zmiksować obroty 5, czas 9 sekund, wyjąć wszystko i włożyć do miski do naczynia miksującego wrzucić odcedzone grzyby, zmiksować obroty 4, czas 5 w misce wymieszać mięso, grzyby, jajko, bułkę tartą,posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku. Wymieszać i formować klopsiki do naczynia miksującego wlać wywar z gotowania grzybów i wodę. listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kilka gałązek natki(...)Następnie przelać grzyby przez sitko. Wody nie wylewać. Będzie potrzebna. Wykonanie klopsów – mięso z kurczaka zmiksować razem z cebulką i podgotowanymi grzybami. Włożyć wszystko do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki. Wykonanie – do garnka wlać wywar z gotowania grzybów, marchew obraną i pokrojoną w cienkie
Kuchnia Pokoleńszklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka posiekanej papryczki jalapeno (używam papryczek z zalewy) łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie łyżka pudru grzybowego—>KLIK 3 łyżki puree z dynii bułka tarta do panierowania (bez bułki danie będzie bezglutenowe) olej z chili do smażenia (lub zwykły) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
Mienta blogtortownica ok.20-21cm) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta krem ok.400-450 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru pół tabliczki czekolady(mleczna lub gorzka) 4-5 bananów sok z połówki cytryny WYKONANIE Na początek tortownicę(...)smarujemy tłuszczem(masło lub margaryna,ew.olej) i wysypujemy bułką tartą. Jajka razem z cukrem ubijamy tak żeby wyszły bardzo puszyste prawie białe :). Do naszego puszystego kogla-mogla dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao.Miksujemy.Następnie dodajemy olej oraz wodę-dokładnie miksujemy.Kakaową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.40 min.w piekarniku nagrzanym do 180C.Sprawdzamy patyczkiem-musi być suchy
Mała w garnku mieszakisielem, należy je odcisnąć z nadmiaru soku, który gromadzi się w misce. Dobrze jest również przed nałożeniem jabłek na podpieczone ciasto, posypać całą powierzchnię ciasta 2 czubatymi łyżkami bułki tartej. Nie wyczujecie jej smaku, a bułka wchłonie sok, który będą puszczać zbyt soczyste jabłka
Smak mojego domusmaku, śmietana 22 % 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, kasza gryczana 3 woreczki ugotowane, grzyby z cebulą 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko zagotować, wylać na durszlak i opłukać, ponownie w garnku zalać wodą i gotować z 30 minut, wylać(...)gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można
W Mojej Kuchni Lubięnajmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 300 g upieczonej (waga bez skórki!) dyni hokkaido ( jak upiec dynię - zajrzyjcie TUTAJ ) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2,5-3 szklanki wody 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia(...)laurowy, ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, wbić jajko i wsypać przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej. Do gotującego
Ugotować200g sera topionego śmietankowego 300ml śmietany kremówki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa koperek do posypania GRZANKI: oregano czosnek granulowany 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1-2 bułek Przygotowanie: Por myjemy, kroimy w plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i również kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy por, a kiedy już się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę. Wlewamy(...)rozpuszczą się wlewamy śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy dokładnie blenderem. Z powrotem ustawiamy na gazie i doprowadzamy do zagotowania się. GRZANKI: Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni mocno rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Wrzucamy pokrojone. Doprawiamy czosnkiem granulowanym i oregano. Smażymy cały czas mieszając aż będą chrupiące. Podajemy zupę
Gotuj z Mąkążółtego sera Sól Pieprz Grzybowe ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki zupy grzybowej 1 jajko ¼ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Dodatkowo: 2 jajka (do panierowania) Bułka tarta (do panierowania) Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy(...)rozgrzanej patelni. Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym
VioletoweKucharzeniepożywne danie, idealne na szybki obiad. Do przepisu wykorzystałam mój ulubiony, ale równie dobrze mogą to być świderki czy spaghetti. Składniki: Klopsiki: 300 g mięsa mielonego jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki (30%) ser żółty(...)sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Do klopsików dodajemy posiekany por i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Całość chwilę gotujemy
e-PrzepisyKulinarnecukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy i pozostawiamy na ok.30 min.a(...)miski,dodajemy jako,kaszę mannę solimy i pieprzymy do smaku :).Następnie odciskamy bardzo mocno naszą cukinię i dodajemy do mięsa,dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kuleczki,obtaczamy w bułce tartej,lekko spłaszczamy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki naprawdę wychodzą pyszne u mnie wyszło dokładnie 11 sztuk.Podawałam kotleciki z ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI
Mała w garnku mieszaoczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części. Jak przy tradycyjnym, polskim cieście – blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła, oprósz bułką tartą. Wysyp na dno jedną część sypkich produktów. Wyłóż jedną część jabłek. Wysyp kolejną część mąki z kaszą manną. Ponownie połóż jabłka. Wysyp na nie ostatnią część sypkich składników. Wyjmij masło(...)czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych pół łyżeczki cynamonu 170 g masła prosto z lodówki + odrobina do wysmarowania formy 1-2 łyżki bułki tartej Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!nieco inaczej, bo zapieczony pod musztardową pierzynką. Musztardowy smak nadaje daniu charakteru. 2 filety z kurczaka 2 białka z jajek L 2 łyżki musztardy 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z łyżką miękkiego lub płynnego masła. Układamy w naczyniu żaroodpornym(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy musztardę i bułkę tartą. Pianę układamy na filety, na pianę rozkładamy kawałki pozostałego masła. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchnirybie skórkę – do ryby nie dochodzi tłuszcz, ryba nim nie nasiąka, zostaje delikatna i soczysta. Tertio – panierka z kukurydzianą mąką jest dużo bardziej chrupiąca niż panierka z samej bułki tartej a dodatkowo, dzięki temu że mąka z kukurydzy jest najbardziej naproteinowaną mąką pośród mąk niechlebowych – panierka jest delikatnie elastyczna i nie odpada od ryby . UWAGA Żeby panierka od ryby(...)chrupiących, pieczonych w piekarniku ) i z szybkim sosem tatarskim. Mrożona ryba też potrafi być pyszna! SKŁADNIKI PANIERKI panierka wystarcza na 500-700g filetów rybnych 50g mąki kukurydzianej 50g bułki tartej, drobnej 1 łyżeczka soli, płaska ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki granulowanej lub mielonej suszonej cebuli ½ łyżeczki granulowanego lub mielonego suszonego czosnku ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 2 jajka M 2 łyżki mleka
Karo in the Kitchenbardziej wyrazistego charakteru i głębszego smaku. Składniki: 300 g kaszy gryczanej 250 g sera białego 1 cebula garść natki pietruszki 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz masło panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć(...)wystudzoną kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać. Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem i surówką
Zasmakuj Kuchnipapryką i serem :) Mniam,mniam :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na rumiany kolor . Paprykę wydrążam, płuczę i drobno kroję . Dodaję do cebulki i chwilkę duszę . Odstawiam do ostygnięcia(...)trę na tarce o średnich oczkach . Mięso, ser, cebulę i paprykę łączę, dodaje jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Dokładnie mieszam . Następnie formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią . Ja zajadałam z ziemnikami i sosem pieczarkowym :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamy