burak - 4917 przepisów (strona:185/328)

Buraczane brugery z aioli 259

Wprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką

Gotuj z Blue Raven
Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym 233

pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z  cytryny, żeby buraki nie straciły koloru i gotujemy przez 3 minuty. Liście i łodyżki botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd

Kulinarne przygody Gatity
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 201

cebulą :)   Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze myjemy, łodygi kroimy w drobną kostkę a korzenie tarkujemy na tarce z dużymi oczkami (do pracy z burakami najlepiej używać rękawiczek kuchennych). Umieszczamy w garnku z zimną wodą i zaczynamy gotować czas ok 1h (gotujemy bez przykrycia). Następnie ostudzamy wywar ( najlepszym rozwiązaniem jest nalać zimną wodę

Niezły Młynek
Mięso pieczone z warzywami 222

mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy

Olikowa kuchnia
W paprykowej kruszonce 347

połowy cytryny Kruszonka:  - 1 papryczka chili - 1 papryczka pepperoncini - 1 papryczka jalapeno - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków  -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon  Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin

Sajkofanka smaku
Mini batony z nerkowców a’la sernik waniliowy/tarta malinowa – Dobra Kaloria 182

innymi naturalnymi aromatami (0,3 %). Tarta malinowa – orzechy nerkowca (39 %; orzechy, mączka, miazga), rodzynki (28 %), daktyle suszone, chrupki komosowe (mąka z komosy ryżowej, błonnik z cykorii, sok z buraka w proszku), malina liofilizowana (1 %), naturalny aromat. Masa netto: 102g (6x17g) Wartości odżywcze: Sernik waniliowy – (1 batonik)17g/ 76 kcal, tłuszcz – 3,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6g, węglowodany

Candy Pandas
Kiszona papryka chili 117

Czasem także wzbogaconych o składniki, które zdobyły sobie na Ukrainie uznanie całkiem niedawno. Wbrew temu, co wielu osobom mogłoby się wydawać, kuchnia ukraińska, to nie tylko ziemniaki, kapusta i buraki. To przede wszystkim bogactwo sezonowych warzyw przyrządzanych na setki sposobów, aromatycznych ziół, pożywnych zup, jak słynny na całym świecie barszcz, chleby na zakwasie, pierogi,wspaniałe ciasta i oczywiście mięsa

Cztery Fajery
Dieta podczas kuracji detoksykacyjnej 120

wiele zalet. Jest naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwutleniaczem, który pomaga chronić organizm przed wirusami i starzeniem się! Najlepiej spożywać je świeże i w całości, aby uzyskać wszystkie ich zalety. Burak. Zapewnia trwałą ulgę dla pęcherzyka żółciowego i poprawia zdrowie układu pokarmowego. Ponadto, usuwa toksyny z krwi. Jabłko. Bogate w pektyny, błonnik, który oczyszcza układ trawienny i krew, jabłka pomagają oczyścić

ProstePesto.pl
Koktajl owocowy z antyoksydantami 126

produktach: fioletowe owoce: borówki, jagody, winogrona, aronia, czarna porzeczka, jeżyna czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa: m.in. dynia, marchewka, mango, czerwona porzeczka, morela, cytrusy, papryka, pomidor, malina, truskawka, jabłko, burak zielone warzywa i owoce: szpinak, jarmuż, natka pietruszki, brokuł, agrest, suszone owoce: morele, śliwki, żurawina, dzika róża, jagody goji, jagody acai, figi gorzkie kakao oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy

Wiszniówka
Chłodnik litewski 104

Najlepszy chłodnik to taki, który jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu, czyli chłodnik litewski. Jest to idealna na upał zupa przygotowana z botwinki z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczne przepisy na surówki 107

czego tylko będziecie mieli ochotę. Zastanawiałam się jak ugryźć to zestawienie, żeby nie wrzucać tutaj parunastu przepisów. Ograniczę się więc tylko do tych klasycznych. I pominę nawet te z buraków, które zdecydowanie włożyłabym do kategorii sałatek. 1. Surówka z marchewki i jabłka Składniki: 3 większe marchewki 1 duże jabłko 3-4 łyżki śmietany 12% łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru

Kardamonovy