bułki - 33426 przepisów (strona:862/2229)

PULPECIKI Z MAKARONEM W SOSIE BAZYLIOWYM 180

mocno bazyliowy, a całe danie nabrało wyjątkowego smaku. Nie mogliśmy się nim najeść takie było pyszne 😋  Składniki: Pulpeciki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos bazyliowy: 1/2 pęczka bazylii  1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pesto bazyliowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz(...)Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety zapiekane na ryżu 1134

naczynia żaroodpornego, zapiec i już mamy niezwykle smakowite danie. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: Pulpety: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu średniej wielkości marchew 150 g sera żółtego ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżeczki musztardy(...)kurkuma, pieprz, sól Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpeciki. Ryż mieszamy ze starą na tarce marchewką i wsypujemy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ryżu układamy pulpeciki. Do miski wlewamy bulion, dodajemy musztardę, kurkumę, sól i pieprz. Całość mieszamy i ostrożnie wlewamy

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z ziołowymi klopsikami 153

włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz(...)Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 3) Do miski z mięsem dodać jajko, bułkę tartą (w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt luźna można zwiększyć ilość), przestudzoną cebulę, zioła, słodką paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać (wyrobić), najlepiej dłońmi

Fitsweet.me
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 277

piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą , który idealnie komponuje się z tym daniem. Składniki: 500 g wołowiny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa Evita 1 łyżeczka przyprawy garam masala Evita sól, pieprz olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy, a następnie mielimy. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną(...)kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zmieloną wołowinę umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju, za pomocą pędzelka silikonowego i układamy szaszłyki. Smażymy około 2 min. z każdej strony, a następnie układamy

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak z pieczarkami i parmezanem 195

tego zapiekane ziemniaczki czosnkowe. Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej parmezan - 1-2 łyżki startego sera dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C  - opcja grill. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki - gotuj 10 min od momentu(...)Kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 szt.) - mięso zamocz w rozbełtanym jajku, dopraw papryką i przyprawą do kurczaka a następnie obtocz w bułce tartej. Odcedź ziemniaki, przełóż do naczynia żaroodpornego - dopraw pieprzem i tymiankiem, zapiekaj (bez przykrycia) 15-20 min. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. W tym czasie pokrój pieczarki

Alutka-Gotuje
makaron zapiekany drobiowo-paprykowy... 147

rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona 3 sztuki, pomidory 3 większe, ugotowane mini marchewki mrożone 1/2 opakowania, ugotowana fasolka szparagowa z tartą bułką 15 dag, sos pomidorowy 1 opakowanie, woda 3/4 szklanki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - do smaku, jogurt naturalny 4 łyżki, ser żółty salami 15 dag cebulę pokroić(...)sosu makaron ugotować w nie osolonej wodzie 6 minut, wylać na sitko wsypać do naczynia żaroodpornego makaron, dodać wywar, dodać jogurt, kawałeczki sera żółtego i fasolkę szparagową z tartą bułką(została z poprzedniego obiadu), wymieszać zapiekałam w urządzeniu w 200 C na termoobiegu 10 minut, podobnie w piekarniku nagrzanym na 200 C i termoobieg 15 minut, bez termoobiegu w piekarniku

W Mojej Kuchni Lubię
Diabelski schab w panierce 220

przygotowany schab często gości na naszym stole. Przepis jest niezwykle praktyczny, gdyż mięso może sobie trochę poleżeć w marynacie. Po usmażeniu jest pyszne i kruche. 1 kg schabu bułka tarta smalec do smażenia Martnata: 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka pieprzu           Mięso pociąć na niezbyt(...)następnego dnia. W oryginalnym przepisie mięso leży w marynacie 2 do 3 dni, ja zazwyczaj przygotowuję z dnia na dzień. Bezpośrednio po wyjęciu z marynaty panierować kotlety w bułce tartej, po czym usmażyć na smalcu na złoty kolor

Praktyczna pl
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i gorgonzolą 142

wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 - 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 suszone pomidory z zalewy 1/2 czerwonej cebuli około 50 g sera gorgonzola jajko bułka tarta Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w piórka. Na kurczaka kładziemy plasterek szynki, na to cebulę, ser i pomidorki. Zawijamy w roladki. Jajko rozbijamy widelcem. Roladki maczamy(...)jajku i następnie panierujemy w bułce tartej, staramy się całość dokładnie panierować i zakleić, w ten sposób farsz nie wypłynie podczas smażenia. Smażymy na maśle lub oliwie z oliwek ze wszystkich stron, na małym ogniu

Delusional Trine
Drobiowe kieszonki z bazylią 141

użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie. Składniki : dla 4 osób pierś podwójna z kurczaka  1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić(...)kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami 210

nowym. Polecam :)  Składniki - 1 kg schabu - 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych - mały słoik chrzanu - pieprz ziołowy - słodka mielona papryka - ½ kostki masła - 3 żółtka - 3 łyżki mąki - 2 jajka - bułka tarta - olej, sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)pieprzem ziołowym i papryką. Odstawić. Żółtka utrzeć z masłem. Dodać orzechy, chrzan i szczyptę soli. Plastry mięsa posmarować masą i zawinąć w roladki. Obtoczyć w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej . Smażyć na oleju na złoty kolor.     Uwaga – sprawdzona rada 1) Potrawa smakuje również dobrze przy wykorzystaniu filetu z piersi  z kurczaka jak i orzechów włoskich Życzę

Świat Smaku
Kalafior gotowany w mleku 148

warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła samodzielna potrawa, czy składnik sałatki . Składniki: 1 kalafior około 1,2 kg 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej szczypta soli papryczka chili  Przygotowanie: Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do garnka. Dodać wodę i mleko tak, aby płyn zakrywał warzywo,posolić. Gotować na średnim ogniu(...)około 15 minut. Lubię gdy jest al dente.  Podawać z bułką tartą przyrumienioną na masełku, posypany świeżym plasterkami chili. Smacznego

Gosia gotuje
Pasztet z cukinii 131

mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju pęczek pietruszki sól, pieprz, papryka ostra Przepis – Pasztet z cukinii Nasz przepis zaczynamy od starcia na dużych oczkach(...)tarki ser, cukinii i marchewki. Cebulę przecieramy na drobniejszych oczkach. Natomiast czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość ląduje w dużej misce. Dodajemy tam jeszcze bułkę tartą i olej. Siekamy pęczek pietruszki, który również musi trafić do naszej miski m.in. z cukinią. Zabieramy się za jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Ja to robię ręką, najszybciej i najprościej. Nie polecam techniki przelewania

Kuchennyviral.pl
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym 160

Składniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu  250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól(...)smaku  Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i  gotujemy  przez 20 minut. Od czasu do czasu można je przemieszać

Qchnia po prostu
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 422

mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Pianka: 4 łyżki cukru 4 białka kisiel np.wiśniowy 1 kg śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć(...)włożyć do zamrażalnika. Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając kisiel (proszek). Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć połówki śliwek skórką do spodu. Piankę wyłożyć na śliwki, Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce zmrożone ciasto. Ciasto piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać

Smakołyki Asi
KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ 247

spróbujcie, bo warto :) Składniki na około 15-17 kotlecików: * 10 jajek * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem) * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki * sól do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przestudzone oskubać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę pod zimną(...)dodać do utartych jajek. Dodać surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie