Przyszedł dzień, kiedy w naszym chlebaku chleba nie było, a za bardzo chętnych do wypadu do sklepu też nie. Co było robić… upiec chleb A nie, bo bułkę jednak Mieszkając w Warszawie znałam nazwę bułka wrocławska. W Krakowie, nikt nie mówi inaczej jak „weka”. Wolę zdecydowanie nazewnictwo warszawskie, ale mieszkając w Krk, mówię „weka(...)siak, dzisiaj zapraszam na przepis na bułkę wrocławską – wekę, baton, bułkę francuską… pewnie jeszcze kilka nazw funkcjonuje. Podchodziłam do jej pieczenia kilkukrotnie, jednak efekt nie do końca mnie zadowalał. Ten przepis do podwójny powrót do korzeni. Po pierwsze – smak. Jest identyczna jak ta, jaką pamiętam z dzieciństwa. Po drugie – przepis pochodzi od Liski z Pracowni Wypieków
Mieszam w GarnkuŚniadaniowe bułki na kefirze przepis Śniadaniowe bułki na kefirze Śniadaniowe bułki na kefirze i drożdżach to prosty przepis na bułki krojone, które nie wymagają formowania. Wychodzą puszyste, delikatne i miękkie, w sam raz do przygotowania kolorowych kanapek. Świetnie smakują z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. Bułki kefirowe Śniadaniowe bułki z kefirem to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się co można zrobić(...)pół. Dzięki nabiałowi bułeczki wychodzą puszyste i długo zachowują świeżość. Miękkie bułeczki śniadaniowe na kefirze Wiele osób, które zaczynają przygodę z pieczeniem zadaje sobie pytanie co zrobić, aby bułki były bardziej puszyste . Otóż kluczem do puszystych i mięciutkich bułeczek jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego - naprawdę przydają się tu haczyki do ciast drożdżowych dołączone do każdego najprostszego miksera. Dzięki
Lekcje w kuchniDomowe bułki grahamki na bazie dwóch mąk: graham oraz chlebowej, to wypiek do przygotowania, którego was zachęcam. Bułeczki wychodzą puszyste, lekkie i mają pyszny smak. Są wyśmienite jako podstawa kanapek oraz jako dodatek do zup. Świetne na śniadanie , kolację oraz jako przekąska . Przygotowanie bułek grahamek zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego, który robię z użyciem świeżych drożdży , mąki, cukru oraz wody(...)Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia i kiedy gotowy łączę z mąką, olejem oraz solą. Ciasto drożdżowe na bułki wyrabiam przez około 12 minut, po czym odstawiam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na osiem części, formuję bułeczki i gotowe odstawiam aby wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika bułki smaruję mlekiem. Piekę przez 20 minut. Zachęcam was do sięgnięcia
MeCooksWeka w Krakowskiem, to po prostu bułka paryska, bułka wrocławska, górnośląski francuz, łódzka angielka, poznańska kawiorka, kujawski baton lub bułka wyborowa, albo też bułka kielecka, bina czy też gryzka. Tyleż nazw dla tej długiej na około 30 cm bułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu, z chrupiącą(...)miskę i odstaw do wyrastania na półtorej godziny. Wyjmij ciasto na blat, delikatnie spłaszcz i podziel na dwie równe części. Z każdej części uformuj podłużną, ale niezbyt cienką, bułkę. Ułóż uformowane weki wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrastania na około 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 230 °C wstawiwszy wczesniej do niego
Grahamka, weka i kajzerkaDomowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy(...)spieszy to możecie włączyć na 2 min piekarnik na 40 stopni C, wyłączyć, włożyć do niego ciasto i zostawić go otwartego. Zajmie to ok. 15-20 min. 4. FORMOWANIE BUŁEK (4 min) wyrośnięte ciasto uderzcie mocno pięścią a następnie podzielcie na 3 kawałki i uformujcie z nich kulki, które następnie lekko spłaszczcie. Wierzch każdej bułki posmarujcie mlekiem lub wodą, posypcie
Nerds KitchenBułki zapiekane z jajkiem i serem to pomysł na szybkie śniadanie , kolację bądź przekąskę. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut a pieczenie to 10 minut, więc w 15 minut mamy gotowe pyszne jedzenie . Te bułki robię bardzo często w trakcie tygodnia na śniadanie , ponieważ są naprawdę mało czasochłonne, proste i bazują na kilku tylko składnikach. Poza bułkami potrzebne(...)śmiało można użyć jednego rodzaju sera żółtego. W takim wypadku warto jest aby takowy ser był drobno-tary, ponieważ pozwoli mu to lepiej połączyć się z płynnym jajkiem. Zapiekane bułki podaję gorące, kiedy ser jest ciągnący i płynny. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułki zapiekane z jajkiem i serem i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram
