buraczki - 4888 przepisów (strona:262/326)

Koktajl z grejpfrutem, jarmużem i burakiem 131

czerwony burak 1 cm imbiru 150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg 200 ml wody + dodatkowa porcja wg uznania szklanka kostek lodu Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, grejpfruta, buraczka i imbir obieramy ze skórki.  Do kielicha miksującego wkładamy liście jarmużu, pokrojone na mniejsze kawałki grejpfrut, burak i imbir, wrzucamy kostki lodu i dolewamy 200 ml wody. Całość miksujemy

Tajemnice Smaku
Surówka z pieczonych buraków 204

Surówka z pieczonych buraków Surówka z pieczonych buraków Dziś polecam Wam pyszną surówkę z pieczonych buraków. Prosta, zdrowa i taka pyszna Tą surówką zajada się u

Słodkie okruszki
BARSZCZ Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOCZEWICĄ 150

Rozgrzewający, sycący barszcz czerwony z dużą ilością korzeniowych warzyw, pieczonymi burakami oraz soczewicą z puszki.  Ugotowałam go na bulionie warzywnym ( jeśli nie mamy domowego bulionu

cool and minty
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z POMIDORAMI I CZERWONĄ SOCZEWICĄ 140

Jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Pełna warzyw, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na przeziębienie, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciężkiego, a potrzebujemy

cool and minty
Zakwas z buraków czerwonych 121

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów”

Tajemnice Smaku
Kulinarnie w Zakopanem 122

mamy po co do domu wracać Oczywiście ze słoiczkiem żurawiny błotnej. Wędzone serki zainspirowały nas do eksperymentów kulinarnych i powstało, tu na miejscu kilka smacznych dań : Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem , Scypek z karmelizowanym ananasem Rukola z góralskim scypkiem i gruszką Sałatka Frisee z góralskim serkiem scypkiem Pod wpływem zimowej i góralskiej atmosfery, namówiliśmy się

Tajemnice Smaku
Babeczki czekoladowe z buraczkiem, kremem mascarpone i pudrem z buraka 135

Babeczki czekoladowe z buraczkiem, kremem mascarpone i pudrem z buraka Uwielbiamy buraki pod każdą postacią i chętnie je dodajemy nawet do wyrobów na słodko. Tym razem wykorzystałyśmy je do czekoladowych muffinek. Dzięki dodatkowi buraka są wilgotne i aromatyczne. Zróbcie eksperyment i nie zdradzajcie domownikom dodatku tego tajnego składnika. Jeśli odgadną, że to burak obiecajcie nagrodę… kolejną babeczkę Składniki BABECZKI

Tajemnice Smaku
Sałatka z wędzonym serem kozim, burakiem i borówkami 151

jako półprodukt do sałatek. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Idealny na grilla lub na ognisku.”* Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana z podsmażonym i jeszcze ciepłym wędzonym serem…. pyszności. Aby jednak wszystko dobrze smakowało ważne jest, abyśmy ser obsmażyli tuż przed podaniem sałatki. Kiedy wędzony, smażony ser przestygnie

Tajemnice Smaku
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą 107

Przepis na ten chlebek znalazłam w książce Yotama Ottolenghi “Prosto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 105

Chłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir

Tajemnice Smaku
Kiszona kalarepa z burakiem 162

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista

Tajemnice Smaku
Wytrawna orkiszowa tarta – galette – z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą 160

Rustykalna tarta gallete to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki,  a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać

Tajemnice Smaku
Jak pasteryzować słoiki 213

Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buraczany kotlet mielony 130

okazji pokazania Wam przepisu na pyszny sok z buraka pisałam o prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Do przygotowania soku wykorzystałam surowego buraka, dlatego dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem smażonego buraczka. Tradycyjnie buraki na obiad kojarzone są z surówką - zazwyczaj jemy buraki zasmażane, czasem z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Ja dziś pokażę inny sposób przemycenie ich w obiedzie - przyda się zwłaszcza

Z notatnika dietetyka
PLACUSZKI JARMUŻOWE - ZDROWA PRZEKĄSKA /DRUGIE ŚNIADANIE DLA DZIECKA 179

Lubią zgłodnieć między śniadaniem a obiadem. Wolę mieć na tę okazję w rezerwie takie oto placuszki. Nie zawsze "pakuję" w nie jarmuż. Często ich składnikiem jest dynia, cukinia lub buraczek. Dziś jednak postanowiłam przemycić dzieciom porcję zieleniny. Dodałam tez kurkumę- przyprawę, która powinna gościć w codziennym menu, bo ma właściwości antywzapalne, wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje poziom cukru we krwi

Jeść, by żyć w zdrowiu