bułki - 33426 przepisów (strona:6/2229)

Jajka zapiekane w bułce 129

Prosta, tania kolacja, czyli tak zwana bułka po studencku :)~ Bułka zapiekana z jajkami, szynką serem żółtym i szczypiorkiem ~Składniki:duża bułka2 jajkaszynkaser żółtyszczypiorekprzyprawy: sól, pieprz, czosnekBułkę przecinamy w 1/3 wysokości i ugniatamy środek, tak, aby powstał mały koszyczek. Do środka wkładamy plasterki szynki, wbijamy jajka, posypujemy przyprawami, startym serem i szczypiorkiem. Składamy bułkę w całość, owijamy w sreberko i wkładamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 155

Wymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta drożdżowego z owocami/skórkami kandyzowanymi. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale niestety najlepsze są pierwszego dnia. Chociaż takie kilka sztuk i tak znika szybciej niż Wam się wydaje… Zapraszam!Bułki drożdżowe(...)owocami kandyzowanymiSkładniki (6-8 bułek)300 g mąki pszennej125 ml mleka podgrzanego60 g masła2 łyżeczki drożdży instant4 łyżki cukru1 jajko1 żółtkokilka kropel esencji waniliowejszczypta soli150-200 g owoców/skórek kandyzowanych drobno pokrojonychkilka łyżek rozpuszczonego masła do posmarowaniaDo 2-3 łyżek ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na około 10 minut.Mąkę przesiać

UgotujmyTo.pl
Bułki śniadaniowe 205

Domowe bułki z mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie. Składniki: 200 ml ciepłej wody (niepełna szklanka) 3 łyżki mleka 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej (lub graham) 1 szklanka mąki żytniej 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka soli ewentualnie odrobina masła lub oleju na wierzch Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka(...)cukru. Odstawiamy je na chwilę a w tym czasie odmierzamy resztę składników do dużej miski. Bułki można zrobić w całości z mąki pszennej. Ja dodałam do 2 szklanek mąki pszennej typu 650 jeszcze 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę mąki pszennej typu graham. Wyrobione ciasto jest dość papkowate więc bułeczki formujemy mokrymi dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem

prawdziwe jedzenie
JAJKA FASZEROWANE - SMAŻONE W BUŁCE 488

Składniki: 5 jajek 3 plastry szynki szczypiorek 4 rzodkiewki trochę śmietankowego chrzanu odrobina majonezu pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Szynkę i rzodkiewki kroimy drobniutko. Szczypiorek również. Całość przekładamy do miseczki z zółtkami, dodajemy chrzan, majonez, pieprz - do smaku i rozdrabniamy(...)widelcem. Wydrążone białka napełniamy otrzymanym farszem. Bułkę tartą wsypujemy na talerzyk, jajka - stroną z farszem przykładamy do bułki tartej, aby dokładnie przykleiła się do do masy. Kładziemy na rozgrzany olej stroną z bułką tartą i smażymy chwilkę, do zrumienienia bułki (wystarczy 2-3 minuty

Walijskie Pichcenie
DOMOWA BUŁKA TARTA 176

Robicie domową bułkę tartą? Ja nigdy nie kupuję tej sklepowej... nie mamy tak naprawdę gwarancji co oprócz chleba (bo na bułkę to proszę nie liczyć) zostało tam zmielone. Tak więc kiedy tylko mam przecenione bułki w sklepie - kupuję, suszę w piekarniku, mielę w maszynce do mięsa i apetyczna, domowa bułka tarta gotowa! Oczywiście można taka wysuszoną bułkę zetrzeć równie

Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa z bułką 138

Fasolka szparagowa z bułką fasolka szparagowa -0,5 kg woda -2 l sól -0,5 łyżeczki cukier -0,5 łyżeczki bułka tarta -4 dag masło -5 dag PRZYGOTOWANIE: Przed myciem usuwami końce z fasolki. Fasolkę wrzucić do garnka z zimną wodą,dobrze umyć, opłukać. Następnie zalać wodą,dodać sól i cukier,zagotować. Od momentu zagotowania fasolki,gotujemy jeszcze(...)minut. Odcedzić fasolkę na sicie. Masło rozpuścić na patelni,dodać tartą bułkę,mieszając doprowadzić do zrumienienia się bułki. Fasolkę wyłożyć na talerze,polać masłem z bułką

Kuchnia Danusi
Jajko w bułce z niespodzianką. 231

Jajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko z niespodzianką. Jaka to niespodzianka dowiecie się wkrótce po przeczytaniu przepisu. Składniki: 1 bułka poznańska 5 dużych pieczarek 2 łyżki śmietanki 10% 5 orzechów włoskich 1 jajko 25 g masła sól, pieprz ostra papryka(...)oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy pieczarki będą lekko usmażone dodajemy śmietankę, solimy, pieprzymy i dusimy przez 5 minut, aż nadzienie zgęstnieje. Z bułki wydrążamy środek. Na same dno wkładamy masło, na masło układamy pieczarki i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górę bułki wbijamy jajko solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Bułki szpinakowe 128

dłuższego już czasu nie kupuję praktycznie w ogóle żadnego pieczywa w sklepie. Co najmniej dwa razy w tygodniu piekę chleb lub bułki. Bardzo często zdarza mi się robić jednorazowo większą ilość pieczywa i ją mrozić. Takie pieczywo wyjęte z zamrażalnika smakuje jak świeże. Robiąc tak często domowy chleb oraz bułki muszę je czymś urozmaicać. Do ciasta dodaję ziarna, suszone pomidory(...)oliwki, zioła a ostatnimi czasy puree z warzyw . Robiłam już bułki z puree z buraka, dyni a także marchewki. Teraz przyszedł czas na szpinak. Przepis na bułki szpinakowe , który znajdziecie poniżej jest na puszyste i oryginalne w smaku bułki. Bułki nadają się nie tylko do przygotowania z nich kanapek, są również idealne jako bułki do burgerów . Znajdziesz mnie na Instagram

MeCooks
Bułki z siemieniem 95

Czas czytania: 2 min Bułki z siemieniem lnianym to kolejny przepis do wypróbowania, a naprawdę warto! Bułki są wyborne, niesamowicie smaczne idealne na śniadanie lub podwieczorek! Ciasto, z którego przygotowujemy bułki, jest sprężyste i bardzo elastyczne dlatego też formowanie z niego bułeczek jest bardzo łatwe i przyjemne. Do ciasta dodałam mielone nasionka lnu, które sprawiają, że bułki są wilgotne(...)upieczeniu i dzięki temu zachowują długo świeżość . Świeżość w tym przypadku to mniej istotna sprawa, bo bułki znikają tego samego dnia 😉 Bułki przed pieczeniem posypuję całymi nasionkami lnu, który po upieczeniu robi się chrupiący. Osoby, które nie lubią lnu, mogą bułki upiec bez jego dodatku lub zamienić na ziarenka. Świetnie sprawdzą się słonecznik , dyna albo sezam przy takiej zamianie bułki

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki śniadaniowe z makiem 89

Bułki śniadaniowe z makiem . Moje bułki śniadaniowe z makiem są okrągłe i mają charakterystyczne nacięcia na wierzchu i ziarenka maku na rumianej skórce. Często piekę domowe pieczywo – Rogale pszenne z makiem piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , albo piekę też pyszne bułki z przedziałkiem i bułki domowe wielozbożowe. Tym razem upiekłam bułeczki, które nazwałam bułki śniadaniowe z makiem(...)śniadanie. Są pyszne. Miękkie, pachnące masłem, z rumianą skórką. Chętnie zjadam je z wiśniową kofiturą lub domowym serkiem ziołowym . Polecam do wypróbowania, na pewno Was zachwycą! Składniki na chrupiące bułki śniadaniowe z makiem, na 10 bułek: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub chlebowej 3/4 szklanki letniej wody 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki mleczne na zakwasie / Sourdough Milk Rolls 90

Bułki mleczne na zakwasie żytnim Dziś zapraszam na łatwe, pszenne bułki mleczne na zakwasie żytnim lub pszennym i małej ilości drożdży. To pyszne, domowe bułki idealne do przygotowania kanapek lub hamburgerów. O tym, jak przygotowałam zakwas, pisałam dawno temu, przepis znajdziecie TUTAJ . Jeśli nie możecie spożywać mleka, możecie zastąpić go napojem roślinnym albo wodą. W przepisie na bułki na zakwasie(...)suszone lub świeże - jeśli Wasz zakwas jest wystarczająco silny, możecie jeszcze odrobinę zmniejszyć ich ilość (w dobie koronawirusa dość ciężko o drożdże, prawda?). Jeśli nie chce Wam się formować bułek, możecie upiec bułki na zakwasie w formie dużego, okrągłego bochenka - czas pieczenia będzie taki sam. Zarówno chleb jak i bułki mleczne na zakwasie możecie posypać ulubioną mieszaną ziaren. Ja czasami

Lekcje w kuchni
Bułki kajzerki – domowe wypieki 108

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sklepach, piekarniach można zakupić kilka a czasem kilkanaście rodzajów chleba i bułek. Pachną i wyglądają przepięknie jednak składniki z jakich są wykonane nie zawsze są zdrowe. Sklepowe pieczywo zawiera konserwanty, wzmacniacze smaku, zagęstniki i różne inne zbędne dodatki. Bułki kajzerki choć wyglądają przepięknie często są sztucznie napompowane, pełne są sztucznych składników a po ich zjedzeniu możemy(...)czuć ból żołądka i zgagę. Dlatego od jakiegoś czasu zaczęłam piec własne pieczywo. Piekę własne bułki, własne chleby. Mąż woli klasyczne pszenne pieczywo: chleby i bułeczki, szczególnie bułki kajzerki posypane sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Ja wolę pieczywo pełnoziarniste. Chleby pszenno-żytnie, orkiszowe z dodatkiem wszelkiego rodzaju ziaren, suszonych owoców np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, żurawiny. Chleb czy bułki

To Musisz Wiedzieć
Bułki drożdżowe z serem 105

Przepis przewidziany jest na 12 sporych bułek, jeśli nie zjecie wszystkich w ciągu dwóch dni, zróbcie z połowy przepisu, bo bułeczki są pyszne, ale najlepsze świeże Co potrzeba na bułki: 400 g mąki pszennej tortowej, 25 g świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, ¾ szklanki ciepłego mleka, 50 g stopionego masła, 1 jajko + 1 do posmarowania Co potrzeba na masę serową(...)grubości 1 cm. Jeśli jest taka potrzeba, to podsypujcie mąkę. Placki układamy na dwie płaskie blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Zostawcie spore odległości między plackami. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie dnem szklanki robimy wgłębienia na środku bułek, dociskając szklankę prawie do końca grubości bułki. Wgłębienie wypełniamy serem  troszkę ponad bułkę

Bułka z Chlebem
Domowe hot dogi 112

Bułki do hot dogów Bułki do hot dogów właściwie możecie kupić w sklepie. Choć jak na mój gust są bez smaku i szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi. Parówka jak to parówka, w zależności od tego co wybierzecie - to macie. Ja wybieram z jak największą ilością mięsa w składzie. Można dostać w sklepie bardzo dobre parówki, ale niestety są także(...)najmniej odpychający. Hot dog domowy nie musi oznaczać, że nawet parówki przygotujecie sami, na to nie porwałam się nawet jeszcze ja, więc spokojnie. Dobra jakościowo parówka i domowa pyszna bułka z dużą ilością warzyw to będzie świetna propozycja na śniadanie, czy propozycja na kolację, jak kto woli. Domowy fast food nie musi być do końca niezdrowy. Bez bułki

MamaOskarka
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 286

przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe(...)znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko i wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier

Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 170

przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe(...)znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko i wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier

Karo in the Kitchen
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 213

patata de Valldemosa”. Przepis znalazłem na blogu Hilmar , wenezuelki mieszkającej na Tajwanie, która to przepis dostała od przyjaciółki z Hiszpanii. A teraz przepis trafił do nas :) Te słodkie bułki są niewiarygodnie miękie i puszyste, a to dzięki sporej ilości smalcu i ziemniaków użytych do wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość zwięczy cukier puder, którym zostały oprószone(...)już słodkie bułki. Nie było w domu nikogo, kto by się mógł tym bułkom oprzeć, a wszyscy twierdzą, że są one uzależniające. Nie wierzycie? To sobie je upieczcie i skosztujcie sami! Wpis znalazł się na liście Panissimo (#44) . Cocas (20 szt): 500 g mąki pszennej typ 450 100 g miękiego smalcu 150 g cukru 200 g ugotowanych ziemniaków 3 średnie

Grahamka, weka i kajzerka
Przepis na Bułki Orkiszowe 188

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec(...)takie bułeczki w domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około 10 g) dodatkowo bułki możemy posypać siemieniem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki nocne 216

Bułki nocne ja śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie wstać, aby je przygotować (wyrabianie, wzrost ciasta) Wystarczy nam 20 minut, aby lekko podrosły i ok 20 minut pieczenia :) Są smaki które się nie zapomina np. bułki chrupiącej tzw. z kreseczką ciężko je teraz(...)już nie wspomnę a szkoda, że teraz nie liczy się smak, jakość tylko ilość........ Na szczęście ręce mam ::)) i można je zrobić samemu :))SKŁADNIKI : (zrobiłam z tej porcji 9 bułek jedna ważyła ok 100 g przed upieczeniem)500 g mąki pszennej (użyłam typ 650 bułkowej, ale można spokojnie użyć luksusowej)40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru

Basia w kuchni
Grahamki wytrawne 209

sieci. Nie mogłem oprzeć się pokusie dodania słodu (w odróżnieniu od oryginalnej receptury), a także użyłem więcej zaczynu, gdyż podczas wyrabiania ciasto wydało mi się troszeczkę zbyt suche. Bułki wyszły rewelacyjnie. Ładnie wyrosły, mają nadzwyczaj delikatny miąższ z wyczuwalnym charakterystycznym smakiem grahamek, i delikatnie chrupiącą skórkę. Zostały przetestowane w pierwszej kolejności w towarzystwie marmolady dyniowej, w drugiej kolejności(...)plastrem gotowanego baleronu. Bułki oba testy zdały, i to na piątkę z plusem. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego razowego 150 g mąki pszennej graham 12 g świeżych drożdży 10 g cukru 150 g letniej wody Nakarm zakwas 12 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania bułek. Rozetrzyj drożdże z cukrem. W dużej misce wymieszaj mąkę z zakwasem i wodą, a następnie dodaj roztarte

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki do hamburgerów i nie tylko 201

Przepis na te bułki znalazłam  tutaj ..są proste do zrobienia..polecam..mogą być do hamburgerów i nie tylko.. 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych  26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam(...)posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [  ciasto robiłam w misce Tupperware]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda. Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek

Moje domowe kucharzenie