Alternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy. Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc: - 600 ml mleka - 50 g drożdży - 350 g otrębów orkiszowych - 500 g mąki orkiszowej - 150 g mąki razowej 2000 - 3 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju słonecznikowego - łyżka miodu - jajko i garść sezamu(...)trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut. Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki i spłaszcz je, po czym zrób po środku głęboki przedziałek. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Rozkłóć jajko i włącz piekarnik na 180 ° termoobieg
Pasje JolkiKeto bułki sezamowe Poświąteczne dojadanie resztek Zjedliście już świąteczne zapasy czy jeszcze męczycie temat…? Nie macie przypadkiem już dość świątecznych mięs, bigosów, ryby po grecku i sałatki tradycyjnej…? Ja przyznam szczerze, że mi te dania wychodzą już bokiem. Mam ochotę na coś normalnego (?!). U mnie dzisiaj na śniadanie była jajecznica, bo nie zniosłabym tego samego kolejny dzień(...)pieczenie nie stanowi chwilowo dla mnie większej atrakcji, to nie skusiłam się także na ich zrobienie. Przypomniało mi się jednak, że jestem Wam winna jeden przepis na keto bułki . Keto bułki sezamowe idealne na keto śniadanie Był czas na keto bułki kokosowe , przyszedł też więc i czas na bułki z mąki sezamowej . Przepis na nie pochodzi z tej strony
Modern Cave GirlRamen burger, czyli burger w „bułce” z makaronu, to wynalazek Keizo Shimamoto, który w ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny(...)głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 1040 kcal | 47 g białka | 76 g węglowodanów | 59 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. BUŁKI Z MAKARONU (20 min + 30 min na mrożenie) Jeśli macie makaron jajeczny, ugotujcie go al dente w osolonej wodzie, czyli na pół twardo. Po odcedzeniu nie przelewajcie go wodą (usuniecie wtedy
Nerds KitchenKolejna podróż w czasie do beztroskiego dzieciństwa, niewyszukanych, prostych prawdziwych smaków jakim bez wątpienia jest kalafior z przesmażoną na maśle bułką tartą. Kwintesencja tego dania tkwi w jego prostocie. Takie zwyczajne, wręcz "biedne" potrawy na świecie są coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa. Doceńmy zatem tradycyjną polską kuchnię i rozkoszujmy się(...)kalafiorem :) Składniki: kalafior masło (nie margaryna) bułka tarta sól Wykonanie: Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jego zapach będzie się unosił w powietrzu, sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli warzywo nie będzie stawiało większego oporu do wbicia widelca, wyjmujemy je z wody. Następnie na patelni roztapiamy masło. Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy ok 3 - 4 łyżek masła. Gdy masło
Taste Of My Dayjuż kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek(...)Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-))Składniki:- 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720)- 20g świeżych
Smaczne ZdroweBułki pizza Pomysł na ten przepis urodził się po kilkukrotnym wykonaniu calzone, stromboli, wszystko smaczne, ale forma jest dość duża i do pracy, lub szkoły trudno zapakować.Natomiast tego typu bułki pizza świetnie nadadzą się do transportu ze sobą i są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie, bo chociaż zimne też smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów, których(...)suszonym oregano i solą. Układamy plaster salami na każdy krążek, następnie posypujemy całość tartym serem. 3.Pozostałe krążki układamy z góry na placki i zaklejamy boki do powstania kształtu bułki. Łatwiej będą się sklejać, jeżeli boki posmarujemy delikatnie wodą.Pozostawiamy bułki na około 15 ,aby trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki
zjem to blog kulinarnyDawno nie piekłam na poolishu, stąd dzisiaj proponuję bułki pszenno-żytnie z tego właśnie rodzaju zaczynu. Poolish to rodzaj pre-fermentu, który wywodzi się z Polski – stąd jego nazwa i od lat jest popularny w piekarnictwie. Dzięki niemu pieczywo zyskuje na smaku, ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz. Poolish przygotowuje się z równych części wody i mąki oraz niewielkiej(...)drożdży, a następnie pozostawia na kilka godzin, aby fermentował. Poolish – naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne
codojedzeniaDawno nie piekłam na poolishu, stąd dzisiaj proponuję bułki pszenno-żytnie z tego właśnie rodzaju zaczynu. Poolish to rodzaj pre-fermentu, który wywodzi się z Polski – stąd jego nazwa i od lat jest popularny w piekarnictwie. Dzięki niemu pieczywo zyskuje na smaku, ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz. Poolish przygotowuje się z równych części wody i mąki oraz niewielkiej(...)drożdży, a następnie pozostawia na kilka godzin, aby fermentował. Poolish – naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne
codojedzeniabigos czy żurek na białej kiełbasie. Tradycyjne w znaczeniu, że w zasadzie każdy pewnie kiedyś to jadł. Bo my na przykład uwielbiamy. Do tej pory kupowaliśmy takie gotowe bułki w Lidlu, takie do samodzielnego odpieku. Ale jednak one dość drogie są, jakoś tak chyba ze 4 zł za bułkę. Wpadłem więc na pomysł, że za niewielką część tej ceny można(...)samemu w domu zrobić te bułki. Opracowałem zatem dla Was idealny przepis. Ale zanim Wam go przedstawię, opowiem o tym, czego ostatnio byłem świadkiem. Bo to ciekawa kulinarna historia. Byłem więc jakiś czas temu na weekend u babci, mieszka ona na wsi. Zima idzie i trzeba jej było drewna porąbać i ekogroszek przerzucić, bo dom ogrzewany piecem, a wśród sąsiadów
Marder&Marder Manufacturezrobić z czerstwych bułek? Otóż nie tylko bułkę tartą, ale również pyszne i proste mufinki. Przepis jest bardzo prosty. Składniki możesz modyfikować według własnego uznania. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: około 16 małych muffinów Na pewno nie jeden raz zadajesz sobie pytanie co zrobić z czerstwych bułek zalegających w kuchennych szafkach. Najprostsza odpowiedź – ususzyć, zetrzeć(...)tarce i zrobić domową bułkę tartą. Ale są też inne sposoby. Polecamy super przepis na muffiny czekoladowe, które są najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z czerstwych bułek. Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki. U nas w domu zbieramy kawałki niedojedzonego chleba i pakujemy do dużego wora. Kiedy nazbiera się
Niedzielny kucharzKeto pieczywo Keto pieczywo = dobre paliwo Zanim ruszę z typowo świątecznymi potrawami, wrzucam jeszcze szybko kompletnie nieświąteczny przepis na keto bułki kokosowe. Okazuje się, że to pierwszy tego typu przepis na blogu…! Wcześniej było tylko coś na kształt pieczywa z użyciem warzyw, czyli bułeczki z kalafiora i bajgle z brokułów . No i gofry , które też niejako występowały w roli(...)końcu mu uległam… Ni stąd ni zowąd pojawiła się u mnie ochota na keto pieczywo i nie odpuszczała, więc siłą rzeczy musiał powstać jakiś keto chlebek lub keto bułki. Padło na bułki z tego przepisu . Wyszły świetne. Co prawda nie wyrosły jakoś niesamowicie. I wiadomo, że nie mają struktury prawdziwego białego pieczywa… Ale zawsze są to bułki
Modern Cave GirlBułki pszenne Bułki na śniadanie oznaczają, że będzie przepysznie! Bardzo lubię piec pieczywo w domu, bo jest to często jedyna okazja na to, żeby zjeść pieczywo bez ulepszaczy i takie, które dopiero co wyszło z piekarnika. Bułki domowej roboty to pyszna pachnąca przygoda, której po pierwszym spróbowaniu, chce się co raz więcej! Jak dla mnie, piekarnia może być tuż(...)rogiem, a ja i tak skuszę się na przygotowanie pysznych domowych bułek. Bułki, które właśnie przygotowałam zostały przeze mnie nazwane: bułki rustykalne, dlatego, że ich wygląd przypomina mi właśnie takie starodawne bułki, które muszą absolutnie pęknąć, mieć nieco nieregularny kształt, a także nieco białą skórkę. Domowe bułki są bez porównania o niebo lepsze od tych, które kupicie w piekarni
MamaOskarkaWitam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia bułek będziemy potrzebować: z podanych proporcji przygotujemy około 5 bułek 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniej wody 3 łyżki oleju 35 g drożdży(...)łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki soli oraz około 3 łyżek mąki do podsypania blatu i olej do posmarowania miski i blatu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Bułki do zapiekanek z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody, jedną dużą łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem mieszam
Uwaga Babcia Piecze Chlebobchodzenia tego dnia specjalnym, okolicznościowym wypiekiem. W zeszłym roku pochwaliłem się chlebem mieszanym z ostropestem . W tym roku nie mogłem odmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią(...)efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko się je robi (nie mówię o czasie oczekiwania na przefermentowanie zaczynu, ale po prostu o bezpośredniej pracy z bułkami). Ale najważniejsze - są odstresowujące! A w jaki sposób? ... o tym w przepisie... Pâte fermentée: 100 g mąki pszennej
Grahamka, weka i kajzerkaJuż lipiec, jak ten czas leci. Lipcowa piekarnia była pyszna. Piekliśmy świetne bułki na zakwasie. Mimo różnych moich bułczanych przygód bułki upiekły się znakomicie. Polecam. Moje uwagi a właściwie nieuwagi , które jednak nie wpłynęły na jakość bułek. Ponieważ w przepisie pominięte zostało pieczenie czosnku (uzupełniłam opis od Marcina), oczywiście zorientowałam się zbyt późno że powinnam go upiec. Zastąpiłam czosnek prażoną(...)przepisie - przez nieuwagę dodałam cały. Nie dodałam słodu - to akurat celowo, ciasto wyrabiałam w robocie. Zapomniałam również zmniejszyć temperaturę piecyka do 235 st C. Mimo mojej nieuwagi bułki wyszły świetne. Pachniały i smakowały prażoną cebulką, miały mocno spieczoną i chrupiącą skórkę, wyglądały jak pieczone w prawdziwym piecu chlebowym - to zasługa mojego gapiostwa temperaturowego, cieszę się
Stare Gary