MeCooksBułki pszenne na jogurcie to puszyste i lekkie bułki z chrupiącą skórką, które są świetne na śniadanie oraz kolację . Te bułki pszenne robię stosunkowo często, gdyż są bardzo proste do przygotowania. Podstawą bułek pszennych jest mąka, jogurt naturalny, drożdże oraz odrobina oleju. Do ciasta dodaję również odrobinę soli oraz cukru. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto wyrabiam przez kilka minut(...)następnie odstawiam do wyrośnięcia, po czym formuję w bułki. Jeśli ktoś lubi bułki pszenne posypane na przykład makiem lub sezamem można to oczywiście zrobić. Warto jest je najpierw przesmarować jajkiem, a dopiero później oprószyć posypką. Polecam poniższy przepis na bułki pszenne na jogurcie . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bułki Składniki na bułki pszenne
MeCooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe bułki do hamburgerów Chyba każdy z nas lubi hamburgery. Z pewnością zgodzicie się ze stwierdzeniem, że te przygotowane w domu smakują najlepiej. Samodzielnie przygotowane mięso, warzywne dodatki i pieczona bułka to idealne składniki na domowe hamburgery. Tym razem skupimy się na samej bułce do hamburgera, pokażę Wam jak w łatwy sposób upiec domowe bułki do hamburgerów(...)Przepis jest bardzo szybki, składa się z prostych składników, które z pewnością większość z Was posiada w swoim domu. Bułki do hamburgerów z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puszyste i długo zachowują swoją świeżość. Idealnie sprawdzą się jako bułki hamburgerowe, ale także świetnie smakują z dodatkiem masła, ulubionej szynki i innych dodatków. Te domowe bułki do hamburgerów smakują o wiele lepiej
Przepiski.plprzyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem. 3. Chałwowiec Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego(...)chałwy waniliowej Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem
Ciastka - domowe słodkościtylko jakoś lepiej się zorganizować? Chciałabym jakoś to wszystko ogarnąć….tylko nie wiem jak…:( Może z nastaniem wiosny będzie lepiej? Na razie jednak zapraszam Was na pyszną bułkę pszenną z dodatkiem gotowanych ziemniaków, które nadają jej wilgotności. Przepis na bułkę znalazłam na blogu http://zapachchleba.blogspot.co.uk/. Bułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna(...)przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis Bułka pszennaSkładniki:500 g mąki pszennej 650125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito1/3 łyżeczki drożdży instantok. 300 ml wodypół łyżeczki soli1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie ponad 3 godziny) 2. Wyrośnięte ciasto
UgotujmyTo.plpaleniskiem w pobliżu. Nam bardzo spodobały się bułeczki, określone w grze mianem Boiled Creme Treat. Szperając po Internecie, dowiedzieliśmy się, iż ich wygląd pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy(...)blat posypany mąka i wyrabiamy, aż będzie jednolite i elastyczne (ok. 3-4 min). Ciasto będzie się kleić, więc najlepiej podsypywać je lekko mąką, ale niezbyt obficie, gdyż bułki wyjdą twarde. W trakcie wyrabiania będzie coraz mniej kleiste i stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto oprószamy lekko mąką, odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub talerzykiem. Zostawiamy do momentu podwojenia jego
Nerds KitchenBurger na bazie złotej keto bułki lnianej Keto pieczywo zawsze w cenie Niejednokrotnie przy okazji prezentowania przepisu na keto pieczywo zaznaczałam, że nie jest to dla mnie produkt pierwszej potrzeby i nie jadam go na co dzień. I tak też w sumie jest, jednak przy każdym rzucie burgerów powstają jakieś keto bułki … Wszystkie przepisy, które wypróbowałam jak do tej pory(...)były świetne, ale w związku z tym, że lubię eksperymentować, to nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała kolejnego przepisu na keto bułki . Tym razem są to złote keto bułki lniane, a dokładniej bułki ze złotego lnu . Bardzo smaczne i idealnie nadające się na burgery . Nie potrzeba do nich przy tym żadnych wymyślnych składników typu mąka sezamowa lub orzechowa. Len jest
Modern Cave GirlKotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji są tradycyjnym słodkim wypiekiem, który najchętniej wypieka się w czasie adwentu, zwłaszcza w Dzień św.Łucji. Jest to święto światła obchodzone 13 grudnia. Tego dnia odbywają się pochody dzieci w białych strojach, z przewodzącą(...)żółty kolor, który lussekatter zawdzięczają szafranowi. Według jednej z opowieści sięgającej roku 1600 diabeł w postaci kota bił i drapał niedobre dzieci, zaś Jezus przybrawszy postać dziecka rozdawał słodkie bułki dzieciom dobrym. Aby odstraszyć diabła, który jak pan i władca Ciemności bał się światła, do bułek zaczęto dodawć symbolizujący światło szafran. Aby tym światłem diabła odstraszyć. Bogaci Szwedzi zaczęli jeść
Grahamka, weka i kajzerkaBułki drożdżowe są bardzo podobne w przygotowaniu do cebularzy rolls, czy też pizza rolls. Bułeczki te są poręczne, są na kilka kęsów, świetnie pasują też na spotkanie ze znajomymi czy na piknik. Będą idealne do piwa. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Mimo, że zrobiłam ich całą blaszkę 16 sztuk, to nic nie zostało. Można je zrolować(...)pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię