bułki - 33426 przepisów (strona:14/2229)

Semla 47

Semla i jej krótka historia. Semla mała bułka o smaku kardamonu, wypełniona migdałami i bitą śmietaną. Fettisdag — to tłusty wtorek w Szwecji , kiedy bułki były zjadane przed chrześcijańskim postem. Oczywiście na początku Szwedzi zajadali zwykłą bułkę maczaną w mleku, zwana — hetvägg. To oczywiście było za mało… Zawsze jest jakieś, ale, Szwedzi w pewnym momencie stwierdzi, że bułka i mleko(...)jest dość nudne i dodali kardamon, pastę migdałową i bitą śmietanę. I oczywiście to był strzał w dziesiątkę, ponieważ bułka zaczęła się pojawiać w cukierniach, coraz wcześniej i, wcześniej i wcześnie, aż można ją już kupić na Boże Narodzenie, a w TV — eksperci — mówią, że za wcześnie, za wcześnie, za wcześnie… A każdy i tak pożera bułkę z kardamonem

RafalCook
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis 56

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki pszenne śniadaniowe – przepis Przepis na pyszne chrupiące bułki pszenne, idealne na śniadanie czy kolację, przepis jest bardzo prosty i sprawdzony. Bułki pszenne śniadaniowe Składniki: Z poniższych składników wychodzi 12 bułek wielkości kajzerki 550g mąki pszennej najlepiej typu 650 250ml wody 1 jajko 10g drożdży 25g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania bułek(...)przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru Bułki pszenne śniadaniowe Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy

Księga-Smaku
Proste bułki śniadaniowe 56

Proste bułki śniadaniowe Bułki szkolne nadziewane serem. Proste bułki śniadaniowe z ulubionym farszem kiedyś określano jako bułki szkolne. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie musisz ich kroić i nakładać dodatków, jeśli zrobisz pyszną bułeczkę z nadzieniem na śniadanie do szkoły lub do pracy. Te bułki są łatwe do przygotowania i zawsze się udają. Najczęściej wypełniam je tym samym farszem(...)mołdawska placinta z serem albo farszem jajecznym, ale każdy inny także świetnie pasuje. Łatwe pszenne bułeczki śniadaniowe są też super przekąską na imprezę. Łatwy przepis na pszenne bułki śniadaniowe z nadzieniem. Przepis na bułki śniadaniowe nadziewane serem i natką pietruszki podpatrzyłam na blogu tureckisklep.pl/blog (znajdziesz je tam pod nazwą pogaca). Tym razem zdjęcia nie są mojego autorstwa.   Smaczne

Cztery Fajery
Maślane bułki do hamburgerów 66

Maślane bułki do hamburgerów  Bułki do hamburgerów to idealny pomysł na letnie grillowanie. Maślane bułki do burgerów są mięciutkie, puszyste i delikatne - wspaniale smakują nie tylko z grillowanymi czy smażonymi kotletami, ale są też idealne jako pszenne bułki śniadaniowe. Zobaczcie przygotowanie bułek do burgerów krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane(...)bułki do burgerów są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła  - przypomina ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie tylu bułek, możecie je upiec z połowy porcji, ale można je też zamrozić i wykorzystać wtedy, gdy najdzie nas ochota

Lekcje w kuchni
Bułki zapiekane z jajkiem i serem. 78

Bułki zapiekane z jajkiem i serem. Pieczone jajka są bardzo smaczne, możemy je zapiekać na przykład w awokado lub pieczarkach . Takie dania są szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Pojedyncze jajka zapiekane w bułce z dodatkiem cienkiego plasterka szynki i sera mozzarella , idealnie się sprawdzą w formie śniadania na wynos. Bułki pieczone do perfekcji z ciągnącym się serem mozzarella(...)kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 4 bułki pełnoziarniste – 4 jajka – 4 duże okrągłe plasterki szynki – ser mozzarella do posypania – szczypiorek do posypania – sól, pieprz Odcinamy wierzchołek bułki. Wyciągamy środek bułki tak by została nam tylko wierzchnia warstwa. W środek

Zdrowy Styl Joanny
Bułki z cebulą i czarnuszką 73

Bułki z cebulą i czarnuszką to pyszny dodatek do śniadania czy kolacji. Są proste w przygotowaniu (choć może na takie nie wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem. Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami(...)radością do tej fali dołączyłam. Wcześniej domowe pieczywo pojawiało się u mnie dość sporadycznie, natomiast w ciągu ostatniego roku przerzuciłam się już właściwie wyłącznie na domowe chleby i bułki . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ach ta czarnuszka… Jednym z moim ulubionych przepisów na domowe pieczywo jest ten na bułki z cebulą i czarnuszką. Podstawą do niego był przepis na cebulowe

