Chłodnik z botwinką 186pęczek botwinki 2-3 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1 litr maślanki sól, pieprz 1. Z botwinki odcinamy łodygi. Liście i buraki gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy. 2. Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach
Szefowa kuchni
Zakwas buraczany 143Blueberry Corner by "jagodzianka" Buraki to jedne z moich ulubionych warzyw. Zakwas buraczany to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Tak jak wszystkie kiszonki, … Przeczytaj cały artykuł Post Zakwas buraczany pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Barszcz Czerwony 202będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli mamy
Mama Gotuje
Czerwony Barszcz Zabielany 239zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie
Mama Gotuje
Schab otulony Szynką Parmeńską z RÓżOWĄ Sałatką 350porcji 5 plastrów ( ok 40 dkg)schabu bez kości 5 plasterków szynki parmeńskiej 5 łyżek musztardy miodowej kilka gałązek świeżego tymianku 1 limonka 10 ziemniaków 3- 4 buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy musztardą
Luźna Kuchnia
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 198polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól
Food Square
sałatka z buraczków konserwowych 317cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie w drobną kostkę kroimy buraki, cebulę, jajka oraz ogórka. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natkę pietruszki i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika
Domowy Smak Jedzenia
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 263kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Piec 15- 20 minut. Karmelizowane buraczki 6 małych buraczków 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego Buraki umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody lub na parze. Odcedzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Na patelni skarmelizować miód, dodać tłuszcz. Doprawić octem balsamicznym. Na patelnię dorzucić buraczki, wymieszać. Gotować razem
Pełny talerz
Sieję poplon 219koniec prażenia dodajemy kilka kropli sosu sojowego- nie za dużo, żeby nie zrobił się za słony. Liście myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W misce mieszamy sałatę, buraki i rukolę z sezamem. Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień
les mirabelles
Śledź w burakach 217Zapraszam na konkurs, rozdaję zaproszenia do teatru [ klik ] Jak pisałam wcześniej ze śledziami jeszcze nie skończyłam a więc dziś śledź w burakach. Jest to sałatka warstwowa, pewnie dobrze znana wszystkim a to moja wersja. Zapraszam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Pyszny czerwony sok 275Składniki 2 buraki czerwone 3 pomarańcze 3 marchewki 2 jabłka Wykonanie
w mojej kuchni
Makaron Soba w buraczanym pesto 242Mam dzisiaj dla Was wyjątkowe danie. Optymistycznie kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu. O niebanalnym smaku. Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie.Makaron Soba
Dzieje kuchennej Wiewióry
Salatka obiadowa z buraczkow, korniszonow, z koperkiem 434Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, taka jesienno zimowa!Sałatka obiadowa z buraczków, korniszonów, z koperkiem1 duży burak, upieczony1 por, biała część4 spore korniszonypół pęczka koperkusok z połowy cytrynyłyzka oliwysól
Dzieje kuchennej Wiewióry
Botwinka pasteryzowana na zimę 269ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy
Kuchnia domowa Ani
Buraczki w zalewie octowej 232gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody.Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem (klik) i z dodatkiem papryki (klik).Smacznego
Kuchnia domowa Ani