buraczki - 4888 przepisów (strona:254/326)

zupa botwinkowa na maśle z jajkiem... 184

proc - ile potrzeba, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, masło 1/4 kostki liście botwinki z łodyżkami dobrze wypłukać, pokroić na kawałki większe i w garnku na maśle je poddusić buraczki obrać i pokroić na plastry, dodać włoszczyznę opłukana i zalać wodą zagotować, gotować z 25 minut dodać podduszoną na maśle botwinkę, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 208

odlać, wlać teraz odpowiednią ilość wody i zagotować wsypać ziele i liście i gotować z 40 minut pod przykryciem wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tropikalna burza 243

pyszna herbatka od Skworcu! W jej składzie znajdziemy prawdziwy bilet na tropiki! Składniki:   · kawałki jabłka, · kawałki dzikiej róży, · ananas kandyzowany, · kawałki banana, · skórka pomarańczy, · kawałki buraczków. Herbatka ma działanie rozgrzewające powiedziałabym, ma wspaniały i głeboki smak, kolor pozwala pozytywnie myśleć. Zimno jest i mglisto. Taka herbatka to doskonały sposób na poprawę humoru ! Smacznego i polecam...szczególnie teraz

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie pod pierzynką 307

każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;)))Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie;Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy

Anioły w kuchni
Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 194

wlać śmietankę, dodać koperek i  przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami

Anioły w kuchni
Chłodnik litewski 606

posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym

Anioły w kuchni
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 246

środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać do szkoły

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 266

Ziemniaki ugotowane starte na tarce,2. Śledzie pokrojone w paski,3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną,4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu,5. Buraczki ugotowane starte na tarce, dobrze osączone,6. Śledzie pokrojone w paski7. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną8. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu9. Marchewka ugotowana

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 186

topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec  dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką,  przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kiszonych buraków 221

kiszonych buraków :) Składniki: kiszone buraki mix sałat ocet balsamiczny gomasio Buraki ścieramy na tarce do talarkowania lub kroimy w cienkie plasterki. Sałaty układamy dookoła talerza, na środku układamy buraczki. Polewamy octem balsamicznym i posypujemy gomasio. Smacznego

chwile dla mnie
Sałatka z grillowanymi szparagami 240

Składniki: szpinak, jarmuż lub mix sałat szparagi olej ryżowy, kokosowy lub oliwa z oliwek pestki słonecznika, dyni siemię lniane złoty len czosnek rzodkiewki pomidory ocet balsamiczny mogą też być buraczki kiszone albo pieczone Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Szparagi gotujemy chwilę w osolonej wodzie (ok.3 min.), po czym przekładamy na grilla elektrycznego lub patelnię do grillowania by odparowały wodę

chwile dla mnie
Kotlety mielone z marchewką 187

formować owalne kotleciki,lekko spłaszczyć,na środek mięsa kłaść po kawałku marchewki,dobrze skleić kotleta,smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami

Kuchnia Danusi
Karczek duszony w sosie własnym 257

złoty kolor. Przełożyć mięso do garnka, podlać wrzącą wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, zagęścić sos mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi

Kuchnia Danusi
Przez "Różowe Okulary", czyli Owsianka Buraczano- kokosowa 175

różowo- czerwonej barwy(buraka), ale zapewniam was, że było przepysznie. Pewnie większość z was kojarzy to warzywo tylko z wytrawnymi daniami, dlatego postanowiłam obalić ten stereotyp i nadać  buraczkowi nowe oblicze. Ja połączyłam go z serkiem kokosowym i to był strzał w dziesiątkę. Smak kokosa i delikatna słodycz buraczka wspaniale się ze sobą połączyły. Niestety rano wpadł

Kuchenny Skrawek Nieba
Mięsa 240

mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami

Aga w kuchni