Na-talerzu.pl
Bułki z przedziałkiem / Polish Poznan Buns 110

Bułki z przedziałkiem Dziś zapraszam na pszenne bułki śniadaniowe , czyli tradycyjne bułki z przedziałkiem - niektórzy nazywają je też bułkami poznańskimi lub wrocławskimi . Jeśli jesteście fanami klasyki, takie domowe bułeczki na pewno Wam posmakują, Bułki z przedziałkiem są niezwykle puszyste, mięciutkie i delikatne w środku, mają delikatną, miękką skórkę. Tradycyjnie bułki poznańskie (wrocławskie ) obsypuje się mąką przed pieczeniem - ja zrezygnowałam(...)użyciem jasnej mąki orkiszowej zamiast pszennej. Połowę mąki jasnej możecie też zastąpić pełnoziarnistą, choć wtedy nasze szybkie bułeczki śniadaniowe nie będą aż tak puszyste. Jeśli lubicie zwykłe bułki jak dawniej , bez zbędnych dodatków i przy minimum składników, wypróbujcie dzisiejsze bułeczki z przedziałkiem . Są świetne nie tylko na śniadanie. Smacznego:) Jeśli lubicie domowe bułeczki, polecam również moje bułki cebulowe : Przepis

Lekcje w kuchni
Bułki pszenne 71

Czas czytania: 2 min Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które pięknie formuje się i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami, mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich(...)słonych, a i bez nich smakują wyśmienicie, polecam! Print Bułki pszenne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, puszyste łatwe bułeczki na śniadanie. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 20 minutes Cook Time 13 minutes Total Time 33 minutes Servings 9 Author Anna Ingredients 100 ml wody letnie 110 ml mleka letnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z ricottą 69

Czas czytania: 2 min Pieczywo z dodatkiem sera bardzo przypadło mi do gustu, piekłam już bułki i chleby z dodatkiem białych serów. Pieczywo takie zawsze jest wyśmienite! Dziś proponuje Wam bułki z dodatkiem ricotty i pszennej mąki razowej. Miękisz pieczywa z dodatkiem ricotty jest bardziej gęsty, ciężki, a jednocześnie wilgotny i delikatny w smaku. Bułki świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami(...)delikatnie przypieczone na grillu są idealne do domowych burgerów i zapiekanek. Bułki długo zachowują świeżość, nadają się również do zamrożenia. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością się nie zawiedziecie. Smacznego! Print Bułki z ricottą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wyśmienite bułki na każdy posiłek. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword twarożek Prep Time 30 minutes Cook Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki maślane 70

Czas czytania: 2 min Bułki maślane jedne z najlepszych, jakie piekłam, bardzo mięciutkie z miękka skórką i cudownym wnętrzem. Ich smak jest neutralny i pasuje do każdego rodzaju dodatków. Bułeczki rewelacyjnie smakują z dżemem lub serem, wędzonym łososiem, awokado i zieloną cebulką. BUłki maślane nadają się na domowe burgery! Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, świetnie się formuje i szybko(...)wyrasta. Wystarczy zapewnić mu odpowiednie warunki, a odpowiednie warunki dla ciasta to temperatura wyrastania powyżej 24 st C. W takich otoczeniu bułki szybko urosną! Ciasto mieszam w robocie, ale można przygotować je ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli skorzystacie z maszyny do wypieku chleba to składniki na ciasto należy umieścić w misce według kolejności, jaką podaje producent maszyn

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki hamburgerowe 86

Czas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie(...)wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z żurawiną 81

obżerać się bez umiaru, bo to mogłoby skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek . Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści! Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć wielkiej wprawy(...)którego można zaprosić domowników. Dzieci małe, jak i te duże bardzo lubią taką pracę w kuchni. Z pewnością wolą to niż np. dyżur przy zmywarce ;)Po krótkim pieczeniu bułki z żurawiną, będą gotowe ! Lekko słodkie z dodatkiem suszonej żurawiny , mięciutkie i oczywiście pyszne ! Idealne na śniadanie lub podwieczorek , wspaniale smakują z masłem i miodem , a dla niektórych najlepsze

SprawdzonaKuchnia.pl
Keto bułki z babki jajowatej (Keto, Low Carb) 260

Keto bułki z łusek babki jajowatej to rewelacyjnie prosty przepis w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, odczekać chwilę, ulepić bułki i wstawić je do piekarnika. Łuski babki jajowatej (czy też łupiny babki jajowatej) pochodzą z azjatyckiej rośliny, której zewnętrzna warstwa posiada bardzo duże ilości błonnika a niskie węglowodanów. Błonnik ten idealnie nadaje się w kuchni niskowęglowodanowej jako zamiennik mąki(...)uwaga, bardzo mocno wchłania wodę oraz tłuszcze! Przepis ten powtarzałam wiele razy jak również lekko modyfikowałam. Dłuższe pieczenie sprawiło, że bułki są idealnie chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Świetnie nadają się zarówno na śniadanie jak i pieczywo do burgerów 😉 Przepis na keto bułki z babki jajowatej Składniki 10 łyżek łuski babki jajowatej (50 g) 200 g sera

WegePrzepis
Bułki ze słonecznikiem 542

Wszyscy ostatnio szukają przepisów na domowe pieczywo. Bułki ze słonecznikiem bazują na moim starym przepisie na Mini bułeczki na proszku i sodzie . To są bułki na drożdżach gdyż w tym przepisie sodę i proszek do pieczenia zastąpiłam suszonymi drożdżami i dałam trochę więcej mąki. Natomiast powierzchnię bułek posypałam prażonym słonecznikiem i ziołami. Domowe bułki najczęściej piekę(...)domu pieczywa . Albo gdy przyjdzie nam ochota na świeże pachnące domowe bułki. Przygotowuję bułki na drożdżach, albo na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki zawsze mam w domu. Szczególnie polecam Wam przepis na bułki wrocławskie z przedziałkiem , który od czasu wstawienia na bloga bije rekordy popularności Gdyby nie czas wyrastania to byłyby to bułeczki ekspresowe. Żeby zmienić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak wyczarować obiad z kalafiora? Nasze pomysły 218

wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się na obiad. Kotleciki, zupy kremy, a może gotowany kalafior z masłem i bułką tartą? Przedstawiamy najlepsze przepisy! Kalafior z masłem i bułką tartą Kalafior z masłem i bułką tartą może z powodzeniem zastąpić tradycyjną surówkę do obiadu lub stanowić pyszną przekąskę. Smakuje wyśmienicie(...)zimnej. Gotujemy warzywo pod przykryciem do miękkości. Jeżeli wolimy bardziej chrupiącą wersję tej potrawy, możemy skrócić nieco czas gotowania. Następnie należy roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą, cały czas mieszając ze sobą składniki na małym ogniu aż do momentu, w którym lekko się zarumienią. Proporcje są dowolne, jednak my proponujemy na jedną sztukę kalafiora wykorzystać pół

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe pieczywo na poolishu 124

Upiekłam bułki na poolishu. Poolish to zaczyn na drożdżach , który kilka lat temu zrewolucjonizował moje domowe wypieki pieczywa. Pieczywo na poolishu jak dzisiejsze bułki z żurawiną i słonecznikiem są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. W pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie(...)przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem dodałam wszystkie rodzaje mąki jakie miałam w domu i tak powstało ciasto, z którego upiekłam chrupiące bułeczki. Bułki na poolishu z dodatkiem nasion i suszonych owoców w tym wypadku żurawiny świetnie pasują na kanapki z serem i ogórkiem. Lubię dodać trochę pora. Często używam pora na kanapki zamiast cebuli

codojedzenia
Bułki do kebaba 104

Bułki do kebaba – wbrew pozorom nie jest je tak ciężko zrobić. Niby ich wykonanie zajmuje trochę czasu, jednak jest to głównie czas oczekiwania na wyrośnięcie bułek. Ich zagniatanie i przygotowanie to już robota tylko na kilka minut. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba , to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Pieczywo to można mrozić, a następnie(...)podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki do kebaba – Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550) 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki

Kulinarne Przeboje
Odrywane bułki dyniowe 157

Uwielbiam domowe pieczywo. Lubię też eksperymentować z różnymi smakami i tak też powstały bułki dyniowe. Są pyszne i delikatne, zaś dzięki samej dyni, zachowują świeżość na dłużej. Cynamonu dodałam jedynie symboliczną ilość, ale jeżeli chcecie, to możecie dodać więcej. Możecie również eksperymentować dodając odrobinę korzennych przypraw lub rodzynki. Mój dwuletni syn je uwielbia. Był w stanie zjeść całą bułkę(...)kolację. Osobiście ja i moja rodzina jemy bułki dyniowe bez dodatków, ale z powodzeniem można je podawać z dżemem i innymi dodatkami. Duża porcja na około 21 bułek (można przygotować w mniejszej formie do ciasta z połowy porcji) SKŁADNIKI 50 g świeżych drożdży 350 ml letniego mleka 1,4 kg mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 jajka

Passions hobbies life
W letnim-lekkim tonie, czyli mięciutkie bułeczki z serkiem wiejskim 121

wiejskim, który przywodzi mi na myśl przepyszne śniadania u ciotek w Beskidach (które podawały tylko produkty własnej roboty). Agata kontynuuje tę tradycję i serwuje na śniadanie domowe pieczywo, m.in. bułki z serkiem wiejskim, który sprawia, że wypieki wywołują szczególnie impresje. Pachną wakacjami, górami i najlepszym na świecie, polskim jedzeniem. Serek wiejski jako dodatek do bułek Sposoby wykorzystania serka wiejskiego(...)rozmaite. Jednym z nich jest dodanie go do bułek, które dzięki temu staną się bardziej miękkie i wilgotne w środku. Dłużej zachowają świeżość w porównaniu do innych bułek. Przekonajcie się sami, podając śniadanie w lekkim, letnim, odświeżającym tonie! Mięciutkie bułki z serkiem wiejskim Składniki na 11 bułek: 30 g drożdży (ok. 5 łyżeczek) 2 łyżki cukru trzcinowego (30 g) ½ szklanki

KulinarneImpresje.pl
Co dziś w piekarniku-bułki kajzerki 139

Chodziły za mną bułki kajzerki! Mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma bruzdami na wierzchu. Jest to najprostszy przepis na bułki z pszennej mąki. Bułki kajzerki można upiec z makiem lub sezamem. Ja lubię z makiem. Piekliście kiedyś kajzerki? To bardzo prosty wypiek u mnie na drożdżach . Problem sprawiły mi jedynie nacięcia na bułkach, bo nie mogłam znaleść żyletki, a grubym(...)ostrzem od noża to nie ma takiego efektu. Ale kilka z nich przypomina kajzerki. Poza tym bułki i tak są zjadliwe, he, he… Bułki kajzerki Składniki: 26 bułek 1200 g pszennej mąki 850 – 900 ml zimnej wody 60 g świeżych drożdży 1¼ łyżki soli 4 łyżki maku do posypania 2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody Drożdże rozpuścić

codojedzenia
Bułki z parówką i pieczarkami 338

łamach bloga :) Temat buły smakowicie nadziewanej pojawia się na moim blogu regularnie. Bardzo lubię żonglować tu składnikami nadzienia i sposobami przygotowania ciasta drożdżowego. Do tej pory były już: Bułka z parówką na drugie śniadanie Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią(...)mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Tym razem postawiłam na klasykę! Czyli pożywną parówkę w towarzystwie farszu pieczarkowego . Do tego szklanica mocnej, czarnej herbaty i aż chce się takim śniadaniem zaczynać dzień! :) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN: 80g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

Grunt to przepis!
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 143

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym(...)niesamowicie pyszny efekt. Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami , organizująca comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber  poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda

Codziennik Kuchenny
Domowe Bułki na Śniadanie 127

Witam Serdecznie Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około(...)przed pieczeniem : białko kilka łyżek mleka lub całe jajko rozmącone folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało Link do filmu z przygotowania : domowych bułek na śniadanie  Przygotowanie : Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 244

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka(...)żółtka (moje ważyły 80 g) 60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki) 30 g drożdży świeżych 50 g masła roztopionego i przestudzonego szczypta soli mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 151

wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości, na ok. 30-45 min. Najwygodniej ułożyć je na papierze do pieczenia już na blaszce i włożyć do dużego sztywnego worka foliowego, tak żeby

Stare Gary
Burza. I bułki z pokrzywą 130

cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ruskie bułki z makiem 170

Pluszki czyli Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk:60 dag mąki

Apetyczna babeczka
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 215

Pyszna bułka drożdżowa z przepisu  babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca...  Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek  1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka  cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie

