bułki - 33926 przepisów (strona:856/2262)

Tarta z jabłkami 225

jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka kaszy manny Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka bułki tartej 1 białko Ciasto: Wszystkie podane składniki szybko zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę(...)skropić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, orzechy i kaszę manną. Całość dokładnie wymieszać. Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na spód wysypać jedną łyżkę bułki tartej. Wyłożyć na wierzch jabłka i równo je rozprowadzić. Drugą część ciasta rozwałkować i za pomocą noża lub radełka wykroić pasy i ułożyć je tarcie tworząc kratkę. Można również wykonać dowolną

My simple kitchen
Zdrowe zamienniki spożywcze 197

jest faktycznie zdrowo bez konserwantów i tego nie bierzemy do porównania.  Zaczynając od chyba najpopularniejszego produktu- pieczywo Każdy od małego był pewnie chowany na białym chlebku czy bułce. Niestety zawartość błonnika, witamin oraz minerałów w mące pszennej białej jest bardzo niska. Błonnik w diecie zróżnicowanej jest bardzo ważny i należy wybierać produkty, gdzie jest bogatym ich źródłem (dziennie człowiek(...)błonnika). Jak widzicie, wystarczy zamienić pieczywko ze zwykłej  mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą,  aby ta wartość błonnika była wyższa.  Tyczy się to również bułki tartej. Moja rada: lepiej kupić zdrowsze pieczywo i gdy sczerstwieje zetrzeć i mamy domową zdrowszą wersję panierki 👍  Kolejnym produktem są słodycze, chipsy.  Powiem Wam, że jak czasem przeczytam skład niektórych przekąsek

Zdrowie i pysznie na talerzu
Suflet cytrynowy – deser w 15 minut 150

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny cukier puder do podypania trochę masła do wysmarowania kokilki lub filiżanki. Bułka tarta do obsypania wnętrza naczynka.   Do jednej miski wbijamy żółtko a do drugiej białko. Białko miksujemy, gdy jest sztywne zajmujemy się żółtkiem. Miksujemy żółtko. Gdy robi się jaśniejsze, dodajemy cukier(...)puder, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy białko do żółtka, mieszamy delikatnie. Naczynko smarujemy masłem i obsypujemy ścianki bułką tartą. Wkładamy do naczynka masę nieco niżej niż poziom filiżanki (lub kokilki). Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Podajemy posypany cukrem pudrem. Artykuł Suflet cytrynowy – deser w 15 minut pochodzi

MojaQchnia.pl
sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników... 173

Składniki: jajka "L" 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 4 krople, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek(...)pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno sernik jest w dwóch foremkach, jedna jest na poczęstunek "na wynos

W Mojej Kuchni Lubię
Gruszki nadziewane wątróbką drobiową 146

również sezon na gruszki. Nasza propozycja na danie z ich udziałem. Składniki 250 g wątróbek drobiowych 1 cebula 1 łyżka masła masło do formy 2 jajka 1 łyżka tartej bułki 1 ząbek czosnku 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki ) 100 ml słodkiego czerwonego wina sól     Przygotowanie   Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni(...)zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu. Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem. Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem

R'n'G Kitchen
PIECZONY PASZTET DROBIOWY Z JAJKIEM (BEZ WĄTRÓBKI) 189

Tradismak .  Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego z rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu  Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw  Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe(...)rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet, na to ułożyć wzdłuż wcześniej ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół. Na wierzch przykryć resztę masy. Całość dobrze uklepać i wygładzić. Pasztet wstawić

Zrób to smacznie
Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką 206

obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną.    KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ    Składniki: klopsiki:   500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki  oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl  wody(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion

Bon appetit mon amie
Klops w cieście francuskim z serowym środkiem 183

ciepło jak i na zimno. Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie wyrabiamy  z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem

VioletoweKucharzenie
Zapiekany kalafior z sosem serowym 389

Składniki: 600 g wody 1 łyżeczka soli mały kalafior 30 g masła 30 g mąki pszennej lub orkiszowej 300 g mleka 100 g sera gorgonzola dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy Thermomix przepisy. Kalafior zapiekany z sosem serowym. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i wsypujemy sól. Zakładamy pokrywę a na nią dolną część nakładki Varoma . Na Varomie(...)ponownie podduszamy czas 3 min/100 stopni . Dolewamy mleko i ser gorgonzola. Gotujemy czas 6 min/90 stopni/obr.3. Do naczynia żaroodpornego dajemy różyczki kalafiora, zalewamy kalafiora sosem. W misce mieszamy bułkę tartą i oliwę. Powstałą kruszonką posypujemy kalafiora. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 190 stopni. Poniżej film: Zapiekany kalafior z sosem serowym. The post Zapiekany kalafior z sosem serowym

Themo przepisy
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 236

kalafior – w swoim najlepszym, bo pieczonym wydaniu. Całość zyskuje bardzo „mięsny” kolor i zamienia się w fantastyczne, zwarte, miękkie w środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki, jak i w towarzystwie ziemniaczków i surówki, w klasycznej obiadowej scenerii. Składniki na 4 duże burgery lub 6 mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około(...)wyjąć, a burgery delikatnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec dalsze 10 minut. Burgery świetnie smakują podawane z ulubionymi dodatkami w bułce z dobrej jakości majonezem i np. sosem BBQ , z frytkami, np. z batatów czy pikantnymi ziemniaczanymi łódeczkami , ale też jako element klasycznego obiadu. Smacznego! Masa na burgery powinna być

Even Better Food
Krążki cukiniowe z mięsem 185

250g gotowanego mięsa drobiowego 1 ząbek czosnku 1 mała  cebulka 1 jajko+ jeszcze jedno do panierowania 50g sera żółtego typu gouda 3 łyżki mąki + ok 5 do panierowania Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, kroimy w grube, ok 1½cm plastry, kieliszkiem wydrążamy środek. Delikatnie solimy- wystarczy z jednej(...)drobiowe oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy 5 minut, a następnie mieszamy z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawiamy. Masą nadziewamy środki cukinii, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu, na złoty kolor. Podajemy z sosem grzybowym przygotowanym wg tego przepisu → https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/05/miesne-krokiety-cannelloni-z-sosem.html Normal 0 21 false false false

Kuchnia w czekoladzie
pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym... 176

olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć(...)rozbić na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 195

grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70   kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 %  100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki) 1/2 łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej(...)wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI, na około 20 minut. W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy

CynamonemPoOczach
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 302

szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem 800 g ugotowanych ziemniaków 2 mała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy. Z masy formujemy kotleciki(...)dowolnych kształtów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na średnio rozgrzanej patelni z tłuszczem. Odsączamy na ręczniku papierowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 203

skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze(...)pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy

kulinarne odsłony pati