buraczki - 4888 przepisów (strona:255/326)

Współpraca z Primavika 199

zawierała takie oto produkty dla wegetarian. *śmieję się pod nosem, że to będzie bezmięsna  współpraca ! -ketchup bez cukru dla dzieci -masło sezamowe słodzone agawą -masło orzechowe z kokosem -buraczki pychotka -hummus naturalny -pasztet meksykański -pasztet warzywny z cieciorką -pulpety w sosie pomidorowym -masło orzechowe -paprykarz z kaszą jaglaną -tahini naturalne -musztarda łagodna -strogonow -sznycelki a la cielęce -gulasz

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa botwinka 193

Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liscie botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 209

misce i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Botwinkę płuczemy, odcinamy końcówki. Małe buraczki kroimy drobno w kostkę, a resztę botwinki (łodyżki i liście) kroimy w 2 cm kawałki. Czosnek miażdżymy i przez chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do niego botwinkę i smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 218

bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone  w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w  drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz drobiowy 473

oraz keczup  Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami.  Mięso można było pokroić drobniej. To danie wszystkim bardzo smakowało :) Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso na obiad

Proste Potrawy
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 193

lepiej zrobić sos salsa. Ewentualnie sos doprawić tymi samymi ziołami co farsz.  Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała

Proste Potrawy
Schabowy w panierce z borowików 200

bełtamy jajko, w blenderze blendujemy grzyby. Kotlety panierujemy w jajku następnie w grzybach. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej ze stron. Można podawać z sałatką z buraczków idealnie się razem komponują :)  Smacznego

Niezły Młynek
Brownie z buraków 201

Już raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą, dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao

Z miłości do słodkości
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 365

wodą, ale nie jest to konieczne. Kluski gotowe! 11. PODANIE: ciepłe kluski przekładamy na talerz, nakładamy mięso i polewamy pozostałościami sosu. Dla urozmaicenia można podawać do tego gotowe konserwowe buraczki. OM NOM NOM! Post WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Schab peklowany parzony 357

przez kolejne 5 minut, zostawiamy schaby aż płyn ostygnie. Wyjmujemy schaby, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Schab idealny na kanapki, jako zimna przekąska z zimnymi sosami, chrzanem, buraczkami, czy borówkami.  Pokrojone plastry schabu można zalać klarowaną galaretką. The post Schab peklowany parzony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 280

stopni, na 20-25 minut. Zrobione! :) Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą polaną jogurtem naturalnym ze szczyptą pieprzu

My Culinary Art
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami 3481

nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami

Kolizje Smaków
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 254

omlet wystarczył na obiad dla 2 osób;) Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: 675 g liści boćwiny (u mnie 2 pęczki botwiny, bez łodyg i małych buraczków) 4 łyżki oliwy 1 duża cebula pokrojona w plasterki (u mnie czerwona) 5 jajek (ja dałam 6) sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Liście boćwiny kroimy na wąskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 207

Składniki: 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli łyżka posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa 4 duże jajka parmezan Przygotowanie: Odetnij liście botwinki od buraczków. Dokładnie je umyj i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś 2-3 minuty po czym dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Buraczki z papryką 191

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych(...)Cebule obieramy i też szatkujemy. Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę.  Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu. Do robienia zalewy polecam przygotować własny  ocet z jabłek

prawdziwe jedzenie