Malinowe Pocałunki
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 206

kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
Bułki orkiszowe z marchewką 153

wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika

Apetyczna babeczka
Fasolka szparagowa z bułką tartą 41

Fasolka szparagowa to kolejne po szparagach warzywo, które bardzo często podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Fasolka szparagowa z bułką tartą to najpopularniejszy i najbardziej znany sposób na przygotowanie tych strąków. Jest to danie, które pamiętam z dzieciństwa i chyba nigdy mi się nie znudzi. W ten sposób można przygotować każdy rodzaj fasolki: żółtą, zieloną lub płaską tyczkową. Najlepiej(...)rozgotowana. Jeżeli będziemy korzystać z zielonych strąków to one też gotują się nieco dłużej niż żółte. Fasolkę po ugotowaniu i odcedzeniu można też przełożyć na patelnię z masłem i bułką tartą, następnie wymieszać i podsmażyć około 2 minut. Fasolka szparagowa z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu, ale może też stanowić samodzielne danie. Fasolka szparagowa z bułką tartą świetnie

Danka Pichci
Ekspresowe jagodzianki z przepisu babci 71

Poznaj prosty przepis na pulchne i ekspresowe jagodzianki z przepisu babci. Pyszne bułki drożdżowo maślane z jagodami wykonasz w prosty i szybki sposób. Są pulchne i miękkie. Uwaga, szybko znikają ze stołu. Idealnie nadają się do porannej kawy, herbaty, jako słodka przekąska do pracy lub szkoły. Takie bułki z jagodami każdego lata robiła moja babcia. To zdecydowanie jeden z niezapomnianych(...)smaków dzieciństwa. Czekam na nie przez cały rok. Babcia w każdej porze roku częstowała nas swoimi wypiekami. Zimą piekła pierniki , jesienią szarlotki , a w lipcu obowiązkowo bułkami wypełnionymi jagodami . Sklepowe wypieki nie umywają sie do domowych wypieków. Jagodzianki możesz wykonać przez cały rok ze świeżych lub mrożonych jagód, ewentualnie borówek amerykańskich. W ostateczności możesz użyć też gęstego dżemu z jagód

Ania gotuje
Kalafior z bułką tartą 92

potrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy(...)wylewamy na sitko. Na małą patelnię dajemy margarynę lub masło, roztapiamy ją na dużym płomieniu, dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.   Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane.  W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest

Bułka z Chlebem
Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) 105

prawdziwą wiosnę. Tymczasem trzeba sobie jakoś radzić i znaleźć jakiś sposób na rozgrzewkę. Mój dzisiejszy to keto burgery wołowe. Dodatek tabasco sprawił, że są naprawdę ogniste. Solidna rozgrzewka zagwarantowana! Bułki z kalafiora ratują sprawę Nie bez znaczenia są tutaj bułki, gdyż w diecie ketogenicznej jest to produkt problematyczny. Te nie są oczywiście zbożowe- zostały przygotowane z kalafiora i mąki kokosowej(...)Dokładnie takie same jak w tym przepisie . Oczywiście można próbować radzić sobie bez bułek. Nieraz w roli szybkiego obiadu występowały u nas burgery w sałacie, czyli tzw. “protein wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej (jak na zdjęciu poniżej). Do tego musztarda

Modern Cave Girl
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 274

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce. W jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i puszyste, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:  Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej(...)można użyć instant) 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Bułki dzielone Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną dużą łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 113

Ostatnio wychodowałam nowy zakwas żytni i od kilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo(...)wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować temperaturę. Bułki na zakwasie są wyrośnięte i puszyste. Lekko ciemny miąższ zawdzięczają melasie. Bułki na zakwasie Składniki: na 22 bułki 450 g żytniego zakwasu, tutaj przepis 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

codojedzenia
PRECLOWE BUŁECZKI 180

Bułki preclowe, to bułki, które skradły serca, a raczej podniebienia mojej Rodzinki. Na punkcie tych bułek po prostu oszaleli. Odkąd natknęłam się na nie 2 tygodnie temu, były już u nas sześciokrotnie...:-) Tym bułkom naprawdę trudno się oprzeć. Cudownie puszyste i mięciutkie. Nic tylko przygotowywać i zajadać. Z podanych składników wychodzi 8 bardzo dużych lub 10 trochę mniejszych, choć(...)dużych bułek. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na 8 części, teraz dzielę już zawsze na 10, i tak jest co jeść... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak dostosowałam go do używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej chlebowej, ja przygotowałam od razu na orkiszu, ale podaję także ilości mąki pszennej, dla tych, którzy chcieliby bułki preclowe pszenne

Smaczne Zdrowe
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 184

fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut.   Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Czerstwą bułkę obieramy ze skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się z 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody, po 15-20 minutach odciskamy ją na sicie. Koperek bardzo drobno(...)łyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Bułki pszenno - ryżowo - serowe 164

Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 150

czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki. Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki. Brzegi bułek smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Pieczemy 15-20 min. Smacznego

charlotte gotuje
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 234

oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik