buraczki - 4888 przepisów (strona:222/326)

BABECZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 329

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Kasza gryczana – moja ulubiona. Do wszystkiego. Tym razem w formie pieczonych małych babeczek. Jak przyjemnie przegryza się je na śniadanie z sosem tzatziki albo buraczkami z chrzanem. Świetnie się sprawdzą na obiad – w towarzystwie sadzonego jaja czy z grzybowym, aromatycznym sosem. Ich wykonanie jest dziecinne łatwe, a ile radości.... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Barszcz ukraiński 228

świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy

Kolizje Smaków
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 169

wyjmij królika i z powstałego wywaru i śmietany zrób sos. Śmietanę przed dodaniem najlepiej zahartować. W razie potrzeby dopraw do smaku. PODAWAJ Z ZIEMNIAKAMI lub kluskami śląskimi i oczywiście buraczkami z chrzanem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 235

pomysłu na sycący obiadek z udziałem karkówki to polecam takie roladki. W mięsko zawinęłam warzywka z własnych przetworów - kiszone ogórki oraz paprykę konserwową. Roladki podałam z kluskami śląskimi i buraczkami . składniki: ok 1 kg karkówki 2-3 kiszone ogórki 4-5 kawałków papryki konserwowej musztarda sarepska lub delikatesowa 3/4 l gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe olej

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z buraków z nutką pomarańczy 228

skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 ząbki czosnku - 3 gałązki majeranku - 3 gałązki tymianku Buraki myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Kroimy na pół (jeżeli mam małe buraczki), ćwiartki lub ósemki. Każdy kawałek zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz!) i układamy na blasze. Pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 1,5h. Przygotowujemy bulion. Buraki wyjmujemy

Be Fit Be Strong
Medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym 227

ogniu ok. 40 minut. Mięso wyjmujemy a bulion możemy wykorzystać do ugotowania dowolnej zupy. Kroimy na grube medaliony. Polewamy sosem koperkowym i gotowe. Dobrze smakują z ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Knedlik, czyli czeski knedel. 348

moim ulubionym daniem był Knedlik z pysznym sosem, więc tradycyjnie zamawiałam go bardzo często. I tak też zostało. Pyszna, puszysta buła z aksamitnym, mięsnym sosem i kapusta marynowana z buraczkami to klasyczna pozycja czeskiego menu. Czasami kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste

Rozpustne gotowanie
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 138

ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. Idealna do burgerów, na kanapki albo do obiadu. Ja dodaję do zasmażanych buraczków

KuchcikoweLove
Buraczki z majonezem 216

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Odkąd sięgam pamięcią - w moim domu często gościły buraczki zasmażane oraz te - z majonezem. Kiedyś przyrządzała je moja mama, a teraz ja kontynuuje tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. czerwone buraki cebula majonez cukier (opcjonalnie) sól, pieprz   Ugotować buraki. Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych

Di gotuje
Tani szybki obiad: kotlety jajeczne z ziemniakami i buraczkami na ciepło 180

Często spotykam się z pytaniem o szybki i niedrogi obiad. Proszę bardzo :) Przepis na: kotlety jajeczne z ryżem buraczki na ciepło Przepisu na ziemniaki z koperkiem chyba nie muszę umieszczać :) **zdjęcie ziemniaków zapożyczone ze strony http://healtheatingfood.com

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z buraków i tofu na spodzie z kaszy jaglanej 158

tofu.  Pasta z buraków i tofu: do naczynia miksującego dodajemy 3 buraki i 1/2 opakowania tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek i miksujemy na gładką masę. Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce. Na tartę układamy plastry buraka

Łycha smaków
Botwinka z mleczkiem kokosowym 128

szczypiorek do udekorowania sól, pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki garść żółtej fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką. Jak się zupa zagotuje dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, sól i paprykę ostrą. Przed

Łycha smaków
Zapiekana dynia i buraczki z serem kozim 147

pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki i zapiekamy kolejne 30 min.  Ser kozi mieszamy ze świeżymi ziołami. Krążki dyni układamy jeden na drugim, obok buraczki i ser kozi. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżymi ziołami.  Zdjęcia wykonała Sylwia Waczko:  www.vakophoto.blogspot.com

Łycha smaków
Zrazy 257

również ilość bulionu i uzupełniamy w razie konieczności. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy brytfankę z piekarnika i zostawiamy na kilka minut.  Poddajemy na ciepło np. z pyzami i buraczkami. Smacznego :)                                          Post powstał przy współpracy ze sklepem

Kolizje Smaków
Domowy sok wielowarzywny 184

taki sok przygotować dzień wcześniej, przed rozpoczęciem zabawy i trzymać w chłodnym miejscu. Na zmęczony poranek będzie lepszy niż kawa :) gwarantuję :) Składniki: 5 niewielkich buraczków czerwonych 6 średnich marchewek 4 średnie pietruszki pół średniego selera 1 czerwona słodka papryka 1 mała papryczka chili (opcjonalnie) 1 litr soku pomidorowego sól do smaku Wszystkie warzywa opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna