Buraki czerwone uwielbiamy pod każdą postacią i tym razem przedstawiam recepturę na ich kiszoną wersję. Wystarczy buraki ugotować, obrać, zalać odpowiednią miksturą i poczekać aż natura zrobi swoje A potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! Składniki: 1 kg buraczków czerwonych(...)liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ulubione świeże zioła po kilka gałązek: pietruszka, koperek, kolendra (według uznania) Wykonanie: Buraki myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy na niezbyt grube plasterki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja lub innego naczynia
Lamarida.plHummus to bardzo zdrowa i pożywna pasta z ciecierzycy pochodzaca z krajów arabskich. Można dodatkowo zwielokrotnić jej wartości odżywcze, poprzez dodatek np. buraka. To smaczne i kolorowe żródło żelaza, przeciwutleniaczy i witamin. Nudnawy hummus zyskuje cudny kolorek i nowy, intrygujący smak. Ponadto dodatek buraka świetnie spulchnia masę. Pomijamy tutaj także dodatek wody, ponieważ burak wystarczająco rozrzedza masę ciecierzycową. Najsmaczniejszy(...)jest burak upieczony w piekarniku, ale w zastępstwie i ten ugotowny da radę. Przepis na idealny klasyczny hummus zapraszam tutaj . Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak 1-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki tahini sól, pieprz czarny sezam/ czarnuszka kumin - na czubek noża oliwa Wykonanie: ciecierzycę z puszki dokładnie opłukać na sitku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pasta do pieczywa z buraków i czosnku pochodzi z książki "Super żywność czyli superfoods po polsku" Małgorzaty Różańskiej. Jest to bardzo prosta bo składająca się w sumie z 2 składników głównych (plus dodatki) pasta, a do tego smaczna, tania i zdrowa. Czego chcieć więcej! Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa zamiast, np. masła. Świetnie smakuje na kanapce z dodatkami(...)miód, pyłek pszczeli, które o tej porze roku są szczególnie przydatne... dla każdego! Jedna taka książka jest właśnie do wygrania w KONKURSIE ➨ szczegóły na samym końcu 😉 Składniki: 500 g buraków główka czosnku ( lub mniej) 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego 3 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki soku wyciśniętego z cytyny sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki
Kuchnia MagdaLenyjakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD. Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry(...)wraz z oliwą z oliwek i zyskujemy fenomenalną i elegancką przystawkę. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu np. do confit z kaczki . Carpaccio z buraka Składniki: 4 średnie buraki kawałek sera pecorino oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny
PatiGotujefajny sposób na przemycenie np. dziecku witamin z warzywa, którego normalnie nie jada. Tutaj może stanowić dodatek do soku, a nie główny jego składnik. Ja osobiście preferuję kompozycje: burak, marchew, jabłko burak, marchew, jabłko seler marchew, jabłko burak, seler naciowy, jabłko w sezonie na cytrusy, dodaję jeszcze sok z pomarańczy. Taki sok można dać dziecku do szkoły, samej zabrać(...)wieczorem i wypić rano. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/sok.jpg","recipeIngredient":["5 marchewek\r","1 seler\r","2 jab\u0142ka\r","2 buraki"],"name":"Domowy sok warzywno-owocowy \u2013 z buraka, selera, marchewki i jab\u0142ek","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Warzywa obieramy.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 kroimy
Mieszam w GarnkuZawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz barszcz z pieczonych buraków. Przed Wigilia nie mogła się zdecydować, który przepis wybrać. Na wigilijnym stole pojawiły się oba barszcze. Jeden zrobiłam ja, drugi mój Nass. Ja postawiłam na pieczone buraki. SKŁADNIKI(...)małych buraków Ok. 3 litry wody 2 marchewki Mała seler Korzeń pietruszki 1/3 pora Kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Cukier Ocet Kilka suszonych grzybków Natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Gotujemy esencjonalny bulion (włoszczyznę), 1/2 opalonej nad gazem cebuli, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Gotujemy na maleńkim ogniu-przez
Kopystką po garachDziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna! I wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym(...)piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą (2 porcje) Składniki na kaczkę: 1 pierś z kaczki 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu sól, pieprz Składniki na buraki: 2 czerwone buraki, obrane i pokrojone w cienkie kliny 2 łyżki syropu klonowego
karmelowyzalewając go po prostu zimną wodą. Bazując na wskazówkach z opakowania makaronu, przygotowałam go na potrzeby dzisiejszego przepisu w wersji właśnie "na zimno", zalewając go zimnym sokiem z buraków. Dzięki temu uzyskałam piękny, rubinowy kolor a makaron faktycznie się "ugotował bez gotowania" i to na zimno! Polecam ten produkt, według mnie świetnie nadawać się będzie również jako składnik(...)Beztłuszczowy makaron instant może stanowić zamiennik kaszy, ryżu, czy też zwykłego makaronu do gotowania. Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta oliwa z octem balsamicznym pestki dyni Wykonanie: Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno w folię aluminiową
Garniec Magalieukiszenie się. Pomimo tego - smak i aromat domowego zakwasu wszystko wynagradza :) Składniki: 2 l przegotowanej, letniej wody 2 płaskie łyżki soli, np. morskiej gruboziarnistej 1 kg buraków, np. podłużnych (waga przed obraniem) kilka listków laurowym kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku 5 łyżek soku z kiszonych ogórków Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie talarki (np. za pomocą szatkownicy(...)przegotowanej, letniej wody wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Pocięte buraki ułożyć w kamionce/dzbanku/dużym słoiku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku (wcześniej obranych oraz pokrojonych na mniejsze części). Przygotowane buraki zalać wodą. Na sam koniec wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków. Buraki oraz przyprawy muszą być dokładnie przykryte. Jeżeli coś wypływa, to należy to docisnąć
UgotowaćJeśli czytacie bloga w miarę regularnie, to wiecie, że jestem fanką czerwonego buraka. Ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, ale co najważniejsze fantastycznie smakuje. Piłam już sok z buraka, robiłam zupę krem z pieczonych buraków, dodawałam go do różnych sałatek, ale też jadłam tak po prostu, na kanapkę. Jakimś cudem carpaccio mi umknęło, ale już to nadrobiłam :) Pamiętajcie, buraki(...)super! :) Składniki: 2 czerwone buraki rukola łyżeczka zmielonych orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki oleju łyżka octu balsamicznego pół ząbka czosnku pół łyżeczki miodu sól, pieprz Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Można je upiec przy okazji pieczenia czegoś innego, zaoszczędzimy czas i energię :) Studzimy. Następnie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na talerzu
Czerwona PorzeczkaBuraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem… pół kilograma buraków! Na szczęście nie musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże(...)możemy podzielić je na wiele porcji. Do wykonania użyłam standardowej tortownicy z kominem, lecz ciasto możemy upiec także w dwóch niewielkich keksówkach. Ciasto czekoladowe z burakami: 500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki – ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao (90 g) 6 średnich jajek
Poezja smakukocha buraki łapka w górę! Buraki mogłabym jeść codziennie i pod każdą postacią. Ubóstwiam sok z buraka z dodatkiem cytryny, pieczonego buraka, babeczki buraczane, podsmażane buraczki, pierogi z pieczonymi burakami, burgery buraczane... Wszystko z dodatkiem buraka smakuje po prostu lepiej! Jeśli boicie się burak to od razu Wam mówię, że nie potrzebni! Burak w smufisie smakuje pysznie. Nadaje
wegetalerzeUwielbiam buraki w każdej możliwej postaci. Na moim blogu pojawiły się już babeczki, sałatki, makarony i barszczyk z użyciem buraków (przepisy znajdziecie >TUTAJ< ), a tym razem przedstawiam Wam zupę krem z buraków z nutką pomarańczy. Choć pieczenie buraków trwa dość długo, ta zupka jest warta czekania! Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 1 łyżka domowego koncentratu(...)bulionu warzywnego ) - 700-750g buraków - 2 cebule - sok z 1 pomarańczy - skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 ząbki czosnku - 3 gałązki majeranku - 3 gałązki tymianku Buraki myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Kroimy na pół (jeżeli mam małe buraczki), ćwiartki lub ósemki. Każdy kawałek zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz!) i układamy na blasze. Pieczemy
Be Fit Be StrongDzisiaj przepis na czerwone pesto z buraka. Szybkie i łatwe doskonale sprawdza się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :) Pesto z buraków Przepis na słoiczek - 250 g Potrzebujemy: 2-3 średniej wielkości buraki 1 ząbek czosnku garść orzechów nerkowców 1 łyżka(...)oliwy pieprz i sól Przygotowanie: 1. Buraki dokładnie myjemy. Następnie możemy je ugotować lub upiec. Obydwie czynności są czasochłonne, więc musimy się liczyć, że zajmie to 3-4 godziny. Ugotowane buraki będą miały w sobie więcej wody i mogą być bardziej słodsze, a upieczone będą miały intensywny buraczany smak. 2. Ugotowane lub upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy
Bananowe PoleDzisiaj super koktajl, o kolorze tak pięknym, że aż szkoda pić ;) - 1 granat , razem z białymi skórkami, - 1 surowy burak, - 2 słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej konsystencji(...)Vitamix 1-3-10 turbo i dobra minuta blendowania, żeby pesteczki granatu dobrze się zmieliły, ale warto :) Moje dzieci niestety wyczują buraka na kilometr i nie chciały tego pić, ja wciągnęłam ten litr sama na 2 razy i muszę powiedzieć, że smak super! ale - jeśli ktoś ma słabsze ciśnienie krwi, niech nie pije tak dużo na raz, bo burak obniża
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE