wszystkim smakuje. Do dzieła! Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi . Film Składniki – Truskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną(...)kolor i pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt
Kuchennyviral.plmięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju pęczek pietruszki sól, pieprz, papryka ostra Przepis – Pasztet z cukinii Nasz przepis zaczynamy od starcia na dużych oczkach(...)tarki sera, cukinii (ja obieramy jeszcze ze skórki) i marchewki. Cebulę przecieramy na drobniejszych oczkach. Natomiast czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość ląduje w dużej misce. Dodajemy tam jeszcze bułkę tartą i olej. Siekamy pęczek pietruszki, który również musi trafić do naszej miski m.in. z cukinią. Zabieramy się za jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Ja to robię ręką, najszybciej i najprościej
Kuchennyviral.plpuree ziemniaczanym .... mmm Dla 2 osób 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 kostka rosołowa 1 serek topiony 2 średnie cebule 1 jajko 1/2 czerstwej bułki 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżka mąki sól, pieprz Bułkę namoczyć w mleku następnie odsączyć, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, solą i pieprzem (soli bardzo mało, ponieważ
Jadło i czytadłomleko - 500 ml cukier - szczypta sól - szczypta FARSZ: pieczarki - 1 kg ser mozzarella - 400 g cebula - 3 szt sól pieprz kolorowy papryka słodka tłuszcz DODATKOWO: jajka - 3-4 szt bułka tarta olej Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki(...)rozsmarować sporą łyżkę farszu, zostawiając krawędzie wolne, ok 3 cm. Brzegi naleśnika składamy na masę i zwijamy w rulonik. Naleśniki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Camilla w kuchniobraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić(...)razu na dwie części - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - jedną częścią ciasta wylepić dno formy; jeśli ciasto się klei, podsypać je lekko mąką - ciasto posypać równomiernie bułką tartą - nałożyć nadzienie, wyrównać - drugą część ciasta, podsypując mąką, rozwałkować na placek wielkości formy - placek delikatnie przełożyć na nadzienie, przylepić do boków formy, żeby przykrył całe nadzienie - wierzch ciasta nakłuć widelcem
Smakołyki Berenikisoli Masa jabłkowa: 2,5 kg kwaśnych jabłek cukier do smaku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki 20 g żelfixu 3:1 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan cukier puder do posypania ciasta Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć(...)lodówki na godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać. Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki
Smakołyki Asimleka 100 g roztopionej i wystudzonej margaryny lub masła 2 roztrzepane jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 7 - 8 dużych śliwek garść żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do miski. Ważne, aby zachować podaną wyżej kolejność(...)sobą. Teraz zabieramy się za ciasto. Możemy dorzucić suszone owoce. Mieszamy ciasto łyżką kilka razy, aby składniki się połączyły i powstała gładka masa. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką lub mąką blaszkę. Układamy na wierzchu przekrojone na pół śliwki, pamiętając aby robić to skórkami do dołu. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 40 godzinę. Przez pierwsze 20 minut na półce
Kuchnia od dwojgamarki Frisco, oraz Stovit Składniki: 500 g mielonego filetu z indyka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka sól i pieprz do smaku 1 jajko bułka tarta jarzębina do mięs i serów firmy Stovit Sposób przygotowania: Mięso przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Oddzielamy(...)żółtko od białka – żółtko dodajemy do mięsa, a białko ubijamy na sztywną pianę. Dodane do mielonego mięsa składniki wyrabiamy na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać
Podróż w kulinariapapryka w proszku sól pieprz (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka) ok. 4 plasterki szynki ok. 4 plasterki sera do zapiekania ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Cordon Bleu - Kotlet po Szwajcarsku (Kotlet z Kurczaka z Szynką i Serem) - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości(...)pomocą ostrego, długiego noża zrobić w kurczaku otwór i "nadziać" go porcją sera oraz szynki. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim, mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ kurczak utraci soczystość, po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe
Słodka StronaBułeczki, bułki, ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego rano na śniadanie jak kawałek ciepłej jeszcze i pachnącej bułki. Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą Dla jednych ciasta drożdżowe są dość trudne do wykonania. Głównie dlatego, iż nieodpowiednio wyrobione często nie wyrastają. Nie tylko kwestia wyrobienia jest tutaj ważna. Liczy się też dużo innych czynników, które wpływają
mecooksłyżki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ : 1słoik litrowy kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki masła olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka WYKONANIE : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać(...)przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać np: z barszczem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipodanej proporcji wychodzi ok. 8 szt. 1 szklanka gotowanego mięsa z rosołu 2 szklanki ugotowanych ziemniaków cebula 2 jajka sól, pieprz, domowa vegeta 250 g pieczarek pęczek szczypiorku tarta bułka olej Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy. Mięso, ziemniaki, cebulkę i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek(...)jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy jednakowej wielkości płaskie paszteciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy na gorąco, prosto z patelni najlepiej z filiżanką czerwonego czystego barszczu
Krokusowy Dompożywne. Jest to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Spróbujcie. 50 dag mielonego mięsa drobiowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 cebula 1 jajko pęczek posiekanego lubczyku sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzonym ryżem i cebulką, dodajemy jajko oraz posiekany lubczyk. Doprawiamy solą , pieprzem i dokładnie wyrabiamy(...)jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 min. z każdej strony do zarumienienia. Smacznego
Krokusowy Domłyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 jajko 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 200 g suszonych śliwek oliwa sól i pieprz bułka tarta (opcjonalnie) Wykonanie: Groch ugotować w 2 szklankach wody (około 40 - 60 minut). Odcedzić. W dużej misce połączyć groch, ryż, mięso, zioła, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Wilgotnymi(...)dłońmi formować duże kule z 1 śliwką w środku. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodać posiekaną resztę śliwek i pomidory. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut (przewracając w połowie
zadanie-gotowaniemusi być gorsza! Jedno jest pewne.. po domowej kanapce brzuch z pewnością nie rozboli.. no chyba że zjemy za dużo :)) Zapraszam do przepisu. Co potrzebujemy - bułkę bezglutenową (u mnie była to ciabata) usmażony kawałek piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach w bezglutenowej bułce tartej dwa plasterki pomidora ser żółty kilka listków sałaty sos ( może być ketchup, majonez
BezglutenowaIzabela