burak - 4917 przepisów (strona:22/328)

Barszcz czerwony czysty na zakwasie 209

buraczany. Na domowym zakwasie , bez octu czy kwasku cytrynowego. W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków. Pełen aromatu czosnku i majeranku. Niezbędny na wigilijnym stole. Składniki: 1 kg buraków; 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony ; 2,5 litra zimnej wody; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 łyżka cukru; 1 łyżeczka(...)włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia. Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Czonek obrać i pokroić każdy ząbek na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości. Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć pokrojone

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 222

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym...Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego.Całość o słodko-kwaśnym posmaku.Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek.Smakowity w towarzystwie krokietów.Polecam! Składniki:1,5 kg czerwonych buraków;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka majeranku;125 ml domowej roboty soku malinowego;2,5 litra zimnej wody(...)ząbki czosnku;2 - 3 łyżki octu;Sól;Pieprz.Ewentualnie łyżeczka białego cukru.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować

Gospodyni Miejska
Coleslaw z burakiem i kukurydzą 90

Coleslaw z burakiem i kukurydzą to propozycja na smaczną, tanią i łatwa do przygotowania surówkę do obiadu. Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy(...)soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji z burakiem i kukurydzą. PRZEPIS COLESLAW Z BURAKIEM I KUKURYDZĄ Składniki Coleslaw z burakiem i kukurydzą: ćwierć główki kapusty białej 2-3 buraki 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól himalajska 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej z ostropestu Jak zrobić Coleslaw z burakiem i kukurydzą: Najpierw

Dorota Smakuje
Spaghetti z pesto z buraków 106

Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze i lekko słodkawym smaku. Słodki smak buraków przełamany jest wyrazistym smakiem sera cheddar oraz ostrym smakiem czosnku. Całość dopełniają ziarna słonecznika. Takie pesto jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i zdrowe(...)Składniki: Pesto: 2 duże buraki  2 ząbki czosnku 40 g twardego sera, np. cheddar 3-4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti 1 pęczek szczypiorku ziarna słonecznika twardy ser żółty, np. cheddar Wykonanie: Pesto: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki

Kuchnia MagdaLeny
Prześniak – ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 89

jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki pszennej(...)zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mleka Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam i starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam mak. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody do ciasta. Zagniotłam ciasto. Wyrabia się

Pieprzyć z Fantazją
Plastry wołowiny z marynowanym burakiem, truskawką z bazyliowym majonezem 114

Pieczony rostbef z sałatką z buraków z truskawkami i majonezem bazyliowym przygotowaliśmy pod okiem  Agaty Wojdy, podczas warsztatów zorganizowanych przez  Niemiecki Instytut Wina   750 g oczyszczonego rostbefu, marynata do mięsa : kilka gałązek rozmarynu, 1,5 główki młodego czosnku, pieprz młotkowany (może być grubo mielony) sól wędzona, 3 łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych buraków(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni na około 15 -20 minut, aż będą rumiane. Sałatka z buraków : Buraki i szalotki pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski. Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, włożyć do garnuszka i redukować na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Gorącym

królestwo garów
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 104

smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki, ale wyszukany obiad, to mam dla was przepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie. Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami   Składniki na rostbef z burakiem i truskawką 1,5kg oczyszczonego rostbefu marynata do mięsa: 3 główki młodego czosnku w łupinie porozdzielany na ząbki, 3 cm kawałek świeżego(...)imbiru, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki miodu grzanki upieczone w piekarniku z bochenka chleba sól wędzona 2 niewielkie pęczki ugotowanych młodych buraków – obranych i pokrojonych w plasterki 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki i obranych pół litra soku jabłkowego 150 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe kawałek kory cynamonu 10 truskawek pokrojonych w plasterki jajko 350 ml oleju łyżeczka musztardy

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z komosą ryżową i burakiem pieczonym 135

Sałatka z bogatą w białko, bezglutenową komosą ryżową, słodkim burakiem pieczonym, soczystą, aromatyczną gruszką i słonymi oliwkami. Kontrast smaków, pyszne połączenie. Sałatka jest zdrowa, sycąca na długo, dodająca energii, bogata w żelazo, wapń, witaminy. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I BURAKIEM PIECZONYM Składniki na sałatkę z komosą ryżową i burakiem pieczonym: 1/2 szkl komosy ryżowej sól 1 łyżka oliwy(...)oliwek 2 buraki pieczone – zobacz wpis Jak upiec buraki 2 gruszki dojrzałe, słodkie o twardym miąższu 1/2 szkl oliwek zielonych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do sałatek bio – zobacz przepis na domową przyprawę 2 łyżki delikatnego w smaku oleju tłoczonego na zimno np z orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić sałatkę

Dorota Smakuje
Kopytka z buraków i kaszy jaglanej 112

Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Thermomix. Thermomix Przepisy Składniki: 150 g buraków ugotowanych i obranych 150 g kaszy jaglanej 400 g wody 50 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g orzechów włoskich sól i pieprz do smaku szczypta tymianku Thermomix przepisy. Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy. Miksujemy czas 20s/obr.8. Orzechy(...)przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę. Wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas 15 min/temp. 90/obr.1. W tym czasie obieramy buraki i kroimy na 4 części. Kaszę pozostawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy buraki, miksujemy czas 20 s/obr.8. Jeżeli po tym czasie zostały nam kawałki buraka na ściankach naczynia, zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie czas 10s/obr.8. Dodajemy pozostałe

Themo przepisy
Kwaszonka z buraków 164

Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew. Pomaga w leczeniu niedokrwistości, obniżaniu cholesterolu, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, poprawia odporność. To tylko kilka zdrowotnych właściwości tego świetnego napoju, dlatego warto kisić buraki. Pamiętajmy jednak, aby to były buraki z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego gospodarza. Muszą być wolne od oprysków chemicznych. (function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -2 kg buraków -kilka ząbków czosnku -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -3 l zimnej przegotowanej wody -3 płaskie łyżki soli Buraki dokładnie umyć i bardzo cienko obrać. Pokroić w plasterki. Układać ściśle

Kulinarne przemyslenia
#24 Chłodnik z buraka 175

jest bardzo ciepło. Jako że jestem osobą, która często narzeka, gdy jest za gorąco, uwielbiam chłodne potrawy i przekąski. Dlatego gdy jeszcze nie ma botwinki w sklepach, postawiłem na buraki i zrobiłem pierwszy w tym roku chłodnik. Chłodnik jest świetnym rozwiązaniem, gdy w lodówce mamy pozostałości z nabiału np. maślanki, kefiry, mleko, jogurty... Na 6-7 porcji potrzebujemy: 3 duże(...)buraki* pół zielonego długiego ogórka lub kilka gruntowych 7-8 rzodkiewek pęczek szczypiorku pęczek koperku litr produktów mlecznych (w moim przypadku jogurt, maślanka i mleko) 1,5 szklanki wody sól, pieprz  * Buraki możemy kupić surowe i ugotować. W tym wypadku buraki dokładnie myjemy, zalewamy wodą w garnku tak, aby były przykryte i gotujemy do momentu, aż przy wbijaniu widelca

Taste of imagination
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1172

Wigilijny barszcz to jedna z potraw, którą mogą cieszyć się wszyscy członkowie rodziny, nawet ci najmłodsi. Nie trzeba dodawać do niego sztucznych dodatków czy koncentratów. Wystarczą nam warzywa i buraki. Taki barszcz będzie miał wyrazisty buraczany smak, a aromat przypraw wypełni wam cały dom. Przygotowanie barszczu zaczynamy dzień przed Wigilią. Przed podaniem wystarczy go zagrzać i ostatecznie doprawić. Uszka zamiast(...)znajdziecie też przepis, jak przygotować barszcz wigilijny barszcz dla niemowlaka wprowadzając tylko drobne modyfikacje. Taki barszcz będzie mogło skosztować nawet 6 miesięczne dziecko. Składniki na barszcz czerwony: 5 dużych buraków 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera kawałek pora (około 15 cm) 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka octu winnego

Dieta bez mleka
Szwedzka sałatka z buraków i köttbullar kanapka 177

nadzieję, że jesteście głodni! Mam dla Was dzisiaj dwa przepisy. Pierwszy to szwedzka sałatka z pieczonych buraków, a drugi köttbullar kanapka, do której koniecznie jest potrzebna sałatka z buraków. Obok świątecznych przetworów z kapusty buraczana sałatka ma swoje stałe miejsce w świątecznym menu. Bardzo lubię pieczone buraczki. Są o wiele lepsze niż te gotowane. Piekę je w mundurkach, obieram(...)mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną . Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań. Szwedzka sałatka z buraków Składniki: ½ kg buraków 2 łyżki octu balsamicznego, czerwonego sól do smaku 150 g majonezu 50 g żurawiny 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Nastaw piekarnik na 175ºC i piecz buraki

codojedzenia
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 137

prawa z niczym konkurować, ale zatrzymajcie się na chwilę i kuknijcie na tę propozycję. Też barszcz, też uszka...  Jeśli nawet nie wykorzystacie pomysłu na krem z pieczonego buraka (przynajmniej nie na święta😜), to nad samymi uszkami przystańcie na chwilę, bo powiadam Wam, że są nieziemsko smaczne i do zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym(...)wiedziała kilka lat temu, no dobra- kilkanaście, że ma w sobie ogrom żelaza, które pomoże wyjść z anemii, to uwierzcie- wolałabym jeść ten krem niż pić sam sok z buraka lub faszerować się tabletkami. Dlatego #OlejKonwenanse, zerknij na przepis, a później zrób. Najlepiej jedno i drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju

Kuchnia w czekoladzie
Sandacz z patelni z kaszą gryczaną i buraczkami 193

Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego skórka praktycznie nie ma łusek (łatwo go oczyścić i przygotować) i świetnie nadaje(...)się do smażenia, tworząc chrupiącą skorupkę przy delikatnym i soczystym białym mięsku. Rybę przygotowaną w banalnie prosty sposób podaję z dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g filetu z sandacza ze skórą 80g kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem) 100g pieczarek

Dietolog