bułki - 33426 przepisów (strona:863/2229)

drożdżowe z budyniem i śliwkami... 137

szczypta, mleko 1,1/4 szklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 800 ml, cukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić, nastepnie wsypać(...)wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z podrobami 189

rzadko zazwyczaj w postaci pierogów tym razem jednak zrobiłam krokiety. Krokiety z podrobami Farsz ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce ) cebula sól, pieprz olej naleśniki Panierka jajko bułka tarta Ugotowane podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie(...)bułce tartej. Smażyć na rumiano na rogrzanym oleju. Smacznego Artykuł Krokiety z podrobami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ryba w galarecie 130

się u mnie zrobiło na blogu :). Ryba w galarecie Składniki 500 g odfiletowanej ryby bez skóry ( u mnie szczupak i sandacz ) 1 cebula 1 jajko ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa(...)zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety. W garnku zagotowywujemy wodę razem z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Z masy rybnej formujemy kulki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 15 min po czym delikatnie odławiamy kulki i pozwalamy

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Łabędzi puch 154

pysznego ciasta już dawno nie jadłam. Przepis dostałam od koleżanki i gdybym go nie spróbowała, przed otrzymaniem receptury, nie zrobiła bym go. Odstraszałby mnie dodatek czerstwych bułek do masy. Okazuje się, że masa bułkowa jest bardzo pyszna i dodanie do niej wiórków kokosowych nadaje jej doskonały smak. Wszyscy, którzy spróbowali to ciasto poprosili o przepis, więc szczerze zachęcam do wypróbowania(...)delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor. Bułeczki zalać 2 szkl zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, a później rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe, cukier waniliowy i gotować 5 minut. Odstawić aż ostygnie. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt podzielić

Pieguskowa Kuchnia
Tarta rybna na francuskim cieście 139

drobnej tarce 1 płaska łyżka stołowa soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego białko z 2 jaj 3 łyżki oleju 3 łyżki masła extra bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny) Sos 2 żółtka 1 jajko 0,5 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej ponadto ser pleśniowy 1 opakowanie ciasta francuskiego Mięso(...)jest dość chude dodałam sporą łyżkę masła rozdrobnionego na kawałki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco bułki tartej. Gotową masę wyłożyć do formy do tarty, wylepionej ciastem francuskim. Farsz powinien sięgać do połowy wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 106

choć mężowi smakowały świeżo wyjęte z piekarnika:) Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki 5 dag suszonej żurawiny słoiczek konfitury żurawinowej (ok 7 łyżek) 4 łyżki startego chrzanu 200 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz, oliwa Konfitury, chrzan i śmietanę(...)żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i następnie osączyć. Cebulę, i czosnek obrać, posiekać, zeszklić . Natkę posiekać. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem, połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać około

Pieguskowa Kuchnia
BUŁECZKI DYNIOWE 111

ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao. W smaku przypominają popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru(...)demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki ciepłej wody DODATKOWO jajko do posmarowania bułek orzechy włoskie do dekoracji Zagotować mleko i odstawić z ognia. Dodać do niego masło, mieszać do momentu roztopienia. Do mieszanki mleka i masła dodać puree z dyni, oba cukry i sól. Dokładnie połączyć. Do małej miseczki wlać ciepłą wodę, rozpuścić

Pieguskowa Kuchnia
PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK 177

większe kawałki marchewkę, cebulę i pieczarki. Udusić do miękkości ( około 1 godziny ). Oddzielić mięso od kości, a w wywarze z duszenia namoczyć kajzerkę. Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez

Pieguskowa Kuchnia
SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 286

czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam:) SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI schab sól, pieprz FARSZ 1 duża papryka 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sól, pieprz PANIERKA 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa do farszu pokroić w drobną kostkę. Na patelni(...)podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Na rozbity plaster schabu położyć porcję farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, z każdej strony, do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatą. Artykuł SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
Mielone z kurczaka nadziewane serem 245

kotlety z mięsa mielonego z kurczaka, nadziewane serem. Składniki na 800g mięsa: 0,8 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka kostka żółtego sera (250g) 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3-4 łyżki bułki tartej świeża pietruszka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka pikantna mielona, czosnek granulowany, bazylia […] Artykuł Mielone z kurczaka nadziewane serem pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem 178

połączeniu z kokosem...uwielbiam:-)  Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, cukier pół szklanki, żółtka 3 szt, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, truskawki 350 g, wiórki kokosowe 1 szklanka, białka 3 szt, cukier pół szklanki, Sposób przygotowania: Trzy jajka oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i jedno jajko ucieramy(...)puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, wykładamy umyte i osuszone truskawki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Pianę wykładamy na truskawki

kulinarne odsłony pati
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 114

mąki pszennej 2 op. suszonych drożdży 1 szkl. cukru 3 jajka 4 czubate łyżki drobno posiekanych migdałów szczypta proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego   tłuszcz i bułka tarta Sposób przygotowania: Mleko i 1/2 kostki masła podgrzewaj , aż masło się rozpuści, przestudź. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj mleko(...)migdałami , proszkiem do pieczenia, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło oraz ostatnie jajko. Zagnieć kruszonkę . Włóż ją do lodówki. Jagody umyj. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło. Placek równomiernie

Różne smaki w kuchni
Roladki schabowe z kurkami (panierowane) 506

plastrów) 200g kurek 1 łyżka masła (do podsmażenia kurek) sól, pieprz do smaku papryka słodka w proszku pęczek natki pietruszki olej rzepakowy do smażenia roladek jajko, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Wykonanie: Kurki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć kurki, doprawić solą, pieprzem, dodać(...)stron solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na każdy plaster schabu nałożyć farsz z kurek i zawinąć w roladki. Otoczyć w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni, na której wcześniej smażyły się kurki, wlać trochę oleju rzepakowego, a gdy będzie już odpowiednio rozgrzany podsmażyć na nim roladki schabowe z każdej strony na złoty kolor. Smacznego

Kulinarne Przeboje
Ziemniaki po warszawsku z sosem czosnkowym 653

tego czy jecie je same czy są one dodatkiem do czegoś): Ziemniaki: 8 dużych ziemniaków 2 łyżki startego sera żółtego np. Gouda opakowanie sera niebieskiego np. Lazur łyżka bułki tartej zioła prowansalskie sól (której nie było w oryginalnym przepisie, ale być musi) Sos: świeży ogórek 2 ząbki czosnku jogurt 500 ml łyżka natki pietruszki łyżka koperku (ziół można dodać więcej(...)wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki ponacinać wzdłuż i wydrążyć środki, doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Lazur pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym na grubych oczkach serem żółtym i bułką tartą. Tak oto powstałym farszem napełnić wydrążone ziemniaki. Całość ułożyć na blasze i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie lepiej sprawdzić czy ziemniaki są już

Karola gotuje
Brzoskwinowy raj 276

prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach.  Biszkopt orzechowy: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej Białka ubijamy na sztywno z połową cukru, pozostały cukier ucieramy z żółtkami, gdy masa będzie biała i puszysta dodajemy orzechy, mąkę i bułkę tartą i całość mieszamy, a następnie

Cynamonowe szczęście