bułki - 33426 przepisów (strona:862/2229)

PASZTET Z CIECIERZYCY I PIECZAREK 168

cieciorki: SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy z puszki 10 średnich pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka mała cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 jajka 3/4 szklanki otrębów 1/2 szklanki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, chilli cayenne, curry, tymianek  odrobina masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pieczarki podsmażamy(...)oliwie z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie mielimy (lub miksujemy) ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, pieczarki, cebulę, czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajka, otręby, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz. w temp

wege i kropka
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 173

SKŁADNIKI - GOŁĄBKI: główka kapusty włoskiej 2 torebeczki kaszy gryczanej około 15 średnich pieczarek 1 cebula świeżo mielony pieprz, sól papryka czerwona garść natki pietruszki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek do farszu oliwa do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem(...)osobnej misce łączymy wszystkie składniki z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko, bułkę tartą oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty włoskiej łatwo odrywają się od główki - można wrzucać je osobno do garnka z gotującą się wodą a następnie sparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić

wege i kropka
KOTLETY Z BURAKÓW 262

równowagę w żołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus(...)cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować czy wystarczająco dobrze doprawiliśmy nasze danie. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i otręby gryczane. Ponownie dokładnie mieszamy. Z kleistej masy formujemy kulki. Rozgrzewamy oliwę z pestek winogron i smażymy na niej kotleciki.  Proponuję podać je z ziemniakami ugniecionymi

wege i kropka
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ŚMIETANĄ 186

szklanki mąki ziemniaczanej ·        ok. 400 g truskawek ·        śmietana i cukier do podania, lub bułka tarta z roztopionym masłem DODATKOWO: ok. 100 g truskawek śmietana 18 % lub jogurt naturalny masło cukier puder/drobny lub miód PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dobrze przecedzić i ostudzić (można dzień wcześniej(...)Wrzucać na wrzątek i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. Knedle z truskawkami podawać z roztopionym masłem, cukrem i śmietaną. Może być też samo roztopione masło z przyrumienioną bułką tartą. Ja lubię podawać je z musem truskawkowym. Należy truskawki oczyścić i zmiksować na mus, dodając do niego cukier puder, lub miód według upodobań. Smacznego! SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS

Calzonella.com
KLOPSIKI W WERSJI SŁODKO-KWAŚNEJ 140

podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa 3/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz  Wykonanie(...)Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Kulki mięsne układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego wlewamy do rondelka, dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z kurczaka 357

Składniki: filet z kurczaka kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego (gouda, albo edamski) 1 łyżka masła bazylia zioła prowansalskie czosnek (2 ząbki- rozmiażdżone) 1 jajko sól pieprz bułka tarta Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż jak na kotlety. Lekko rozbić. Każdy kawałek wysmarować masłem, następnie posmarować czosnkiem i posypać bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Na każdy kawałek ułożyć plasterek(...)serka żółtego i plasterek szynki. Zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką – u mnie sałata masłowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, śmietaną. Artykuł Roladki z kurczaka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pulpety duszone w młodej kapuście 191

pora, natka pietruszki ) mały pęczek koperku 2-3 listki laurowe ok 1,2 l wody lub bulionu 550 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki sól,pieprz 1 łyżka bułki tartej 150 g parzonego wędzonego boczku bez skóry 1 cebula Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić(...)patelni. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki. Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać. Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać

Monia miesza i gotuje
Krokiety z pieczarkami 210

sól, pieprz Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jaja 2 łyżki oleju sól Panierka: 2 jaja około 1 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Pieczarki czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli(...)olej i sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Domowy pasztet. 181

mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego czosnku  CYKORIA 5 jajek 1/2 szklanki bułki tartej   duża blaszka piekarnikowa Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżką soli aż będzie miękkie, ja mięso gotuję w szybkowarze wtedy ten czas(...)wrzucamy cebulę z wątróbką, dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy na małym ogniu około 25 minut aż zmięknie. Ugotowane mięso i wątróbkę mielimy, ja miksuję wszystko w malakserze. Następnie dodajemy: bułkę tartą, śmietanę,i roztrzepane jajka. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy.Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Dużą blaszkę wykładamy papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Kieszonki z młodą kapustą 690

zimno. 4 plastry schabu 1/2 małej główki kapusty młodej 1 marchewka młoda 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy 1/2 kulki mozzarelli panierka: 1 jajko bułka tarta Plastry schabu  rozbijam, doprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję(...)aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam na pół jak kartkę papieru. Spinam wykałaczkami, obtaczam w rozmąconym jajku, i bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu ,aż schab będzie miękki. Podaję z surówką z kapusty młodej

wesoła kuchnia
Niby gołąbki + film 150

wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej(...)kostkę a następnie szklimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty

Smakowite Dania
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1732

Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki 2. Ugotować(...)ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Artykuł Pierożki ziemniaczane z pieczarkami pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek 201

przepis natrafiłam na blogu  Smak-zdrowia  szukając inspiracji. Składniki: 100g kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 jajko sól pieprz 1-2 łyżki bułki tartej do obsypania kotletów Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą i przelać wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według przepisu na opakowaniu (porcja kaszy na dwie porcje wody). Kasza lubi(...)dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się połączyly. Formować nieduże kotlety i każdy delikatnie obsypać tartą bułką (nie obtaczać). Kotlety smażyć na rumiano na patelni lekko posmarowanej olejem. Odwracać ostrożnie, ponieważ są dość delikatne. Smacznego

kuchnia doski
Pasta z kurczaka gyros na cieście szpinakowym z groszkiem 452

Zazwyczaj  pasty kanapkowe lądują na kromce chlebka lub bułce, taki ich los i przeznaczenie. Ja jednak postanowiłam, iż moja pasta będzie na biszkopcie szpinakowym a na samej górze królować będzie groszek. Takie danie to doskonała przystawka podczas przeróżnych imprez. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek słodkiego ciasta i gdyby nie groszek nikt by się nie zorientował(...)macie zbyt dużą to jeden lub nawet dwa brzegi możecie zrobić z foli aluminiowej, ciasto ma taką konsystencję, że nie wypłynie. Tak wiec foremkę należy natłuścić i wysypać bułką tartą. Białka jajek należy ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki ciasta należy zblendować na gładką masę i dodać do białek, delikatnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 25 minut

Jadło i czytadło
makaron spaghetti ze szpinakiem i klopsikami... 182

Składniki: makaron spaghetti 1/2 opakowania, masło klarowane 2 łyżeczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, bułka czerstwa 1 sztuka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, śmietana 12% 200 ml, woda 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser feta(...)potrzeba mielone drobiowe dobrze wyrobić z jajkiem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, formować małe klopsiki i na gorącym maśle klarowanym smażyć na rumiano usmażone klopsiki odłożyć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaćposiekane ząbki czosnku, kostkę rosołową, dodać umyte liście szpinaku rozdrobnione blenderem, podsmażać bez przykrycia

W Mojej Kuchni Lubię