buraczki - 4888 przepisów (strona:226/326)

Barszcz ukraiński wg Ewy Wachowicz 264

umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić je do wywaru pogotować kilka minut. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać marchew z buraczkami i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy szklankę wywaru liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem 5-7 minut kapustę posiekać i gotować z ziemniakami około 3-4 minuty. Do ziemniaków

Pychotkaaa
Buraczki czerwone z czosnkiem wg Siostry Anastazji 321

Buraczki z czosnkiem do słoika to idealny dodatek do dań głównych. Wystarczy otworzyć słoik i już można je jeść, lub zagotować dorobić zasmażkę dodać śmietanę i wtedy to już totalna bomba smakowa! Czytaj więcej

Pychotkaaa
Sałatka śledziowa z buraczkami 449

popieprzyć. Por przekroić na pół, umyć i pokroić drobniej pierwszą połówkę. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Majonez rozsmarować na ziemniakach. Ugotowane buraczki obrać, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki

W kuchni u Moniki
Barszcz ukraiński 148

mięso i gotujemy do miękkości, w międzyczasie zbierając powstające szumowiny. Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z buraczkami. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy do zupy Vegetę oraz cebulę i starte warzywa (prócz buraków). Buraki dokładamy

MyCookBook.pl
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 164

będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI   oraz  BURACZKAMI

pieprzny smaczek
Kopytka 175

propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z sosem lub skwarkami,  ale też są dobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni.  Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły

W kuchni bez szafek
buraczki z cukinią 137

skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem wymieszałam z dodatkiem soli, cukru, octu i oleju

Darcia w kuchni
Gęsia pierś pieczona z majerankiem, rozmarynem i czosnkiem 187

chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina! Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z pęczakiem 238

niewielkiej ilości bułki tartej  i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

bistro mama
Jabłkowe przetwory 206

Uwielbiam spiżarnię pełną przetworów, które tylko czekają, aby coś z nich wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa buraczkowa 180

zetrzeć na tarce buraki. Gdy warzywa będą miękkie dodać buraki i 3 łyżki octu. Ocet pięknie nadaje pikanterii oraz powoduje, że buraki nie robią się bladopomarańczowe. Gotować zupę, aż buraczki zmiękną. Doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Podawać posypaną koperkiem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 986

wsuwamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C , przez około 60 minut , bez termoobiegu , gdyż może popękać . Po tym czasie jest gotowy , można podać na gorąco z ziemniaczkami i buraczkami tartymi , lub wystudzić , włożyć na noc do lodówki , a drugiego dnia kroić jak wędlinkę na kanapki i tak lubię najbardziej Smacznego ! Post Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka

Ogrodnik w podróży
Sałatka z buraków 240

Wspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację.  Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować

Kuchnia Danusi
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 186

świetną polędwiczkę duszoną w grzybach i winie. Kolor jest dość ciemny jednak niech to Was nie zraża, jest przepyszna i rozpływająca się w ustach.  Do tego kopytka, buraczki zasmażane , winko i  wykwintny  obiad lub kolacja jak znalazł.  Składniki:  ok 500 g polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula  garść suszonych grzybów

Niezły Młynek
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 194

Gryczana to obok pęczaku moja ulubiona kasza. W dzieciństwie byłam niejadkiem, ale jednym z niewielu dań, które jadłam bez marudzenia były cieniutkie bitki w sosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka

Kulinarne Inspiracje