Delikatne pulpeciki w sosie 248smaczne. Miła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól i pieprz -listek laurowy, ziele angielskie -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Pietruszkę i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć(...)zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą i posolić. Gotować kilka minut. W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso włożyć do miski. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać ulubione zioła. Z masy formować pulpeciki i kłaść na gotujący się bulion. Całość dusić ok 20 minut. Mąkę pszenną rozrobić
Zielona Kuchnia
Zapiekane mięso mielone 161pieczarkami, wyszło bardzo soczyste, idealne do obiadu lub po prostu na kanapkę. Składniki 1 kg wołowego mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko, majeranek, doprawiamy ostrą i słodką papryką, pieprzem i solą. Cebulę kroimy drobno
Delusional Trine
Ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką 271proszku do pieczenia 5 żółtek piana : 5 białek 3/4 szklanki cukru (170g) 3 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 800g śliwek 2 łyżki bułki tartej Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i za wyrabiać za pomocą miksera do czasu ,aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)części ciasta wysypać do blaszki , lekko ugnieść . Podpiec w 180'C do lekkiego zrumienienia (ok 10 min ) Przestudzić . Ciasto posypać bułką tartą. Śliwki umyć , wypestkować . Połówki owoców ułożyć na cieście skórką do dołu. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając wsypywać stopniowo cukier , wlać olej i dodać cynamon i mąkę . Pianę wyłożyć na śliwki , a na piane wysypać
Malinowa Kawiarenka
frytki z cukinii 172zasadzie frytki z cukinii. Z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Podane z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajo ok 1/2 szklanki bułki tartej 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Jarzynki szczypta pieprzu Przygotowanie: cukinię myjemy i kroimy w słupki w jednej misce(...)roztrzepujemy jajo w drugiej łączymy suche składniki cukinię moczymy w jajku i obtaczamy w bułce z przyprawami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 15-20 min podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny łączymy z ząbkiem czosnku i odrobiną Jarzynki) Smacznego ! Smacznego
Gotowanie z pasją
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 254rozpływa się w ustach! Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy(...)minut i poszarpać widelcem, zamieszać z sosem z cebulką. "Szarpaną" wieprzowinę można podawać jako danie obiadowe na gorąco z ziemniaczkami i surówką lub ostudzić i podawać zamiast wędliny z bułką i świeżymi warzywami
Smakołyki Asi
Panierowane pałki z kurczaka. 225Składniki: -pałki drobiowe -2 marchewki -1 pietruszka -1 seler -1 por -sól -pieprz -słodka papryka mielona -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -olej Sposób przygotowania: Pałki myjemy, wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na gaz, podczas podgrzewania wody zbieramy szumowinę. Warzywa obieramy i myjemy. Kiedy zbierzemy już szumowinę, warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż mięso będzie(...)miękkie a następnie odstawiamy do wystudzenia. Z pałek zdejmujemy skórę a następnie posypujemy je papryką. Obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Smacznego
Magia jedzenia.
makaronowe kotlety z chili i shoarmą... 286Składniki: makaron Czaniecki walcowana nitka 200 gram, cebula 1 sztuka, papryczka chili 1 średnia, jajka 2 sztuki "M", przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2-3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba ugotowany wg opisu makaron nitka szersza walcowana odcedzić dobrze na durszlaku, nie hartować zimną wodą, ma być klejący, dodać jajka, shoarmę, posiekany koperek i cebulę(...)paprykę chili bez pestek, tartej bułki wsypać tyle, aby masa była zwarta wszystko ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę formować zwolżoną dłonią nie duże kotlety i kłaść na mocno gorący olej rzepakowy smażyć z każdej strony na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy - kotleciki smakują z różnymi sosami, bez niczego i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Półkruche ciasto ze śliwkami 206mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g cukru 2 jajka 135 g zimnego masła 2 łyżki gęstej śmietany ew. 2 krople ekstraktu waniliowego oraz 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie(...)szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta. Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy
bistro mama
Kotlety z ryżu z papryką 257tego są sycące i bardzo szybkie do zrobienia . Składniki: 1 szklanka ryżu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszkę posiekać. Do ryżu dodać cebulę, paprykę, natkę(...)pietruszki, wymieszać. Następnie dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone osaczyć na papierowym ręczniku. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasto ze śliwkami 530masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem połączyć i zagnieść na kulkę ( zagniatałam mokrą ręką w miseczce). Podzielić na 2 części, jedną(...)włożyć do zamrażalnika( ta wkładana do zamrażalnika wg mnie powinna być mniejsza) Pozostawioną część rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej foremki, nakłuć widelcem, posypać cienko bułką tartą i rozłożyć pokrojone dość drobno śliwki Białka ubić na pianę, wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń Pianę
Proste Potrawy
Obiad jednogarnkowy z pulpetami 220korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego, pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku. Warzywa myjemy dokładnie(...)zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę, paski, pióra... Mięso doprawiamy, dodajemy włoszczyznę w słupkach, jajko, bułkę tartą i lepimy pulpety. Po takim przygotowaniu możemy przystąpić do gotowania obiadu. Do garnka nalewamy zimną wodę i wrzucamy część pokrojonych warzyw tj. ziemniaki, marchewkę, pieczarki, również wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy...gotujemy do miękkości ziemniaków. -- Potem dorzucamy pomidory, por, cebulę
chleba naszego
Kanie w zalewie octowej 247Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego(...)kolorowego Przygotowanie Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo mocno rumiane. Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni. Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut. Usmażone grzyby ułożyłem
R'n'G Kitchen
de volaille 210kurczaka trochę ponad pół kostki masła (zimnego) pokrojonego na słupki o szerokości około 1 cm masło roślinne lub klarowane do smażenia papryka słodka i ostra sól jajko i bułka tarta na panierkę 2 piersi delikatnie rozkrój na pół pod kontem aby oba kawałki były zwarte.Posól z obu stron i delikatnie rozbij aby nie zrobić dziur. Rozbite mięso od strony(...)szczelnie zawiń kotleciki aby masło nie wypłynęło z ich środka podczas smażenia. Przebij de volaille wykałaczkami żeby zabezpieczyć je przed rozwinięciem. Teraz zamocz kotleciki w jajku i obtocz w bułce tartej,smaż na maśle do zarumienienia. Smacznego
cukrem pudrem posypane
,,Kotleciki z indyka i cukinii’’ 494zasługa firmy ePrezenty Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa z indyka 1 mała cukinia 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżek kaszy jaglanej sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie bułka tarta oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Cukinię bez obierania ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy mięso mielone, startą cukinię, jajko i cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku(...)dodajemy kaszę. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę.W wilgotnych dłoniach wyrabiamy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
Podróż w kulinaria
Krem z dyni z grzankami czosnkowymi Mamut. 223dyni z grzankami. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych produktów firmy Mamut które od dawna goszczą na moim stole. Mamut to nie tylko chrupiące sucharki, puszyste biszkopty i oryginalna Bułka Tarta Wrocławska. To ponad 70 lat doświadczenia i historia niezwykłych ludzi, dla których tworzenie wypieków jest pasją. Kochają to, co robią. Lubią patrzeć, jak Skorpory nabierają złocistego koloru, a zapach(...)próbujesz Ich wypieków. Dobrych do ostatniego okruszka. Firma MAMUT to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Za pewne znacie wyśmienite delikatne biszkopciki którymi zajadały się nasze bomble :) bułki tarte, suchary czy bezy i wiele innych produktów. Tych którzy nie znają firmy Mamut zapraszam na stronę internetową http://www.mamutsa.pl/ . SKŁADNIKI : około 1 kg obranej i umytej dyni 3, 4 ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chili