

W kuchni Karmel-itki
Buraczki na ciepło z dynią 126

roladek z karkówki. Składniki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości 1 szklanka utartej na grubych oczkach dyni przyprawa warzywna, pieprz, cukier, ocet jabłkowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka oleju Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać utartą(...)dynię, olej, wlać pół szklanki wody i gotować kilka minut, dodając przyprawy, ocet oraz śmietanę. Można również dodać mielony kminek, zmiażdżony ząbek czosnku lub szczyptę chili - wszystko zależy od naszych upodobań. Buraczki podawać ciepłe

Czerwień i błękit
Tarta z burakami i serem feta. 132

burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli    Składniki na nadzienie; 2  ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej  15 dag sera feta sól, pieprz , słodka czerwona papryka do smaku 3 jajka(...)czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 40 min aż się zetnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z buraków jabłek i cebuli 124

wyrazistości i ostrości, co czyni ją bardzo oryginalną w smaku . składniki na 4 porcje 4 buraki 2 jabłka czerwona cebula 3 łyżki utartego chrzanu 1/4 szklanki śmietany sól cukier przepis Buraki  gotujemy w skórkach, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy  pokrojone jabłka  i cebulę. Wszystkie  składniki mieszamy ze śmietaną i chrzanem, doprawiamy solą

Smakowite Dania
Indyk z dynią, marchewką, cukinią, brokułem i mozzarellą 174

burakiem :) Składniki: filet z indyka dynia (ja miałam połówkę małej ) 2 marchewki brokuł mała cukinia ząbek czosnku sól olej kokosowy do smażenia kulki mozzarelli śmietana 18% lub jogurt typu greckiego Dodatkowo: ziemniaki burak papryka czerwona wędzona oregano oliwa Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dynię i marchewki ścieram na tarce na większych oczkach, wrzucam na rozgrzany olej. Brokuła gotuję. Ziemniaki(...)przepuszczony przez praskę. Wszystko smażę, pod koniec dodaję podgotowanego brokuła, doprawiam solą, dodaję pokrojone kulki mozzarelli. Mieszam, jak kulki troszkę się roztopią dodaję troszkę śmietany lub jogurtu, mieszam. Przekładam na talerz, obok ziemniaczki i burak

kruche babeczki